Ünnepi reformsütik
Narancsos-kakaós süti
Egyik edényben:
- 10 dkg teljes kiőrlésű lisztet összekeverek
- 10 dkg zabpehellyel,
- fél mokkáskanál szódabikarbónával,
- két evőkanál cukrozatlan kakaóporral.
A másik edényben:
- 10 dkg vajat megolvasztok,
- belereszelem 1 narancs héját,
- szórok bele ízlés szerint fahéjat, gyömbért.
- belekeverek 2 kanál mézet,
- mehet bele mazsola is, aki szereti,
- vagy csokidarabkák.
A fenti lisztkeveréket összekeverem a lenti vajas eleggyel.
Ekkor még elég darabos, hogy sima legyen, hozzáteszek narancslevet (kb. 1 narancs leve).
Ha már formázható, diónyi golyókat formálok, sütőpapiros tepsire teszem őket, és ellapítom (tenyérrel vagy kanállal) olyan fél centi vastag korongokká.
Előmelegített sütőben 170 fokon 10 percig sütöm. Tovább nem kell, akkor se, ha még lágy, mert ahogy hűl, szilárdul.
Linzer alaprecept
amit mindenféle "ehető" földi jóval lehet töltögetni (pl. párolt alma, őrölt napraforgó édesítővel keverve+citromhéj, mák, stb.)
- 15 dkg bio margarin vagy. vaj
- 1/2kg teljes kiőrlésű durumliszt (normál őszi búza is jó)
- 3-4 ek. méz
- 1 sütőpor
- egy csipet só
- egy csipet kurkuma (a szín miatt)
- kevés tej vagy tejföl ez utóbbitól rugalmasabb lesz a tészta
- 1/2 citrom reszelt héja
A lisztet a margarinnal/vajjal elmorzsoljuk, beleszórjuk a sütőport, a sót, a kurkumát, a mézet belecsorgatjuk és belereszeljük a citrom héját. Kevés tejjel v. tejföllel összeállítjuk jól gyúrhatóra. Ne legyen ragacsos.
Sokféle süteményhez használhatjuk.
Variációk: Karácsonykor a beiglikhez is jó ez a tészta, dió és mák helyett mogyoróval is tölthető.
Linzertészta
150 g szójaliszt,
350 g kukoricaliszt,
15 dkg olíva olaj,
15 dkg méz,
1/2 teáskanál só
Elkészítés: Keverjük gyorsan össze a hozzávalókat, majd tegyük a hűtőbe 3-4 órára. Ha kivettük, egyengessük bele a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, öntsünk rá lekvárt, majd szórjuk meg durvára vágott dióval, és süssük közepes lángon 30-40 percig. Mivel a tészta nem túl vastag ezért nagyon kell figyelni, hogy le ne égjen!
Szilvás zabpehelysüti
zabpehely,
dió vagy Dejó,
bourbon vaníliás cukor /még véletlenül sem vanillin-cukor
szilva vagy szilvabefőtt,
méz
vaj (a sütéshez)
Mind-mind ízlés szerinti mennyiségek...
A tepsit kivajazzuk, kb. 1 cm-es rétegben zabpelyhet szórunk bele. Megszórjuk dióval. Ha dejót használunk, érdemes az egész felületet kicsit bővebben megszórni. Vaníliás cukorral meghintjük. Erre tesszük a szilvát egy rétegben és rácsurgatjuk a mézet. A tetejét vékony rétegben megszórjuk zabpehellyel. Óvatosan felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Sütőben addig sütjük, amíg a vizet felszívja, és vágható keménységűre összeáll.
Variációk: A zabpelyhet helyettesítheti köles, a szilvát sárgabarack. Ebben az esetben a diót elhagyhatjuk, és a süteményt csokiöntettel locsoljuk meg.
Amarántos mézes
10 dkg amaránt liszt,
10 dkg kukorica liszt,
20 dkg rizs liszt,
1 kk. szódabikarbóna vagy sütőpor
kb. 15 dkg margarin/vaj
1 tojás,
annyi tej/rizstej, hogy összeálljon
bő 5-6 evőkanál méz
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd gombócokat formálunk belőle és ellapítgatjuk. Egy kicsit "parázs" a tészta. Beletesszük a kivajazott tepsibe, közepébe diót és már sülhet is. 15-20 perc alatt kész is van. Egy tepsinyi van belőle.
Gyors mákos kölessütemény
1 csésze köles,
3,5 csésze víz,
15 dkg darált mák,
1 csipet fahéj,
1 dl méz,
mazsola,
2 alma,
Az összes hozzávalót (az alma kivételével) egy kisebb tepsibe tesszük, és jól összekeverjük. A tetejére ráreszeljük az egész almát héjastól, a magház nélkül. Betesszük a sütőbe, kb. 40 percre. Hagyjuk kihűlni, amíg megkeményedik annyira, hogy jól vágható lesz.
Egyszerű, finom!
Palacsinta
2 tojás,
2 ek. olaj,
5 ek. előfőzött sárgaborsó,
4 ek. rizsliszt,
1 ek. étkezési keményítő
késhegynyi szódabikarbóna,
2-3 dl szénsavas víz
Az összetevőket egy turmix gépben simára dolgozzuk, majd 20 percig pihentetjük.
Palacsintasütőben palacsintákat sütünk a tésztából. A töltelékben szabadon szárnyalhat a fantáziánk. A túrótöltelékben a tehéntúróhoz kevés kefirt, vagy tejfölt, mézet, mazsolát, vaníliát, reszelt citromhéjat adunk.
A meleg gyümölcs öntethez a friss, vagy gyors fagyasztott gyümölcsöt nagyon kevés barna cukron átforraljuk széles serpenyőben.
Ha nem hígítjuk fel annyira a tésztát, gofri sütőben is kisüthetjük, és az íz fokozására akár almát is hozzá turmixolhatunk, őrölt fahéjjal ízesítve.
Reform túrós pogácsa
kb. 30 dkg zabpehelyliszt,
20 dkg vaj (pálmavaj is lehet),
1 tojás,
25 dkg túró,
1 teáskanál só,
A hozzávalókat összegyúrjuk (érdemes először a lisztet a vajjal elmorzsolni) és jól gyúrható pogácsatésztát készítünk. A túró állagától függően a liszt lehet több is.
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét becsíkozzuk és pogácsákat szaggatunk belőle. A tetejét bekenjük tojással és a tetejére reszelt mozzarellát szórunk. Közepes lángon kisütjük.
Kevert mákos süti
2 dl teljes kiőrlésű durumliszt,
2 dl kefir,
1 dl olaj,
2,5 dl darált mák,
ízlés szerint méz (5-8 evőkanál)
1 csomag sütőpor,
1 csapott teáskanál szódabikarbóna,
csipetnyi só,
1 citrom leve és reszelt héja
A hozzávalókat összekeverjük és kiolajozott, liszttel meghintett formába tesszük.
Előmelegített sütőbe téve 15 percig 250 fokon, majd 25 percig 150 fokon sütjük. Tűpróba!
Kalács
1/2 kg teljes kiőrlésű durumliszt kicsit átszitálva,
3 evőkanál méz,
1 cs. sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna,
1 csipet só,
1 csipet kurkuma,
5 dl tej,
5 dkg margarin/vaj olvasztva
A lisztbe belekeverjük a sütőport, szódabikarbónát, sót, kurkumát, mindezt szárazon elkeverjük és utána a tejjel és a mézzel kikevert margarinnal/vajjal összedolgozzuk. Egy formatepsit (gyümölcs kenyér) kikenünk és beletesszük a tésztát. A tetejét megvagdossuk és a sütőben 30 percig szép pirosra sütjük.
Variációk: Ha a tészta egyik felébe kakaót vagy karob port teszünk, felemás kalácsot kapunk.
Répatorta
(nem túl olcsó, de finom süti)
250 g vaj/margarin (felesbe is mehet mert vajjal finomabb)
200 g méz
2 narancs reszelt héja
4 tojás
500 g répa, finoman lereszelve
200 g mandula vagy dió, összetördelve (darált állagnál darabosabbra)
1 kanál vanília aroma
1 narancs leve
250 g teljes kiőrlésű liszt (durum vagy tönköly)
2 kanál szódabikarbóna
1 kis só
1 kanálnyi (púpozott) a köv. fűszerkeverékből: őrölt fahéj, gyömbér, szerecsendió (7:2:1 arányban)
1 fél literes natúr joghurt
Elkészítés:
a sütőt előmelegítjük 180 C-ra, kis vajjal kikenjük a sütőformát.
A vajat, a mézzel és a narancshéjat addig verjük habverővel/mixerrel amíg könnyű és habos nem lesz.
Lassan hozzáadjuk a tojást úgy, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek (továbbra is habverővel/kézi mixerrel) forgassuk bele a répát és a mandulát/diót. Hozzáadjuk a vaníliaaromát és a narancslevet.
Egy külön tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, fűszereket és a sót és belekeverjük a répamasszába. Tepsibe vele, sütőbe vele, 40-50 percig sül vagy tűpróbáig, ez utóbbi biztosabb.
Tálalás:
kockákra vágjuk a sütit és a kevés mézzel összekevert joghurtból egy jó nagy kanálnyit a tetejére merünk.
Meggyes-mákos krém pohárban
(magas, vékony üveg fagyis kehelyben mutat igazán jól)
Hozzávalók:
1 üveg meggybefőtt (370 ml)
1 kis fahéjrúd
2 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál cseresznyepálinka (ez el is hagyható)
5 dkg marcipánmassza /vagy darált mandula
25 dkg túró
2 evőkanál cukrozott mák
1 zacskó bourbon vaníliás cukor /még véletlenül sem vanillin-cukor
1 dl tejszín
a díszítéshez mentalevél
Meggybefőttet lecsöpögtetni, a levéből 1,5-1,8 dl-t a fahéjrúddal felforralni, az étkezési keményítőt a cseresznyepálinkával /vagy 2 evőkanál hideg meggylével csomómentesen elkeverni és besűrűsíteni a fahéjas meggylevet, amiből a fahéjat ekkor kivesszük. A kimagozott befőttet a léhez adjuk és hűlni hagyjuk.
A marcipánt kis darabokra vágjuk és s túróval összekeverjük, a masszát átpasszírozzuk, hozzáadjuk a mákot, meg a vaníliás cukrot, végül a kemény habbá vert tejszínt is belekeverjük.
A kétféle krémet felváltva üvegpoharakba rétegezzük és legalább egy félórára hűtőbe tesszük.
Mentalevéllel díszítjük.
Kölespuding
6 dl tej
bourbon vanilliás cukor /még véletlenül sem vanillin-cukor
15 dkg kölesdara
4 tojás
6 dkg vaj
2-3 evőkanál méz
A gyümölcsmártáshoz:
6 dkg mazsola
2 evőkanál pisztácia
3 evőkanál méz
5-6 db. narancs
2 dl félédes fehérbor
5 cl narancslikőr (el is maradhat)
A tejet felforraljuk a vaj felével, beleöntjük a kölesdarát és lassú tűzön pár perc alatt megfőzzük. A többi vajat a tojássárgájával és a mézzel habosra keverjük és hozzáadjuk a kissé kihűlt darához. Belekeverünk reszelt citrom és narancshéjat, végül a csipet sóval keményre felvert és végül a vaníliás cukorral ízesített tojáshabot. Kivajazott, morzsával megkent pudingformában, lefedve, egy tepsibe vízfürdőbe állítva fél órán át 160 fokon gőzöljük.
Közben elkészítjük a gyümölcsmártást. Apró darabokra vágott narancsot (hártya nélkül) elkeverjük a pisztáciával, mazsolával, borral és mézzel, és az egészet néhány percig főzzük. (A tűzről levéve likőrrel ízesítjük). Ha a mártás túl híg, egy kevés étkezési keményítővel besűríthetjük.
A pudingot tálra borítjuk és körülöntjük a mártással.
Variációk: Narancsmártás helyett lehet eperrel is, vagy más gyümölccsel tálalni.