Evangélikus Hírlevél

Létrehozás: 2008. április 05., 10:00 Legutolsó módosítás: 2008. október 03., 11:31

III. évfolyam, 18. szám (2008. május 5.)

 

Evangélikus Hírlevél


 

III. évfolyam, 18. szám

2008. május 5.

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: dr. Fabiny Tamás, a MEE médiamunkáért felelős püspöke

Felelős szerkesztő: Kőháti Dóra hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

 

 

Egyházvezetői látogatás Bajorországban - Május 6-8.

Amint arról az Evangélikus Hírlevél március 31-i, 13. számában hírt adtunk, hivatalos találkozóra készülnek a Bajor Evangélikus Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetői 2008. május 6. és 8. között. A Bajorországi Evangélikus Egyház új stratégiát készített a partneregyházakkal való együttműködésben. A számos külső kapcsolatot több kategóriába rendezték. Két egyház került a kiemelt partnerkapcsolat kategóriába: a Mecklenburgi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház. Ez azt jelenti, hogy a különböző szinten (gyülekezeti, intézményi, személyes, közösségi, munkaági kapcsolatok) a két egyház teljes vezetése is rendszeresen találkozik. Erre a találkozóra kerül sor első alkalommal május 6-8 között Münchenben, amelyen részt vesz bajor részről a vezető püspök, dr. Johannes Friedrich, a területi püspökök (Regionalbischof), az egyházfőtanácsosok közössége. A Magyarországi Evangélikus Egyházat az országos felügyelő, Prőhle Gergely, az elnök-püspök, Ittzés János, dr. Fabiny Tamás és Gáncs Péter püspökök, Kákay István országos irodaigazgató, valamint Hafenscher Károly lelkész képviselik. A két egyház vezetői kölcsönösen tájékoztatják egymást az aktuális eseményekről és folyamatokról, valamint egyeztetnek a közös tervekről és programokról. A találkozó előtt Nürnbergben sor kerül a bajor diakónia vezetőivel való konzultációra, amelyen közös képzési tervek szerepelnek a középpontban. 

Forrás: Hírszolgálat

 

Tessedik Sámuel öröksége és a klímaváltozás  - Albertirsa, április 25-27.

Ünnepi istentisztelettel emlékeztek meg Tessedik Sámuelre április 27-én, vasárnap, abban az Alberti Evangélikus Templomban, ahol egykor Tessedik édesapja is szolgált lelkészként. Az igehirdetést dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke tartotta. A templomi alkalmat követően a püspök megáldotta az előző napon Tessedik szülőházán elhelyezett szlovák nyelvű emléktáblát. 2007. után, idén második alkalommal rendezte meg a Szlovák Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, valamint Albertirsa városa a "Tessedik Napok" programsorozatot. A rendezvény társrendezője Szarvas és a szlovákiai Malacky városa volt. Az egy héttel Tessedik születési évfordulója (április 20.) utánra időzített program április 25-én, a budapesti Szlovák Kulturális Intézetben kezdődött. Itt több előadás hangzott el Tessedikről, valamint a ma mezőgazdasága előtt álló kihívásokról és lehetőségekről, különös tekintettel a megújuló energia terén mutatkozókra.A pódiumbeszélgetés fő témája az éghajlatváltozás volt. A logikai kapcsot Tessedik és a klíma probléma között az adott kor kihívásai iránti érzékenység, illetve a megfelelő válaszok, megoldások képessége jelentette. A második napon Albertirsán, Juraj Migaš nagykövet szlovák nyelvű emléktáblát avatott a szülőházon, amely ma evangélikus parókia.   

A térség polgármesterei az alábbi nyilatkozatot fogadták el:

 

Nyilatkozat

Az éghajlatváltozás ma már világszerte érezteti hatását. Ez alól szűkebb környezetünk, Közép-Európa sem kivétel. A Tátrában 2004-ben bekövetkezett, óriási mértékű és pótolhatatlan veszteségeket okozó erdőpusztulás, továbbá az országaink mezőgazdaságát sújtó szélsőséges időjárási viszonyok, az Alföldön 2007-ben tapasztalt hatalmas aszály 

mind az éghajlatváltozás negatív előjelei. A globális felmelegedés további tempója és hatásainak következménye a világ gazdaságán, az emberi közösségek tettrekészségén múlik. A globális tettekre, különösen pedig azok hatásaira még éveket kell várnunk. A lokális cselekvések azonban már nem várathatnak magukra. Fentiek miatt, azon szlovák és magyar települések vezetői, akik Albertirsán 2008. április huszonhatodikán egybegyűltünk, fontosnak tartjuk kinyilvánítani az éghajlatváltozás fékezése, valamint hatásainak kezelése érdekében érzett elkötelezettségünket. Felelősségünk tudatában vállaljuk, hogy a klímabarát mozgalomban résztvevő emberek munkájára támaszkodva, kezdeményezzük az általunk képviselt város saját klímastratégiájának kidolgozását. Ennek során megosztjuk egymással ismereteinket, esztendőnként megtartott fórum keretében kicseréljük tapasztalatainkat. Minderre a korunk új kihívásai iránti azon érzékenység is elkötelez, amely szemlélet áthatotta a szlovák és a magyar nép kimagasló egyéniségének tartott Tessedik Sámuel munkásságát.

Forrás, kapcsolattartó: istvan.czondor@lutheran.hu

 

 

Médiaszolgálatunk, mint az evangélium tükre - Május 8.

"Médiaszolgálatunk, mint az evangélium tükre" című sorozat keretében az Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület (EBBE) soron következő alkalma május 8-án, csütörtökön 

17 órakor kezdődik az Országos Iroda utcáról nyíló földszinti termében. (Bp. VIII. Üllői út 24.) Bemutatják szolgálatukat a tévében, rádióban megjelenő egyházi

szerkesztésű műsorok felelősei. Előadók: Nagy László, Kőháti Dóra, felkért hozzászóló: id. dr. Hafenscher Károly. Áhítattal szolgál: dr. Garádi Péter.

Kapcsolattartó: janos.szeverenyi@lutheran.hu  

 

 

Reformációi Emlékpark átadása Budapesten - Május 12.

Budapest Főváros VII. kerülete - Erzsébetváros Önkormányzata - a helyi protestáns gyülekezetekkel együttműködve létrehozta a Reformációi Emlékparkot a VII. kerületi 

Bajza utca és a Városligeti fasor találkozásánál.A park ünnepélyes átadása május 12-én pünkösd hétfőn, egész napos fesztivál keretében lesz. A nap programjai ingyenesen

látogathatók, a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt. Eső esetén a programokat azonos időpontban a szomszédos Budapest-Fasori Evangélikus Templomban és Gimnáziumban, illetve a közeli Fasori Református Templomban tartják. A 16 órakor kezdődő szabadtéri istentiszteleten Bogárdi Szabó István református püspök, Gáncs Péter evangélikus püspök, Mészáros Kálmán baptista elnök és helyi gyülekezetvezetők szolgálnak.Albertirsa, 2008. április 26. 

 

 

TF Esték: Alapkönyvünk a Biblia - Május 16.

A Biblia Évében a "TF Esték" következő rendezvényének témája a Szentírás. A május 16-án, pénteken este 6 órakor kezdődő előadás címe: Alapkönyvünk a Biblia. 

Meghívott vendégek: Jókai Anna író, Bácskai Károly evangélikus lelkész és Vértesaljai László jezsuita szerzetes. Közreműködik Ferencz Éva népdalénekes.

Helyszín: Testnevelési Főiskola (TF) Aula, Bp., Alkotás u. 44. A belépés díjtalan!

Kapcsolattartó: Schulek Ágoston; schulek@enternet.hu

 

 

Missziói nap mindhárom egyházkerületben - Május 17.

A betű megöl, a lélek pedig megelevenít." (2Kor 3,6b) - Missziói nap lesz mindhárom egyházkerületben május 17-én, szombaton. 

A helyszínek:

Harta (Déli Evangélikus Egyházkerület) 

Siófok, Kulturális Központ(Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület) 

Pilis (Északi Evangélikus Egyházkerület)

A részletes program megtalálható a http://www.lutheran.hu/z oldalon, az Események címszó alatt, az egyes helyszínekre kattintva.

 

 

Evangélikus ifjúsági táborok programfüzet 2008.

Megjelent a MEE Gyermek-és Ifjúsági Osztályának "Evangélikus Nyári Táborok 2008" című programfüzete, amely az országos egyház által szervezett evangélikus ifjúsági 

konferenciák és táborok részletes adatait, valamint a jelentkezési határidőket tartalmazzák. A kiadvány megrendelhető a MEE Gyermek-és Ifjúsági Osztályán, Budapest, 1450, Pf.21.

Kapcsolattartó: zsolt.huszak@lutheran.hu

 

 

 

Impresszum

A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: dr. Fabiny Tamás médiamunkáért felelős püspök

Felelős szerkesztő: Kőháti Dóra hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

 

 

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben