Ideje van az életnek és ideje van a meghalásnak

Létrehozás: 2011. augusztus 31., 10:50 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 31., 11:31

A GEKE, a Protestáns Egyházak Európai Közössége egy nemzetközi, orvosokból, jogászokból és teológusokból álló szakértői csoporttal mérte fel az élet végével kapcsolatos etikai problémákat és az azokra adott válaszokat Európa különböző országaiban. Az „A time to live a time to die” című dokumentum már olvasható az interneten. Szöveg: Dávid Adél

Az orvoslás lehetőségeinek fejlődésével együtt megnövekedett annak a fontossága is, hogy a haldoklással, a haldoklóval és az élet végén felmerülő etikai kérdésekkel is foglalkozzunk. Ma már egyre ritkábban fordul elő, hogy valaki otthon, természetes körülmények között és hozzátartozói jelenlétében búcsúzik el az élettől és hal meg. Ezáltal a régi mondás, miszerint „csak azt tudjuk, hogy meg kell halnunk, azt nem, hogy mikor” már nem igaz. A halál beállta gyakran nem akkor következik be, amikor az magától, természetesen történne, hanem részben emberi, orvosi döntés következményeképpen. Nem csak és nem elsősorban a halálos injekciót beadó „fekete angyalokra” kell gondolnunk. Sokkal inkább az olyan kérdésekre, miszerint: Meddig tartsunk életben mesterséges táplálással és lélegeztetéssel kómában lévő betegeket? Mikor mondhat le egy gyógyíthatatlan beteg páciens az életét ugyan meghosszabbító, de gyógyulást nem ígérő kezelésről? Nyújthat-e segítséget öngyilkossághoz orvos vagy családtag, ha azt a páciens elviselhetetlen fájdalmai és kilátástalansága miatt kéri?

A GEKE, a Protestáns Egyházak Európai Közössége egy nemzetközi, orvosokból, jogászokból és teológusokból álló szakértői csoporttal mérte fel az élet végével kapcsolatos etikai problémákat és az azokra adott válaszokat Európa különböző országaiban. A most elkészült irat, melynek címe „A time to live a time to die” a problémakor részletes, árnyalt bemutatását kínálja, s ezáltal segítséget ad ahhoz, hogy az egyes kérdésekre etikai szempontból megalapozott választ tudjunk adni. A GEKE reméli, hogy a dokumentum elér a kórházi lelkigondozókhoz, az egyházi szeretetotthonok és egészségügyi intézmények dolgozóihoz, evangélikus orvosokhoz, jogászokhoz és lelkészekhez. De mert a halál, haldoklás, esetleg egy szeretett családtag súlyos betegsége, haldoklása mindannyiunknak kikerülhetetlenül az életünkhöz tartozik előbb-utóbb, akar bibliaórákon vagy gyülekezeti szeretetvendégségeken is érdemes elővenni, megvitatni a dokumentumot. A könyv egyelőre angolul, németül és franciául olvasható, s ingyenesen letölthető a www.atimetolive.eu oldalról, ahogy egyéb háttérinformációk, cikkek és hanganyagok is találhatók a témával kapcsolatosan.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben