USA

— Felvéve: ,
Létrehozás: 2009. április 07., 12:30 Legutolsó módosítás: 2009. április 07., 12:31

A húsvétot az USA-ban hagyományosan szenvedélyesen és vidáman ünneplik. A hosszú hétvégén egybeolvadnak a templomi szertartások és a lazább közösségi ünneplések. Húsvét vasárnapon New York-ban és más nagyvárosokban nagy húsvéti parádékat, felvonulásokat szerveznek, melyeken a résztvevők divatos ruhákban és még divatosabb húsvéti fejdíszekben pompáznak. A felvonulást vezető személy húsvéti gyertyát vagy keresztet tart kezében.

USA

Fotó: Bolla Zsuzsanna

Népszerű húsvéti szimbólumnak számít a húsvéti nyuszi és a tojásfa, utóbbit a XVIII. században Amerikába érkezett német telepesek mutatták be az országnak. Az amerikai emberek lassan megszokták a tojásfestést és díszítést, és ezeknek faágra aggatását.

Számos más országhoz hasonlóan a böjt előtti karneválok itt is megtalálhatóak. Húshagyókedden kezdődik például a híres Mardi Gras (Kövér Kedd) karnevál, melyre turisták ezrei érkeznek New Orleans-ba. Színes parádék, jazz-zenekarok és utcabálok teszik felejthetetlenné az eseményt. Karneváli királyt és királynőt is választanak, díszes trónszék várja őket.

A húsvéti ételek között megtaláljuk a sonkát, burgonyát, zöldségeket, de a tojás különleges szerepet kap: a kerti tojásvadászat minden gyermek kedvence, még az amerikai elnök is minden évben szervez tojásvadászatot a Fehér Ház kertjében. A tojások mellett a húsvéti nyuszi más édességeket is hoz, ezeket általában Húsvét vasárnap reggel fedezik fel.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben