Só-liszt gyurma díszek

Létrehozás: 2008. december 05., 14:26 Legutolsó módosítás: 2008. december 05., 14:26

A só liszt gyurmához mindenki különböző arányokat javasol, hallottam már olyanról is, hogy valaki 3 rész sóval és 2 rész liszttel dolgozott és kb. 1/2 kg-nyi szárazanyaghoz, 100-125 ml szobahőmérsékletű vizet, 1 evőkanál olajat, meg még egy kis kanál tapétaragasztót is kevert. Én a magam részéről inkább a egy rész só (pl. 20 dkg), egy rész finomliszt (pl. 20 dkg), kevés étolaj (pl. 2 kanál), és kevés víz (pl. 125 ml) kombinációját tartom jónak. Az első leírás az a tapétaragasztó tartalma miatt, folpackkal beborítva hosszabb ideig is eláll.

Az alaptészta festhető ételfestékkel, temperával, kakaóval, gyömbérrel, paprikával , fahéjjal (így még illatos is) A kész formákat én előszeretettel a radiátoron szárítom ki. Ez azért jó, mert igaz, hogy 1-2-3 napig tart a száradás, de a hirtelen nagy hőtől nem repedeznek meg a figurák. Sokan azonban ezt a szárítási módot nem tartják jónak, mert ha nagy figuráról van szó, a belseje nehezen szárad, vagy esetleg fennáll a veszély, hogy sosem fog tökéletesen kiszáradni.

 

Ilyen megfontolásból tehát van, aki sütőben süti, 1/2 óráig takarékon, nyitott sütő ajtónál, majd félóráig takarékon csukott sütőajtónál, és félóránként emelve a sütési időt. Így kb. 2 ill. 2 és fél óra alatt sülnek készre, száradnak meg, mérettől függően.

 

Csónak-lakkal ecsettel a kész műveket le lehet lakkozni is, mert erőteljesebb és szebb fényt kapnak a kerámiák.

 

Ha kidomborodót szeretnénk készíteni a tészta alá megformázott alufóliát tegyünk, s így térben is domborúbb, formásabb lesz a munka.

 

Ezeket a díszeket rakhatjuk a fára, ajándékhoz stb.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben