Keresztény fiatalok a méltányos környezetért – konferencia Dél-Afrikában

Létrehozás: 2011. november 23., 16:51 Legutolsó módosítás: 2011. november 24., 12:21

Fiatalok a méltányos környezetvédelemért (Youth for Eco-Justice) címmel rendez nagyszabású konferenciát az Egyházak Világtanácsa és a Lutheránus Világszövetség 2011. november 26. és december 10. között a dél-afrikai Durbanben. A Magyarországi Evangélikus Egyházat Liszka Viktor képviseli, aki jelenleg a gyakorlati évét végzi az Evangélikus Hittudományi Egyetem lelkipásztorképzésén. Szöveg: Laborczi Dóra

A konferencia egyben képzés is, amelynek a vélemény- és eszmecserén túl célja az is, hogy a résztvevők olyan hasznosítható tapasztalatokat szerezzenek, amelyeket saját környezetükben, gyülekezeteik jövendőbeli döntéshozóiként hasznosítani tudnak majd. A kéthetes konferencia Durbanben csupán a képzés kezdete, a továbbiakban a résztvevők saját országukban kezdeményezhetnek és végrehajthatnak a konferenciához kapcsolódó saját projekteket. A nagyszabású találkozóra a világ minden tájáról érkeznek olyan keresztény fiatalok, akik nemcsak elhivatottak a témát illetően, de a maguk szakterületén igyekeznek gyakorlatba is ültetni elképzeléseiket.

 „A keresztény közösségeket is egyre inkább aggasztja az ökológiai válság – az, ahogyan az ember kezeli az Isten által rábízott Földet. A Föld bolygó veszélyben van, a teremtett világ szenved. Ugyanakkor egyre világosabban látjuk a kapcsolatot az ökológiai válság és a társadalmi-gazdasági igazságosság között” – olvasható az Egyházak Világtanácsának honlapján található közleményben.

Az „öko” előtag a görög oikos (ház) szóból származik, és nemcsak a gazdaság (ökonómia) és az ökológia, hanem az ökumenizmus kifejezésnek is ez az etimológiai gyökere. A környezeti katasztrófák és az igazságosság összekapcsolása nagy kihívás az emberiség számára, hiszen a föld pusztulásáért, de a gazdasági és politikai hatalommal való visszaélésért is az emberek felelősek, csakúgy, mint azokért az elesettekért, akik a környezeti károk hatásai miatt a leginkább szenvednek – olvasható továbbá a dokumentumban.

„Több évtizedes múltra tekint vissza az elméleti vita arról, hogy a kereszténységnek milyen felelőssége van a bolygó szisztematikus tönkretételében – nyilatkozta Liszka Viktor. – Ezen még hosszasan el lehetne vitatkozni, de szerintem fontosabb megállapítás az, hogy a kereszténységnek mindenütt tere és dolga van ott, ahol emberek szenvednek. Márpedig az éghajlatváltozás, illetve ökológiai krízis egyre több helyen és egyre súlyosabban jelentkezik. Az emberek – egyébként érthető módon, minthogy közvetlenül egyelőre inkább ez érinti őket – sokkal érzékenyebben reagálnak a gazdasági világválságra, mint az ökológiai katasztrófa felé rohanó bolygó vészjelzésére, miközben a kettő közötti összefüggés viszonylag egyértelmű. Mindkét probléma helyes látásában és a megoldási lehetőségek kidolgozásában sokat segíthetne, ha a megfelelő sorrendben látnánk hozzájuk. Ez alapvető nézőpontváltást feltételez, s ebben módszertanilag és az egyházi szerepvállalást tekintve is lényeges lehet az afrikai találkozó Durbanben, amely egyébként a kiotói egyezmény résztvevőinek találkozója és eszméjének közvetlen továbbvivője is egyben. Ez elég világosan megmutatja az esemény horderejét is” – tette hozzá Liszka Viktor.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben