Karácsonyi muffin receptek
Áfonyás, barackos és tejfölös muffin
Ez a sok finomság nem három különböző sütiben lakik, hanem ugyanabban az egyben. Így tehát ez itt az igazi ízrobbanás. Könnyű tésztájának titka a szénsavas víz.
Hozzávalók:
• 350 g liszt
• sütőpor
• 100 g cukor
• 100 g olvasztott vaj
• 140 ml tejföl
• 2 tojás
• 1 citrom héja finomra reszelve
• 150 g áfonya
• 2 friss barack, felkockázva
• 6 kanál szénsavas víz
Elkészítése:
Melegítsd fel a sütőt 200 fokra, és készíts elő hat muffinsütőt. Keverd össze a lisztet, cukrot és sütőport egy nagy tálban, add hozzá az olvasztott vajat, a tejfölt, a tojásokat és a citrom héját, és egy habverővel keverd addig, amíg egységes, lágy tészta lesz belőle.
Óvatosan keverd bele a gyümölcsöt, legvégül a szénsavas vizet. Oszd el a tésztát a sütőkbe. Szórd meg egy kis cukorral, és süsd 25-30 percig, amíg aranyszínű nem lesz. Legjobb, ha melegen tálalod.
Icipici színes falatkák
|
Hozzávalók:
• 140 g vaj
• 140 g cukor
• 3 tojás
• 100 g liszt
• 25 g kukoricaliszt
• fél sütőpor
a díszítéshez
• cukormáz és málnaszörp
• cukor- vagy marcipánvirágok
• csokimáz
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A muffinsütőkbe tegyünk belevaló kis papírokat. A süti alapanyagait tegyük egy nagy tálba, és kb. két perc alatt kézi mixerrel verjük fel simára. Mindegyik sütőformát töltsük félig, és süssük kb. 12-15 percig, amíg felemelkedik, és aranyszínű lesz.
Ha készen vagyunk, már csak díszíteni kell, teljesen ízlés szerint. Ha a gyerekeket is segítségül hívod, garantáltan jól fogtok szórakozni!
Adventi muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
3 evőkanál barackpálinka
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
fél mokkáskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 tojás
1 evőkanál méz
fél dl tej
Előkészítés:
Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
|
Aszalt barackos muffinok
Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
3 evőkanál barackpálinka
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 tojás
1 evőkanál méz
1/2 dl tej
Előkészítés:
Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
|
Csokoládés muffin 1.
Hozzávalók (kb. 14 db)
12 dkg vaj
25 dkg cukor
1 vaníliás cukor
2 db tojás
30 dkg liszt
1 sütőpor
kb. 1 dl tej
plusz tetszőleges belevalók:
mazsola, dió, aszalt gyümölcsök, csokoládé, fahéj, kakaópor stb.
A megolvasztott vajba belekeverjük először a cukrot és a vaníliás cukrot, majd a tojás következik. Ezután jöhet a liszt, a sütőpor és végül annyi tej, hogy formálható masszát kapjunk. A tetszőlegesen kiválasztott egyéb hozzávalókat is belekeverjük, majd a muffinpapír méretétől függően diónyi-tojásnyi méretű golyókat formálunk. (Vigyázat! A gombócok megnőnek a sütőportól.) A papírokat a sütőformába helyezzük, bele a gombócokat, és közepes-kis lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem ragad tészta.
Csokis muffin-sütemények
Hozzávalók :
2db tojás
1 pohár (ez mindig 2,5 dl-es) cukor
3 pohár liszt
200 g vaj
1 1/5 pohár natúr joghurt
1 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1/2 kiskanál só
1 tábla étcsoki
A tojást, a cukrot, és a kicsit megolvasztott vajat habosra verjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával, majd a joghurtot és a lisztet folyamatos keverés közben az előzőleg összekevert masszához adjuk. Ezután feldaraboljuk a csokit, és a tésztába keverjük. A muffinforma mélyedéseit félig töltjük, majd közép meleg sütőben kb. 20 percig aranybarnára sütjük.
|
Banános muffin
Hozzávalók:
2 tojás
1 pohár cukor
1/3 pohár olvasztott vaj
2 pohár liszt
1 pohár zabpehely
1 kiskanál szódabikarbóna
1 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál őrölt szerecsendió
2 db banán
Ugyanúgy készítendő, mint a csokis.
Diós-csokis-vaníliás muffin
Hozzávalók:
1.75 csésze csokireszelék
0.33 csésze tej
5 evőkanál vaj
1.25 csésze liszt
2 evőkanál cukor
0.25 csésze barnacukor (fehércukor is megteszi)
2 teáskanál sütőpor
0.5 teáskanál fahéj
1 csésze dió
1 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
|
Az öntet elkészítése:
Villával keverj össze 1/4 csésze lisztet, a barna cukrot, 1/4 teáskanál fahéjat és 2 evőkanál olvasztott vajat egy kis tálban, amíg csomómentes nem lesz. Adj hozzá 1/4 csésze darált diót.
A muffinhoz melegítsd elő a sütőt 190 fokra, és béleld ki a tepsit a papírokkal vagy zsírozd be a formákat.
Keverj össze egy (!) csésze reszelt csokit tejjel és a maradék vajjal gőz fölött. Addig keverd, amíg elolvad a csoki és teljesen folyékony állagú nem lesz az egész massza.
Keverd össze egy másik tálban a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat, a diót és a maradék csokireszeléket.
Egy kis tálban keverd össze a tojást, a vaníliaaromát, az olvasztott csokit. Keverd ezt az egészet a lisztes keverékhez, amíg egynemű nem lesz. Ne keverd túl!
Adagold a formákba, 2/3-áig legyenek tele. Bőségesen rakjál rájuk az öntetből. 20-25 percig süsd, a sütőben hűtsd 5 percig, aztán pedig rácson hűtsd ki teljesen.
Diós muffin
|
Hozzávalók:
0,5 kg cseresznye, 40 dkg liszt, 2 tojás,
8 dkg vaj, 2,5 l tej, 15 + 5 dkg vaníliás porcukor,
15 dkg durvára vágott dió, 1 citrom, mokkáskanál sütőpor, olaj
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra bekapcsoljuk, és amíg bemelegszik, összekeverjük a muffin masszáját. A lisztben elvegyítjük a sütőport és a lereszelt citromhéjat. Egy másik edényben 5 deka lágy vajjal és 15 deka vaníliás porcukorral kikeverjük a tojásokat, majd hozzáadva a tejet addig kevergetjük, amíg a cukorszemcsék teljesen elolvadnak. Csomómentesen belekeverjük a lisztet, majd beleforgatjuk a diódarabokat is.
A cseresznyét kimagozzuk, és enyhén megszórjuk porcukorral. A muffinsütőt vajjal kikenjük, és két kanál segítségével kevés diós tésztát teszünk mindegyikbe. Mindegyik közepébe 2-3 szem cukrozott cseresznyét teszünk, és tésztamasszát kanalazunk rájuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. A maradék cukros cseresznyét összeturmixoljuk, és kis tálkába téve a kisütött muffinok mellé kínáljuk.
Jó tanács: Ezt a mennyiséget egy 12 darabos muffinformában kétszerre tudjuk kisütni. Ne töltsük teljesen tele a formákat, mert sütés közben megnőnek a muffinok.
Gyümölcsös muffin
Az itt olvasható recept egyenesen New Yorkból érkezett, s bár Amerikában áfonyával készítik, mi nyugodt szívvel magyarosíthatjuk egy kicsit…
|
Hozzávalók:
1 tojás, 2 bögre finomliszt,
3/4 bögre tej,
1/3 bögre kristálycukor,
1 bögre gyümölcs,
1/2 bögre étolaj,
1 teáskanál só,
1 evőkanál reszelt narancshéj,
3 teáskanál sütőpor (nem kell hozzá egy egész csomag!),
2 evőkanál kristálycukor,
1 teáskanál apróra vágott narancshéj
Elkészítése:
Olajozzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 12 darabos muffin sütőformát! (Az olajozás egyszerűbb művelet, de a tészta leragadását csak úgy kerülhetjük el, ha gondosan hajtjuk végre.) A sütőt melegítsük elő a legmagasabb hőfokra. A hozzávalók kiméréséhez a legjobb, ha egy 2,5 dl-es bögrét választunk: a későbbiekben szinte minden összetevőt ezzel mérünk. A tojást folyamatos kevergetés mellett elegyítjük az olajjal. Az olajat lassan öntsük, hogy ki ne csapódjon. (Ez azt jelenti, hogy a tojás és az olaj különválik az edényben.)
A tojás és az olaj keverékéhez öntsük a tejet, a cukrot, a reszelt (!) narancshéjat, majd a gyümölcsöt és végül a lisztet, amit átszitáltunk és a sütőporral valamint a sóval elkevertünk. A tésztát nem kell simára keverni, elég, ha a liszt csak éppen átnedvesedett. Az így összeállított tészta kissé darabosnak, ragacsosnak tűnik. Az apróra vágott narancshéjhoz rakjunk 2 evőkanál cukrot, majd miután a forma kosarait 3/4-ig megtöltöttük a tésztával, mindegyik tetejére tegyünk ebből a cukrozott narancshéjból. A tésztát addig süssük, míg aranybarna nem lesz a teteje. A sütési idő kb. 15-20 perc. Az elkészült muffinokat emeljük ki a kosarakból, és ha mód van rá, vasrácson hűtsük ki.
Nem árt tudni, hogy szinte bármilyen gyümölccsel készülhet a muffin. A képen látható kosárkákban gyümölcskeverék van, azaz ribizli, málna, szeder, és meggy (természetesen magozott). Készíthetjük befőttel, apróra vágott aszalt gyümölccsel (szintén kipróbált recept!), és mirelit gyümölcskeverékkel, ebben az esetben a mikrohullámú sütőben olvasszuk fel a gyümölcsöt és csorgassuk le róla a fölösleges levet. Készülhet ananász és mandula keverékével, kakaóval, csokoládéval. A tészta minden esetben ugyanúgy kisüthető. Még egy megjegyzés: a reszelt és az apróra vágott narancshéjnál ügyeljünk arra, hogy csak a narancssárga felső réteget vágjuk le, mert a héj fehér része keserű!
|
Csokoládés muffin 2.
Hozzávalók:
25 dkg liszt,
1 zacskó sütőpor,
2 evőkanál kakaópor,
12 dkg tejcsokoládé,
12 dkg fehér csokoládé,
10 dkg kristálycukor,
2 dl tej, 1 dl tejföl,
10 dkg vaj,
1 db tojás
Kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő 180 fokra. A lisztet és a kakaóport szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a kristálycukrot, a sütőport, majd keverjük össze. A tojást félig verjük fel, a vajat olvasszuk meg, keverjük össze a tejjel és a tejföllel, majd öntsük a lisztre. Fakanállal keverjük össze a tésztát úgy, hogy közben az apróra tördelt csokoládédarabkákat is hozzáadjuk.
A muffin sütőforma mélyedéseibe tegyünk 12 db papírhüvelyt, és ezekben osszuk el a tésztát egyenlő részben. Tegyük be az előmelegített sütőbe 15-20 percre, illetve amíg át nem sül.
Almás muffin mazsolával
Hozzávalók:
|
25 dkg alma (hámozva, magház nélkül),
1 db citrom leve (és héja körbevágva, dísznek),
18 dkg liszt,
1 evőkanál zselatin,
1 dl tej,
2 evőkanál étkezési keményítő,
2 db tojás,
8 dkg vaj,
4 dkg mazsola, citromlevél a díszítéshez, papír muffin forma
A meghámozott, magház nélküli almadarabokat megcsepegetjük citromlével, hogy szép világosak maradjanak. A mazsolát megtisztítjuk, megmossuk, kevés langyos vízben áztatjuk. A felolvadt zselatint, étkezési keményítőt, tojássárgát, tejet, citromlevet a liszttel összedolgozzuk. A végén adjuk hozzá az almát, és a beáztatott mazsolát. A tésztát elosztjuk a papír muffin formákban.
Ezeket enyhén kivajazott sütőlemezre helyezzük. A tészta tetejét tojás felvert habjával bekenjük. 170 fokon 20 percig sütjük, a sütőből kivéve félig kihűtjük, majd tálra rendezzük. Porcukorral meghintve, a citromhéjkarikákkal és citromfűlevéllel díszítve kínáljuk.
|
Barackos muffin rozmaringgal
Hozzávalók:
15 dkg liszt,
1 zacskó sütőpor,
2 evőkanál porcukor,
5 dkg vaj, 1 db tojás,
1 dl tej,
6 dkg sárgabarack (csak a húsa, lehet aszalt barack is),
1 kávékanál frissen vágott rozmaring,
csipet só.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük el a lisztet a sütőporral, a cukorral, kevés sóval. Olvasszuk fel a vajat. Keverjük a tejet a tojássárgához, és a felolvadt vajhoz. Ebbe adjuk bele a lisztet, és dolgozzuk össze. Végül a tojás felvert habjával, a barackdarabkákkal, és rozmaringgal is keverjük el. A muffin formákat béleljük ki sütőpapírral, és háromnegyedig töltsük meg a tésztával az edénykéket. 20-25 percig sütjük, lassan engedjük kihűlni. Langyosan a legfinomabb.
Sonkával töltött sajtos-krumplis muffin
Hozzávalók: (12 db-hoz)
15 dkg finomliszt, 5 dkg krumplipehely, 10 dkg reszelt sajt, ˝ teáskanál só, 1 tojás, ˝ csomag szárított sütőélesztő (11 gr-os franciából), 2 dl tej, 1 dl tejföl, ˝ teáskanál cukor, 3 evőkanál olaj
Töltelék:
4 szelet füstölt tarja, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál ketchup, kb. 1 evőkanál tejföl, ˝ evőkanál vaj, 1 db pici vöröshagymának a negyede, pici só, bors
Elkészítés:
A tejet összelangyosítjuk a tejföllel, belekeverjük az élesztőt, a pici cukrot, és félretesszük.
Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a krumplipelyhet, sót, kb. 6 dkg reszelt sajtot ( a többi a tetejére lesz majd). Amikor az élesztő egy kicsit már felfutott, hozzáadjuk a felhabosított tojást és az olajat.
A 2 tál tartalmát összekeverjük fakanállal. Félretesszük, amíg megcsináljuk a tölteléket.
A töltelék hozzávalóit beletesszük a turmixgépbe, és összeturmixoljuk. Ezután kivajazzuk a muffinsütő mélyedéseit, félig megtöltjük a tésztával, rá egy teáskanálnyi sonkatöltelék, és befedjük egy másik adag tésztával, megszórjuk sajttal, és hagyjuk még egy picit (kb. 10 percet) kelni.
Addig bemelegítjük a sütőt 200 °C-ra, betesszük sülni (5 perc 200 fokon, utána lecsökkentjük 150 fokra és kb. még 15 percet sütjük így).
Tipp: A tölteléket lehet pépesre is turmixolni, de hagyhatunk kis darabkákat is benne a tarjából.
Kapros-cukkinis muffin
Hozzávalók:
1 ˝ bögre liszt
2 evőkanál cukor
3 teáskanál sütőpor
˝ teáskanál só
ž teáskanál kapor (friss, vagy kicsit több szárított)
ź bögre tej
1/3 bögre (olvasztott) margarin
2 tojás
2/3 bögre ricotta sajt (reszelve vagy kis darabokra vágva)
˝ bögre reszelt cukkini
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a formákat kivajazzuk.
Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót és a kaprot. Egy másik tálban simára keverjük a margarint a tojással és a tejjel, majd hozzáadjuk a sajtot és a cukkinit. Végül hozzákeverjük (kis adagonként) a lisztes keveréket (eléggé kemény lesz a tészta!)
A masszát a formákba kanalazzuk, majd 20-25 percig (aranybarnára) sütjük.
|
Meggyes-mákos muffin
Hozzávalók:
100 g vaj,
284 ml tejföl,
2 tojás,
1 csomag vaníliás cukor,
280 g liszt, 1 csomag sütőpor,
1 teáskanál szódabikarbóna,
1 csipet só,
200 g barna cukor,
4 evőkanál mák,
140 g meggy
Egy edényben keverjük habosra a vajat a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat, a tejfölt, a vaníliát. Egy másik edényben keverjük össze a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, sóval, őrölt mákkal. Óvatosan adagoljuk a vajas keverékhez, majd ha jól összekeveredett, tegyük bele a kimagozott meggyet is.
Muffin sütőformát vajazzunk és lisztezzünk ki alaposan, és háromnegyedig töltsük meg a masszával.
Forró, körülbelül 160-170 fokos sütőben süssük 25-30 percig.
Amerikai kávés muffin
Hozzávalók: 12 darabhoz
4 tojás
25 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál instant kávépor
15 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
0,8 dl tej
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsd fel 180 fokra és vajazd ki a muffin tepsit.
2. A tojásokat válaszd szét, és verd fel a tojásfehérjét alaposan.
3. Lisztet, sütőport és az instant kávéport jól keverd el.
4. Egy másik tálban verd fel a cukrot, tojássárgáját, vajat, vaníliás cukrot és a tejet.
5. Keverd a száraz hozzávalókat a nedvesekhez, de csak addig, ameddig egyszer jól elkeverednek. Ha túl sokáig kevered, nehéz lesz a tészta!
6. Végül óvatosan keverd a masszába a felvert tojásfehérjét is.