Hírlevél 2008. október 20.

Létrehozás: 2009. február 26., 16:51 Legutolsó módosítás: 2009. február 27., 11:44

Sajtótájékoztató  a megújuló evangélikus egyházi honlap indulása alkalmából
Október 27.
Október 27-én (hétfőn) 11 órai kezdettel a Magyarországi Evagélikus Egyház Északi Egyházkerületének székházában (1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 24.) sajtótájékoztató keretében mutatják be az evangélikus egyház internetes főportáljának, a www.evangelikus.hu oldalnak új megjelenési formáját, amelyet a reformáció hetében láthat először a nyilvánosság. Luther Márton 491 évvel ezelőtt, 1517. október 31-én szögezte ki megvitatásra 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, és ezzel elindította a reformáció folyamatát. A Magyarországi Evangélikus Egyház médiamunkáért felelős püspöke, dr. Fabiny Tamás a sajtótájékoztató előtt szintén kiszögezi püspöki hivatala kapujára ezeket a tételeket. Ezzel a nyitánnyal és az új honlappal az egyház a ma embere felé szeretne nyitni, mindig frissen és aktuálisan megszólítva őt.
Kapcsolattartó: bollazsu@freemail.hu

Véget ért a KALME szemináriuma Piliscsabán
Október 15-18.
Véget ért a KALME, azaz az Európában kisebbségben élő evangélikus egyházak kommunikációs bizottságának idei őszi szemináriuma, melyet ebben az évben Magyarországon rendeztek meg.
 
Az elsősorban lelkész-újságírókat tömörítő nemzetközi szervezet ez év elején azzal kereste meg egyházunkat, hogy idén hazánkban rendezhesse meg őszi továbbképzését. Ilyen előzmények után került sor október 16–17-én a piliscsabai Béthel Missziói Otthonban A kommunikáció mint stratégia címet viselő szemináriumra, tizenkét ország tizennyolc küldöttének részvételével. Karin Achtelstetter, a Lutheránus Világszövetség kommunikációs szolgálatának genfi vezetője tartott bevezetőt az első nap délelőttjén. A MEE médiamunkájáról - a rendszerváltás előtti lehetőségekről, illetve az azóta eltelt 18 év alatti eredményekről - Dr. Fabiny Tamás, egyházunk médiáért felelős püspöke tartott előadást. Lehel László evangélikus lelkész, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója beszámolót tarott szolgálatukról, rámutatva a kommunikáció mint  stratégiai eszköz adta lehetőségekre és annak fontosságára a karitatív szervezet munkájában. A pénteki nap az ökumené és a kitekintés jegyében telt. A szeminárium résztvevői Esztergomban látogatást tettek a római katolikus egyház nemrégiben felújított épületegyüttesében, a Szent Adalbert Képzési Központban. Előadást hallgathattak meg arról, miként lehet egy weblap segítségével hatékonyan elérni üzenetünk címzettjeit. Praxedis Bouwman, a KALME holland származású elnök-asszonya elmondta, hogy sikeresnek értékelte a Magyarországon tartott alkalmukat, és ezért mindenkinek köszönettel tartozik, aki bármilyen feladatot vállalt a szervezésben, lebonyolításban. Elmondta továbbá, hogy a következő - 2009-ben rendezendő - szeminárium témája az egyház és az állam kapcsolata lesz, helyszíne pedig szándékuk szerint a reformáció hazája.
Kapcsolattartó: dora.kohati@lutheran.hu; gyula.menyes@lutheran.hu

Egyházzenei koncert Piliscsabán
Október 21.
Október 21-én, kedden 19.30 órakor a piliscsabai evangélikus templomban (Széchenyi u. 8-12.) a németországi Löbau evangélikus gyülekezet kamarakórusa, a Collegium canorum Lobaviense ad koncertet.
Műsoron Bach, Reger, Schütz, Mendelssohn és más művek. A belépés ingyenes.
Kapcsolattartó: kezdy.peter@gmail.com

Könyvbemutató Sopronban
Október 27.
Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nyugat-magyarországi Egyetem ezúton is hív minden érdeklődőt október 27-én, hétfőn 17.00-kor dr. Varsányi Péter István ny. főiskolai tanár
„Fejezetek a soproni evangélikus és állami tanítóképző történetéből (1921-1957)” című könyvének ünnepélyes bemutatójára a volt Vármegyeháza dísztermébe (Sopron, Fő tér 5. első emelet).
Köszöntőt mond: Dr. Fodor Tamás polgármester és  Professzor Dr. Faragó Sándor egyetemi rektor.
A szerző könyvét bemutatja ifj. Sarkady Sándor könyvtári főigazgató.
Kapcsolattartó: vpeter@t-online.hu

Koszorúzási ünnep a reformáció napján
Október 31. Budapest-Fasor
A Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközségben koszorúzási ünnepet tartanak október 31-én, a reformáció ünnepén délután 4 órai kezdettel a Reformációi emlékparkban (Városligeti fasor - Damjanich u. sarok), Gáncs Péter evangélikus püspök szolgálatával.
Kapcsolattartó: gabor.petri@lutheran.hu

Országos reformációi istentisztelet
Október 26.
Az "Október, a Reformáció Hónapja" rendezvénysorozat keretében országos reformációi istentiszteletet rendeznek október 26-án, 17 órakor a Pécsi Baptista Imaházban. Igét hirdet Ittzés János evangélikus elnök-püspök, bizonyságot tesz Csernák István metodista szuperintendens. A liturgiában a protestáns egyházak püspökei, vezeto lelkipásztorai és pécsi lelkipásztorai vesznek részt. Az istentisztelet ünnepélyességéhez a pécsi egyházi énekkarok is hozzájárulnak. A refromációi megemlékezésre pedig október 31-én, pénteken 16 órakor kerül sor a Reformációi Emlékparkban (Városligeti fasor - Damjanich u. sarok). Az ünnepi megemlékezés liturgiájában a budapesti protestáns egyházak püspökei, vezető lelkipásztorai, valamint a Városligeti fasori gyülekezetek lelkipásztorai vesznek részt.
Kapcsolattartó: oikumene@meot.hu

A Magyarországi Luther Szövetség közleménye
Más evangélikus egyházi program miatt módosítottuk a novemberi és decemberi előadások időpontját. Mindkettő egy héttel korábban lesz az eredetileg meghirdetettnél.
A Magyarországi Luther Szövetség budapesti tagozatának novemberi és decemberi előadásai a Deák téri Evangélikus Gimnázium könyvtárában
(V. Sütő u. 1.) az alábbi időpontokban lesznek:
November 6., csütörtök, 18,00-19,30: Krisztus halálának értelme Canterbury Anselmus a reformáció előfutára vagy a középkori romlás elmélyítője?
Előadó: Véghelyi Antal lelkész
December 4., csütörtök, 18,00-19,30: Még mindig a lelkészi szolgálatról…A püspöki szolgálat és az egyház apostolisága
Előadó: Wagner Szilárd lelkész
Az előadások időpontjának az eddig megszokott hétfőről csütörtökre helyezését a gimnázium új nyitvatartási rendje tette szükségessé.
Kapcsolattartó: dr. Reuss András,  andras.reuss@lutheran.hu
 


Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben