Hírlevél 2008. november 6.

Létrehozás: 2009. február 26., 16:53 Legutolsó módosítás: 2009. február 27., 11:44


Ökumenikus püspöktalálkozó az Északi Egyházkerület székházában
November 4.
Ökumenikus püspöktalálkozót tartottak november 4-én az Északi Egyházkerület székházában. A római katolikus egyház küldöttségét dr. Erdő Péter bíboros, a reformátusét dr. Bölcskei Gusztáv, az evangélikusét Ittzés János püspök vezette. A megbeszélésen részt vett Kákay István, az MEE Országos Irodájának igazgatója. Az egyházvezetők értékelték a Biblia éve eddigi rendezvényeit, majd egyeztettek az egyházak médiamunkájával és képzési stratégiájával, tényfeltáró tevékenységével, valamint az egyházfinanszírozással kapcsolatos kérdésekben. A tanácskozás zárásaként a püspökök közös áhítaton vettek részt a székház kápolnájában.
Forrás: www.evangelikus.hu

Új elnök a lelkészi munkaközösségek szövetségének élén
November 3-5.
Balatonszárszón üléseztek november 3-5. között a Magyarországi Evangélikus Egyház 17 egyházmegyéjének lelkészi munkaközösségeinek vezetői. A háromnapos konferencia során megválasztották a lelkészi munkaközösségek szövetségének új elnökét Kondor Péter békéscsabai esperes személyében.

Emléktáblát avattak Maléter Pál tiszteletére
November 4.
"Maléter Pál, a Nagy Imre-kormány honvédelmi minisztere volt az egyetlen, aki a Nagy Imre-perben kiállt az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméi, illetve a mártír miniszterelnök mellett" – mondta Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője Budapesten Maléter Pál emléktáblájának leleplezésén és felszentelésén. Az evangélikus egyház "kötelessége és dicsősége, hogy megemlékezzen a magyar történelemben jelentős szerepet betöltött fiairól", így Maléter Pálról is, aki a szabadság ügyéért és az ország függetlenségéért sokat tett, amikor követte az 1956-os forradalom politikai irányvonalát. A táblaavatás célja, hogy a szabadságért folytatott harc emléke "legalább kegyeleti formában fennmaradjon" - hangoztatta.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc mai üzenete Prőhle Gergely értelmezése szerint többek között a "változás felismerésének lehetősége", amit ahhoz hasonlított, amikor a római katona Krisztus kereszthalálakor megtért, és felismerte Jézusban a megváltót.
Az országos felügyelő Krasznai János szobrászművész alkotása előtt állva megemlítette, hogy Maléter Pál Pestszentlőrincen az ötvenes években titokban kötött házasságot evangélikus szertartás szerint Gyenes Judithtal. Evangélikus kötődései alátámasztására felolvasta Maléter Pál levelét, amit a Luther Otthon igazgatójának írt a kollégiumba való felvételét kérve. Ebben indokul egyebek között az szerepelt, hogy édesapjától a csehszlovák állam megvonta nyugdíját. Az evangélikus egyház elnök-püspöke, Ittzés János az ünnepségen felszentelte Maléter Pál emléktábláját, melynek során kijelentette: a volt honvédelmi miniszter halála után ötven évvel kapta meg az egyház részéről ezt az emlékművet. A keresztények reménységét is kifejezésre jutatta, amikor arról beszélt, hogy "a halállal nincsen mindennek vége", mert eljön az igazság órája. Imádságában egyebek mellett azért is fohászkodott, hogy Isten "fogja le a mai korban is a pusztítás kezét".
Az MTI-nek Maléter Pál özvegye, Gyenes Judith elmondta: "meghatódott az evangélikus egyház előzékenységén", mert kevés emléktáblát állítottak eddig volt férjének. Elmesélte, hogy a Rákosi-korszak vallásellenessége miatt még szüleinek sem mondta el akkoriban, hogy evangélikus lelkész előtt is megházasodtak Maléter Pállal. Emlékeztetett arra, hogy 1989-ben Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésén Maléter Pált evangélikus liturgia szerint búcsúztatták el.
Maléter Pál (1917-1958) Prágában folytatott orvosi tanulmányokat, s 1940-től 1942-ig a Ludovika Akadémia növendéke volt. 1944-ben hadnagyként a szovjet Vörös Hadsereg fogságába került. 1945 után a hadseregben végzett szolgálatot, kitűnő előmenetellel a vezérkarban. 1956-ban a forradalom oldalára állt. 1956 októberétől tagja volt a Magyar Köztársaság Forradalmi Honvédelmi Bizottmányának. 1956. november 2-án Nagy Imre honvédelmi miniszterré nevezte ki. Maléter volt a kormány egyetlen pártonkívüli minisztere. November 3-án este Tökölön, a szovjet hadsereg főhadiszállásán Kovács István vezérkari főnök és Erdei Ferenc miniszterrel együtt ő vezette a tárgyalást a szovjet csapatok visszavonulásáról és a Varsói Szerződés felbontásáról, ám az épületet csak ő nem hagyhatta el. A Nagy Imre-perben halálra ítélték, 1958. június 16-án végrehajtották a halálos ítéletet. 1989. június 16-án Maléter Pált Nagy Imre miniszterelnökkel és Gimes Miklós újságíróval együtt ünnepélyes keretek között újratemették.
Forrás: MTI

Felügyelők országos konferenciája
Révfülöp, november 7-9.
A felügyelők országos konferenciáját a révfülöpi Ordass Lajos Oktatási Központban tartják november 7-9. között "Kő kövön" címmel.
A programból: November 7. péntek
17.30 Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője: Köszöntő
18.45 előadás - Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke: Megszentelt terek
20.00 áhítat - Fabiny Tamás: A kő: Isten közelsége (I Móz 28, 10-22)
November 8. szombat
08.00 áhítat - Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke: A kő: Isten hatalma (Dán 2, 31-34(-45))
09.00 ÉLő kövek egyháza - Mit kezdjünk az evangélikus stratégiával? - Bogdányi Gábor, Varga Csaba
14.00 És mit kezdjünk a kövekkel? - Benczúr László, Horváth Csaba
19.00 vesperás - Hafenscher Károly
November 9. vasárnap
09.30 záróistentisztelet - Ittzés János elnök-püspök: Az élő kő: Krisztus (I Pét 2, 4-6)
A záróistentiszteletet a Duna Televízió rögzíti, és egy későbbi időpontban közvetíti.
További információ: http://www.lutheran.hu/z/honlapok/revfulop/

Gyülekezeti délután Budakeszin
November 8.
A Biblia Éve jegyében november 8-án délután 5 órától gyülekezeti délutánt rendeznek Budakeszin, a Szent László Közösségi Házban. (Budakeszi, Fő u. 206.)Meghívott előadók: Hylarion Énekegyüttes: A Biblia a reneszánsz zenében; Dr. Harmati Béla László művészettörténész: A Biblia az evangélikus egyházművészetben Magyarországon. A Szent László Ház kistermében a szervezők elfoglaltságot biztosítanak kisebb és nagyobb gyerekek számára (bibliai történet, játék, barkácsolás, beszélgetés). Szeretettel várnak mindenkit gyülekezethez tartozástól függetlenül is.
Kapcsolattartó: Ferenczi Zsolt <ferenczi.zsolt@vegyepszer.hu>

Ökumenikus Bibliafesztivál
November 8.
2008. november 8-án Újpesten az Ady Endre Művelődési Központban Ökumenikus Bibliafesztivál lesz. 16 órától várják a családokat előadásra, biblia-kiállításra, kézműves és gyerekfoglalkozásra, énekkari zeneszámok hallgatására. 19 órától a fiatalok számára kezdődik koncert Sillye Jenő, a Szövetség zenekar és barátaik fellépésével.
Kapcsolattartó: peter.solymar@lutheran.hu

80 éves a budafoki evangélikus templom
November 9.
A 80 éves Budafoki Evangélikus Egyházközség "Evangélikusok vagyunk" összefoglaló címmel emlékezéseket tart. Ennek keretében november 9-én dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke prédikál és előadást tart: "Evangélikusok vagyunk - a jövőt építjük" címmel. Megtekinthető az ünnepi alkalomra készített kiállítás, a "Fotók a gyülekezet életéből" is. (Az egyházközség címe: 1121. Budapest Játék u. 16.) 

A Déli Egyházkerület hírei
November 16. Budapest-Angyalföld
10.00 Hálaadó istentisztelet
A Budapest-Angyalföldi Evangélikus Egyházközségben ünnepi istentisztelet keretében adnak hálát az angyalföldi templom hetven éves évfordulójának alkalmából november 16-án. A hálaadó alkalom igehirdetője Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke.
November 16. Budapest-Pesterzsébet
17.00 Jubileumi zenés áhítat
A Pesterzsébeti Evangélikus Egyházközség jubileumi zenés áhítaton ad hálát Bencze István hetven éven át megszakítás nélkül tartó kántori szolgálatáért. Az ünnepi istentiszteleten Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke hirdeti az igét.
Kapcsolattartó: gabor.petri@lutheran.hu

EBBE csendesnap Kispesten
November 22.
Az Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület (EBBE) következő csendesnapja november 22-én lesz a Budapest-Kispesti Evangélikus Templomban.
(Bp. 1196. Templom tér 1.)
Program: 9.30-10.00:  Találkozás, beszélgetés
10.00-10.30:Bevezető áhítat: Az Ige sziklazúzó pöröly (Jer 23:29)-Tamásy Tamás
10.30-11.15: Előadás: Krisztus, az Ige (Jn 1:1-5, 9-18)- Ittzés István
11.15-12.00: Hozzászólások
12.00-13.30: Ebédszünet
13.30-14.30: Úrvacsorai istentisztelet: Lábam szövétneke a te Igéd (Zsolt 119:105)-Győri János Sámuel
Kapcsolattartó: janos.szeverenyi@lutheran.hu

Bibliakiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban a Biblia Éve alkalmából
2008. november 21 - 2009. március
A Biblia Évének soron következő központi rendezvénye az Országos Széchenyi Könyvtárban, november 21-én megnyíló bibliakiállítás. A Biblia Évében, a Magyar Bibliatársulat közreműködésével megvalósuló bibliakiállítás célja a magyar nyelvű Biblia történetének bemutatása, a különböző fordításokkal, kiadásokkal és a Biblia hatásával kapcsolatos ismeretterjesztés. A kiállítás lényegi eleme még a Biblia tartalmának könnyen érthető, látványos formában történő bemutatása a látogatók számára. Kiállítási anyaggal (saját egyházi gyűjteményeivel) részt vesz a Magyar Katolikus Egyház, Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház is. Az Országos Széchényi Könyvtárban megrendezendő bibliakiállítás a "Biblia éve 2008" rendezvénysorozat egyik legfontosabb eseménye. Ez az esemény fogja összegezni a Magyar Bibliatársulat által végzett, a Bibliával kapcsolatos ismeretterjesztő és az olvasást is nagyban népszerűsítő munkát.
További információ: www.bibliaeve2008.hu.

Meghívó az első Katalin-napi evangélikus bálra
November 22.   
Szeretettel hívunk és várunk minden kedves evangélikus egyháztagot vagy evangélikus kötődésű érdeklődőt november 22-én, szombaton este 18 órai kezdettel az első Katalin-napi evangélikus bálra, a Budavári Önkormányzat aulájába(1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.). Ezt az alkalmat azzal a céllal rendezzük, hogy evangélikus társadalmi eseményként hagyományt teremtsünk és teret adjunk a kötetlen együttlét kulturált formájának. A Katalin-napi bállal Luther Márton felesége, Katharina von Bora (Bora Katalin) előtt tisztelgünk, de Petrőczy Kata Szidónia, első evangélikus költőnőnk születésének 300 éves évfordulója előtt is. Az est folyamán sor kerül dixieland koncertre, táncbemutatóra, énekes fellépésre és borkóstolóra, tombolán pedig értékes nyereményeket sorsolunk ki: a fődíj egy hétvége két személynek a Balatonszárszói Evangélikus Konferencia és Missziói Otthonban. Fellépő együttesek, művészek: Stúdium Dixieland Band, Völgyessy Szomor Fanni, Vigh Zita Veronika, Major Péter, Violin zenekar. A bál fővédnöke: dr. Fabiny Tamás püspök. Az est műsorvezetői: Bényi Ildikó és Schulek Csaba. A meghívókat - 3000 Ft-os áron - november 4-től lehet megvásárolni a Huszár Gál könyvesboltban (1052 Budapest, Deák tér 4., a metróbejárattal szemben), egy meghívó egy személynek szól. A meghívók száma korlátozott.  
Kapcsolattartó: klara.tarr@lutheran.hu

Könyvajánló: A Luther Kiadó újdonsága
Alternatív globalizáció a népekért és a Földért
AGAPE - Az Egyházak Világtanácsának dokumentuma és kísérő tanulmányok
Részlet a szerkesztők ajánlásából: "Az Eszmecsere sorozat 5. kötetének fókuszában az Egy­házak Világtanácsának (EVT) jelentős és ma is aktuális dokumentuma áll, amelyet közgazdászokból és teológu­sokból álló nemzetközi szakértői csoport készített el Al­ternative Globalization Addressing Peoples and Earth (AGAPE) címmel. Öröm számunkra, hogy az EVT által kibocsátott tanulmány immár magyar nyelven is rendel­kezésére áll az érdeklődő olvasóknak. Az alapos szakértői munkával kidolgozott írás elkészülte (2005) óta eltelt 3 év azonban szükségessé tette, hogy a magyar fordítást ne pusztán önmagában, hanem a dokumentumot értékelő és a téma továbbgondolását ösztönző dolgozatok kíséretében adjuk közre. Az AGAPE nyelvezete nem csupán szak­emberek, hanem bárki számára érthető, ezért célunk az, hogy a magyar fordítás minél szélesebb körben ismertté váljon, és eszmecserék, diszkussziók, viták alapjául szol­gáljon gyülekezetekben és más kisközösségekben is. Az AGAPE egyházi és nem egyházi szakemberek mun­kacsoportja által elkészített dokumentum. Környezetvé­delmi, valamint közgazdasági kérdésekben érintett szak­emberek, emberi küldetésükről és felelősségükről őszintén gondolkozók egyaránt haszonnal forgathatják, hiszen olyan témáról van szó, amelyben mindannyian érintettek va­gyunk. A kötet végén négy kísérő tanulmányt talál az olvasó."
A Luther Kiadó és a Védegylet közös kiadásában meg­jelenő kötet, amelynek megjelenését az Egyházak Világ­tanácsa is támogatta, magában az AGAPE-dokumentum­ban is többször hangsúlyozott alapelvet példázza, amely az egyházak és civil szervezetek összefogására buzdít egy közös cél, egy barátságos és élhető világ kialakítása érde­kében. Az Eszmecsere sorozat szerkesztői: dr. Reuss András és dr. Orosz Gábor Viktor. 
További információ: http://bolt.lutheran.hu/cms/index.php


Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben