Hatalmas médiaérdeklődés övezte a Sztehlo-szobor avatását – Rengeteg képpel!

Létrehozás: 2009. szeptember 25., 18:27 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 26., 11:07

Budapest – Sztehlo Gábor születésének századik évfordulójára emlékezve, 2009. szeptember 25-én délután került sor Budapesten a Deák téren az evangélikus lelkészről – Vígh Tamás szobrászművész által – készített szobor leleplezésére. Az eseményen természetesen honlapunk is ott volt. Sok-sok fényképet mellékelünk diavetítések formájában. Szöveg és fotók: Bolla Zsuzsanna

Elmondhatjuk, hogy Sztehlo Gábor szobrának avatójára egy emberként mozdult meg a média. Óriási érdeklődés követte a Deák téri szobor délután kettő órakor kezdődő avatásának ünnepségét. Fotósok és operatőrök lepték el a Deák téri templom belsejét, mindannyian a jobb kameraállásra törekedve, szinte egymást taposva készítették a felvételeket. Volt is miért törni magukat, hiszen a jeles eseményre számos prominens személyiség és meghívott vendég is eljött.  

Sztehlo Gábor lelkészről viszonylag kevés információt tudtak az érkező médiamunkások, sokan csak a zsidómentést emelték volna ki, pedig az evangélikus lelkésznek egyéb hangsúlyos érdemei is voltak (hatvani templom, nagytarcsai népfőiskola és az ötvenes évek diakóniai intézményeinek megalapítása, a holokauszt üldözöttjei mellett az ötvenes évek üldözöttjeinek pártfogolása), így az ismerős fotósoknak, újságíróknak a kiosztott papírok alapján, rövid gyorstalpalót is kellett tartani arról, ki is volt Sztehlo Gábor. (Korábban közölt háttérinformációk ITT olvashatók el.)

Nagy örömmel vették azokat a köveket, amelyeket a szoborról lepattanó black storm stone-ból (fekete vihar kövéből) szerezhettek és éppígy pár perc alatt elkapkodták azokat a DVD-ket is, amelyeken Szántó Erika Sztehlo Gáborról készült filmjei láthatóak.

Elkezdődött az istentisztelet: Bevezető beszédet mondott Gáncs Péter püspök, majd a liturgiai szolgálatot dr. Fabiny Tamás püspök végezte. Közben a Deák Téri Evangélikus Gimnázium énekkara szolgált, Bence Gábor vezényletével.

Ezután Keveházi László, nyugalmazott lelkész, egyháztörténész, Sztehlo gyermek prédikált, aki Sztehlo egyik korábbi, Ember az embertelenségben címet viselő prédikációjának alapgondolatából kiindulva fejtette ki, hogyan válhatunk mi is Isten embereivé korunkban (prédikációjának szövegét ITT elolvashatják). Majd pedig Ittzés János püspök szolgált imádsággal, aztán következett az áldás és ezzel lezárult az istentiszteleti rész.

A második részben Gregersen-Labossa György moderálásával hozzászólásokat hallgathattunk meg. Először Merényi Zsuzsanna, tanár, a Sztehlo Alapítvány nevében állt az érdeklődők elé, majd beszédet mondott Schweitzer József, nyugalmazott országos főrabbi. Rogán Antal, V. kerületi polgármester nem tudott eljönni az alkalomra, ezért személyes üzenetét egyik alpolgármestere, Puskás András olvasta fel. Majd Horváth Ádám, rendező, és Donáth László, lelkész beszéltek. Prőhle Gergely, országos felügyelős szavai zárták az ünnepséget (beszédének szövege elolvasható ITT).

A fotósok lelkesedése az ünnepség végére némileg alábbhagyott, ők inkább már a szobor leleplezésére vártak, így nem is vették észre azokat az embereket, akik számunkra, evangélikusok számára bizony fontosak. A padsorokban ott ült többek között Frenkl Róbert volt országos felügyelő, D. Szebik Imre nyugalmazott püspök, Szirmai Zoltán, Tóth-Szőllős Mihály, Bence Imre, Bozorádi Zoltán, Csepregi András, Lehel László, Zászkaliczky Pál, id. Aradi András és Aradi György lelkészek is – hogy a teljesség igénye nélkül pár jelen lévő lelkészünket emeljek ki. A fotósok azonban paradox módon nemhogy őket, még az első padban ülő Mécs Imrét, vagy az ünnepségre besétáló Gyurcsány Ferencet, illetve Iványi Gábort sem örökítették meg, ahogyan a később érkező, templomajtóban ácsorgó Demszky Gábort sem. De ez hagyján, sajnos a szobrot készítő Vígh Tamást és Markolt Györgyöt sem fényképezték le. Annál nagyobb volt az érdeklődés az ünnepre érkezett Horváth Ádám, és Schweitzer József körül, róluk minden bizonnyal több ezer kép készült.

Mellettük persze ott voltak a Sztehlo gyerekek is: a vérszerintiek és a vészkorszakban neveltek. Eljött az ünnepségre Arató Gergely államtitkár, Verbai Lajos Kőbánya polgármestere, Horváth Csaba, alpolgármester, Stiaszny Éva néni, Marosi Ernő az MTA volt alelnöke, Széchenyi-díjas, Granasztói György volt NATO- és belgiumi nagykövet a feleségével, Keserű Katalin művészettörténész, Bibó István művészettörténész, Zsigmond Attila kultúrpolitikus, a Budapest Galéria vezetője, és Polgár Rózsa is. (Természetesen a felsorolás nem teljes!)

De nem kell aggódni: semmiről nem marad le a kedves böngésző, nálunk (majdnem) mindenkit láthat a feltöltött többszáz felvételen.

Ezután a téren került sor a szobor leleplezésére. Breuer Katalin, gyülekezeti felügyelőasszony, valamint a lelkész két gyermeke, Sztehlo Ildikó és Sztehlo Gábor húzták le a nagy lepelt, amely addig a kíváncsiskodók szeme elől eltakarta az alkotást. A szobor talapzatán pedig sor került a koszorúk, virágok és kövek elhelyezésére. Ha a Deák téren járnak, álljanak meg egy percre, gyönyörködjenek és gondolkodjanak. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben