525 éve született Luther Márton

Létrehozás: 2008. november 09., 17:33 Legutolsó módosítás: 2008. november 11., 23:33
Eislebeni ünnepi plakát
 
Eislebeni ünnepi plakát

Eisleben - Eisenach - Ötszázhuszonöt éve, 1483. november 10-én született Luther Márton, a kereszténység legnagyobb reformátora. Németországban a mai napon egy 24 karátos emlékérme forgalomba hozatalával emlékeznek. Luther szüleinek házában, Eisenachban pedig gulyásleves és forralt bort kortyolgatva lehet megtekinteni a múzeumot, amelyet ezúttal színészek népesítenek majd be. Az eislebeni gyülekezetben egy nappal később, Luther megkeresztelésének napján a tervek szerint 525 embert fognak megkeresztelni.

525 éve született Luther Márton

Luther Márton

Luther Márton születésnapjáról évszázadok óta nagy ünnepléssel emlékeznek meg Németországban, annak ellenére, hogy Luther Márton számára ez az alkalom sosem volt különösen nagy fontosságú. Keresztségére azonban nagy súlyt fektetett mindig. A szerzetesi fogadalma és pappá szentelése helyett mindig a keresztségének jelentőségét hangsúlyozta, amely minden keresztény embert azonossá tesz.
Minden bizonnyal nem örült volna annak sem, ha emlékműveket, vagy ünnepségeket rendeznek a tiszteletére. Túlságosan veszélyesnek tartotta volna, ha személye körül valamiféle kultusz alakult volna ki. Bár reformátori tevékenységnek jelentőségével mindig is tisztában volt, mégiscsak egy egyszerű ember volt, úgy is élt és annak is tartotta magát.
Luther Márton annak örült volna tehát a legjobban, ha az emberek tisztelete helyett inkább Jézus Krisztushoz fordultak volna.

525 keresztelő
Az eislebeni Péter templom jelenlegi lelkésze Martin Herchenek Luthernek ez a Jézushoz terelése adta az  ötletet és javaslatára a német gyülekezetben Luther 525. születésnapja tiszteletére nagyszabású keresztelővel egybekötött istentisztelettel készülnek. (Ez az alkalom a szervezők szerint nem valamiféle tömegkeresztelőt jelent, hanem azt, hogy mindenkinek, aki a keresztségben ezen a napon részesül, előtte oktatáson kell részt vennie, tehát csak felkészülteket várnak.)
Luthert egy napos korában keresztelték meg, azaz 1483. 11. 11-én, ezért ezen a napon lenne a gyülekezetben ez a nagyszabású rendezvény. A meghirdetésre számos ember jelentkezett, egész Németországból várnak csoportokat, gyülekezeti tagokat, de elképzelhető, hogy ezen a napon a nagy szám miatt mégsem fognak 525-en a keresztelő medencéhez járulni. (9-én, a cikk írásakor 279 jelentkezőnél tartottak.) (http://www.luther525.de/

Emlékérme
A reformáció állomásai sorozat részeként jelenik meg az 525. évforduló alkalmából egy emlékérme. A 24 karátos aranyból készült érme átmérője 30 mm. Első oldalán Luther Márton portréja látható, a hátoldalán pedig a Lutherrózsa. A kézzel polírozott érme csak korlátozott példányszámban kapható majd. 

Előadás
November 10-én Eisenachban, Luther szüleinek a házában nagyszabású programsorozat nyílik. A vendégek öt euróért kapnak egy tányér gulyást és egy bögre forralt bort is, és megtekinthetik a múzeum kiállítását. Az épület falait azonban színészek is benépesítik majd, akik zenélni fognak, kisebb darabokat adnak elő a reformátor és családja életéből, valamint felolvasásokat tartanak Luther műveiből. Este a helyi színházban Käthe Luther, Thomas Müntzer, Melanchthon és Magd Margarete vitázni fognak egymással, a színház romantikusan megvilágított belső udvarán.
Nyolc órakor pedig koncert lesz, ahol reneszász és középkori melódiák csendülnek majd fel. Luther legjobb mondásaiból Marcus Coenen és az Eisenachi művészeti egyesület tart előadást.  

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben