Hírlevél 2008. október 3.

Létrehozás: 2009. február 26., 16:28 Legutolsó módosítás: 2009. február 27., 11:44

Október a Reformáció hónapja
65 éves a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT)
Október 1.
Istentisztelettel, valamint a MEÖT 65 éves fennállásának megünneplésével nyitotta meg idei, Október a Reformáció hónapja elnevezésű rendezvénysorozatát a MEÖT október 1-jén. A hónap idei fő témája: Bibliával a mindennapokban. Az ünnepélyes megnyitó egyben a Biblia Éve 2008 kiállításnak is otthont adott, valamint az Ökumenikus Tanács alapításának 65 éves évfordulójára emlékezve, az alapító atyák tiszteletére és a 65 éves szolgálat hálás elismerésére az épület falán emléktáblát helyeztek el. A hónap kiemelkedo Kulturális Gálájára október 19-én 17 órakor, az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül so, ahol az ünnepi beszédet - Közös kincsünk a Biblia címmel- dr. Csermely Péter egyetemi tanár tartja. Az Országos Reformációi Istentiszteletre október 26-án, 17 órakor a Pécsi Baptista Imaházban kerül sor. Igét hirdet Ittzés János evangélikus püspök, bizonyságot tesz Csernák István metodista szuperintendens. A liturgiában a protestáns egyházak püspökei, vezeto lelkipásztorai és pécsi lelkipásztorai vesznek részt.
Honlap: http://oikumene.meot.hu/
Kapcsolattartó: oikumene@meot.hu

Parókusi alkalmassági vizsgálat az Északi Egyházkerületben
Október 1.
Október 1-jén parókusi alkalmassági vizsgálat volt az Északi Egyházkerület püspöki hivatalában. A vizsgálatot sikeresen megállt lelkészek névsora: Körmendy Petra Kornélia, Sághyné Kiss Katalin, Gáncs Tamás és Simon Attila. Szintén az egyházkerület székházában került sor arra a lelkészképesítő vizsgára, amelyet dr. Kovács László Attila és Kovács Erzsébet - kolozsvári evangélikus lelkész-házaspár - sikerrel teljesített.
Kapcsolattartó: istvan.czondor@lutheran.hu


Egyházkerületi pedagógus csendesnapok 
Október 4. és október 11.
A Déli Evangélikus Egyházkerület október 4-én Orosházán rendezi meg "Fejjel és szívvel…" címmel a kerületi pedagógusok csendesnapját az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Óvoda iskolaépületében Gáncs Péter püspök nyitóáhítatával, valamint Kiss Ulrich jezsuita atya, Radosné Lengyel Anna egyházkerületi felügyelő és Szabóné Mátrai Mariannapüspökhelyettes pódiumbeszélgetésével. A Nyugati (Dunántúli) egyházkerület pedagógus csendesnapjára pedig október 11-én, Pápán kerül sor.
Kapcsolattartók: gabor.petri@lutheran.hu; gyula menyes@lutheran.hu


Öt éves az "Asztali beszélgetések..."
Október 7.
Öt évvel ezelőtt, 2004. október 7-én kezdődött az Asztali beszélgetések disputasorozat. Az idei évad kezdőalkalma erre is emlékezik.
A soron kövektező beszélgetés meghívott vendégei: Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi; Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzora. A disputa témája: Zsidó-keresztény kultúra, zsidó-keresztény Európa. Időpontja 2008. október 7. kedd, 18 óra, helyszíne a Pilinszky János Irodalmi Kávéház /Budapest, Váci u. 33./.
Kapcsolattartó: asztali@yahoo.com
Honlap: http://asztali.lutheran.hu/ 

"A Luther-szobortól a Luther-filmig...- A Magyarországi Luther Szövetség októberi előadása Budapesten
Október 9.
Dr. Csepregi Zoltán teológiai tanár, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora "A Luther-szobortól a Luther-filmig: A hazai Luther-recepció utolsó negyedszázada (1983-2008)"címmel tart előadást október 9-én, csütörtökön, 18,00 és 19,30 óra között a Deák téri Evangélikus Gimnázium könyvtárában (V. Sütő utca 1.) 
Kapcsolattartó: andras.reuss@lutheran.hu


"Serkenj fel, aki aluszol!"
Október 9.
"A magyar evangélikus ébredés kiemelkedő egyéniségei a 20.században” című sorozat keretében az Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület (EBBE) következő havi alkalma október 9-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik az Országos Iroda utcáról nyíló földszinti termében. (Bp. VIII. Üllői út 24.) Az alkalmon
Gáncs Aladár életét és szolgálatát ismerhetik meg az érdeklődők. Előadó: Győri Tamás József iskolalelkész (Budapest, Fasor).
Kapcsolattartó: ebbe@lutheran.hu

Iktatás lágymányoson
Október 10.
Október 10-én a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa kápolnájában (1117. Budapest, Magyar tudósok krt. 3.) dr. Fabiny Tamás püspök beiktatja Barthel-Rúzsa Zsolt evangélikus kollégiumi lelkészt a Luther Otthon igazgatói tisztségébe.
Kapcsolattartó: zsolt. barthel@lutheran.hu


Országos Evangélizáció a Deák téri templomban
Október 11.
Országos Evangélizáció lesz  október 11-én, szombaton, 10-16 óráig, a Budapest-Deák téri evangélikus templomban a Mi a jó? (Mikeás 6,8) bibliai mottó jegyében.
A nap programja:
09:45 Éneklés
10:00 Köszöntő
Evangélizáció 1. rész:  Élj törvény szerint! - Dr. Korányi András
Evangelizáció 2. rész:  Törekedj szeretetre!  - Győri János Sámuel
11:15 – Csoportos beszélgetések, imaközösségek
12:30 – Ebédszünet (az Országos Egyház szerény vendéglátást biztosít)  
14:00 - Tanúságtétel
„Csodálatos előttem e tudás..." (Zsoltár 139, 6) dr. Falus András, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója
„Jóság síró vágya” - Kubik Anna Jászai-díjas, Érdemes művész
15:00 – Evangélizáció 3. rész (úrvacsorával): Légy alázatos Isteneddel szemben! - Böjtös Attila
15.45 - Zárszó, áldás
Kapcsolattartó: janos.szeverenyi@lutheran.hu


Rendhagyó irodalomóra a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomban
Október 15.
Október 15-én, szerdán, 13 órai kezdettel a Misztrál együttes közreműködésével rendhagyó irodalomóra lesz a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomban.
Kapcsolattartó: emoke.visnyei@gmail.com


Kommunikáció, mint stratégia -  európai evangélikus lelkész-újságíró szeminárium
Piliscsaba, október 16-18.
Praxedis Bouwman, a KALME (azaz az európai, számarányukat tekintve kisebbségi helyzetben lévő evangélikus egyházak kommunikációs bizottsága) holland elnök-asszonyának vezetésével három napos szemináriumot rendez a bizottság október 16-18-a között Piliscsabán, a Béthel Missziói Otthonban. A lelkészeket és újságírókat összefogó európai kommunikációs bizottság szakmai továbbképzéseit évről évre más-más tagországban tartja; az idei őszi szeminárium helyszíneként Magyarországra esett az elnökség választása. A tervezett program szerint dr. Fabiny Tamás médiáért felelős püspök is meglátogatja a konferenciát, előadás keretében bemutatja szolgálatát a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, mely egyebek mellett kommunikációs stratégiájáról ad áttekintést, végül a résztvevők ellátogatnak Esztergomba, egy sikeresen működő honlapszerkesztő cég munkáját tanulmányozni.
Kapcsolattartó: dora.kohati@lutheran.hu; gyula.menyes@lutheran.hu




Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben