Hírlevél 2008. december 22.

Létrehozás: 2009. február 24., 16:54 Legutolsó módosítás: 2009. február 24., 20:22

Közérdekű információ!
A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája (Üllői út 24.) az ünnepek alatt, 2008. december 24-e és 2009. január 6-a között zárva tart!
Első munkanap: 2009. január 7-e, szerda.


Evangélikus szerkesztésű ünnepi műsorok
a Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban
Evangélikus félórával idén utoljára 2008. december 29-én, hétfőn, délután fél 2-kor jelentkezünk a Kossuth adó hullámhosszán. Évértékelő, 2009-re előre tekintő interjút hallhatnak dr. Fabiny Tamás médiáért felelős püspökkel. Missziói percek, lelki útravaló és hírek, valamint rejtvény is lesz az év utolsó evangélikus félórájában. Szerkesztők: Nagy László és Kőháti Dóra. 
A Magyar Televízió mindkét csatornáján evangélikus karácsonyi istentiszteletet közvetít a győri Öreg-templomból december 25-én 10 órai kezdettel. Igét hirdet: Ittzés János elnök-püspök.A Magyar Rádióban december 26-án 10 órai kezdettel hallhatunk evangélikus istentiszteletet az óbudai templomból. Igét hirdet: dr. Fabiny Tamás püspök.
A Magyar Televízióban december 28-án, az m1-en 11.15-kor 2008 a Biblia éve címmel visszatekintést láthatunk a Biblia évének eseményeire.
A műsorok szerkesztője Nagy László, rendezője Nemes Takách Ágnes.
 

Választások a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsában (MEÖT)
December 1.
A MEÖT december 1-jei közgyűlésén a következő 3 éves ciklusra újraválasztotta az eddigi elnököt és főtitkárt: D. Szebik Imre ny. evangélikus püspököt (elnök), és dr. Bóna Zoltán református lelkészt (főtitkár). Alelnökök: dr. Márkus Mihály ny. református püspök, Kalota István ortodox érseki vikárius, és Csernák István metodista szuperintendens.

A SZLOVÁKIAI ÉS A MAGYARORSZÁGI EGYHÁZAK
ÖKUMENIKUS TANÁCSAINAK KÖZÖS ADVENTI NYILATKOZATA


       A Szlovákiai és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsainak Elnökségei 2008. december 16-án, adventi hittel, reménységgel és várakozással találkoztak Révkomáromban, ahol az alábbi közös nyilatkozatot tették.
Mint országaink evangéliumi hitben osztozó, felelős polgárai a két nemzet megbékéléséért imádkozunk. Ennek az imádságos találkozásnak szomorú aktualitást ad, hogy a két nép kapcsolata az utóbbi időben feszültté vált, sok esetben elmérgesedett. Szomorúan vesszük tudomásul, hogy a miniszterelnöki és államfői találkozók nem hoztak javulást sem a magyar és szlovák politikusok, sem pedig a két nemzethez tartozó polgárok kapcsolatában.
Mint a szlovákiai és a magyarországi egyházak ökumenikus testületeinek képviselői jó lelkiismerettel kijelentjük, hogy mindkét ország Krisztus-hívői békességben, megértésben és szeretetben kívánnak élni. Ezzel a lelkülettel tudják Karácsonykor a Krisztusban alászálló isteni kegyelmet fogadni és arról így tudnak hitelesen bizonyságot tenni a maguk anyanyelvén. Közös meglátásunk, hogy minden lehetséges eszközzel kötelességünk előmozdítani országainkban és országaink között a személyes megbékélést és a kölcsönös kiengesztelődést.
       Hisszük, hogy az emberi kapcsolatokban meglevő bizalmatlanságot a múlt keserű tapasztalatai is táplálják. Ebből a bizalmatlanságból a tények pontos ismeretén keresztül vezet az út az őszinte bűnbánathoz, megbocsátáshoz és az egymással való megengesztelődéshez. Ezért elengedhetetlen, hogy a közös világi és egyháztörténelmi tudományos testületek munkájukat nagyobb hatékonysággal végezve szolgálják a két nép javát. Munkájukban rögzítést nyerhetnek a tények körüli konszenzusok, de az értelmezések különbözősége is. Az egyházi, ökumenikus közösségek pedig őszinte önvizsgálattal és bűnbánattal szolgálják a megbékélést. Méltatlan közös múltunkhoz és történelmi szomszédságunkhoz az egymás ellen hangolás, sőt olykor uszítás fájdalmas jelensége és az ellenséges indulatok ébresztése. A múlt terhét, amely újra és újra életesen nehezedik ránk, nem kívánjuk tovább hordozni.
Azért imádkozunk, és azért fáradozunk, hogy a két nemzet felelős vezetői üljenek tárgyalóasztalhoz és teljes nyitottsággal, őszinte elhatározással munkálják a szlovák és magyar nép hatékony, eredményes és békés jövendőjét. Ebbe az imádságba és tevőleges igyekezetbe szeretettel meghívunk minden keresztyént és minden felelősen gondolkodó jóakaratú embertársunkat. „Az igazságosság felmagasztalja a népet, a bűn pedig gyalázatukra van a nemzeteknek” (Péld 14,34).
       Adventi várakozásunk és karácsonyi örömünk legyen azzal teljes, hogy nemzeteink – a Kárpát medence és a világ népeivel együtt – egy szívvel dicsőítik a Szentháromság Istent, aki ma is elhozza nekünk a békességet és a jóakaratot.


A Szlovákiai Egyházak                      A Magyarországi Egyházak
Ökumenikus Tanácsa nevében:                      Ökumenikus Tanácsa nevében:


 Jan Semjan        Ladislav Krpala             D. Szebik Imre                Dr. Bóna Zoltán
       elnök                           főtitkár                                                  elnök                                                  főtitkár                         




Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben