Evangélikus Hírlevél

Létrehozás: 2008. április 17., 10:00 Legutolsó módosítás: 2008. október 03., 13:01

III. évfolyam, 10. szám (2008. március 17.)

 

Evangélikus Hírlevél


 

 

III. évfolyam, 10. szám

2008. március 17.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: dr. Fabiny Tamás, a MEE médiamunkáért felelős püspöke

Felelős szerkesztő: Kőháti Dóra hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

 

 

 

 

Régi-új igazgató az evangélikus egyház Luther Kiadója élén - Március 14.

A Magyarországi Evangélikus Egyház 14 tagú Országos Presbitériuma március 13-i ülésének napirendjén szerepelt egyebek mellett a MEE Luther Kiadójánakigazgatói tisztségére érkezett pályázatok elbírálása. A fenntartói testület döntése értelmében a 2014 márciusáig tartó ciklusra a pályázók közül a kiadó korábbi igazgatója, Kendeh K. Péter kapott megbízást.

Kapcsolattartó: orszagos@lutheran.hu  

A Luther Kiadó interneten látogatható e-boltja: http://bolt.lutheran.hu/cms/index.php

 

Szita István lelkész, festőművész kiállítása - Március 19.

"Biblia éve 2008" programsorozat keretében kerül sor Szita István evangélikus lelkész, festőművész kiállításának megnyitójára az Evangélikus Országos Múzeumban, március 19-én, szerdán délután 5 órakor. A kiállítást Fehér Károly ny. evangélikus lelkész nyitja meg. Közreműködik ifj. Fejérvári János csellón. Részlet a művész Meghívón olvasható ajánlásából: "A Márk evangéliumán végighúzódó kérdésre - "kicsoda Jézus Krisztus?" - a százados vallomásában gyullad fel a fény. Ebben a vallomásban - "valóban, ez az ember Isten fia volt!" - világos lesz, hogy mi történt a keresztrefeszítéskor. Isten a tőle elszakadt világot nem hagyta magára. Jézust Krisztussá, Megváltóvá tette a kereszten... Szeretném, ha ez izzana át vallomásainkon." A tárlaton láthatók egyes, a Márk evangéliumához készült grafikák, valamint a Jelenések könyve ihlette festmények, nonfiguratív alkotások, valamint a  művész más grafikái is.

További információ a múzeumról: http://church.lutheran.hu/museum/

Szita István életéről, pályájáról: www.evelet.hu:8080/ujsagok/evelet/archivum/2007/07/051

 

Teológus passió - 2008 Nagyhét

Hét nap - városi gyülekezetek, kisgyülekezetek, gimnáziumok, börtön, gimnáziumok -, 13 "előadás". Erre vállalkoznak idén is az Evangélikus

Hittudományi Egyetem harmadéves hallgatói, akik az általuk készített zenés passiót mutatják be nagyhéten, a Borsod-Hevesi Evangélikus Egyházmegyében.

A helyszínek és időpontok:

Március 17. hétfő: 

14.30   Bp. Leánynevelő Intézet 

18.30   Ózd

Március 18. kedd:        

12.00   Egri börtön

17.00   Abaújszántó

Március 19. szerda:

13.00   Fancsal

17.00   Encs

Március 20., nagycsütörtök: 

07.45 Miskolc, Lévay Református Gimnázium

12.30 Miskolc, Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium

17.00 Miskolc, belvárosi evangélikus templom

Március 21. nagypéntek:      

17.00 Diósgyőr

Március 22. nagyszombat: 

11.00 Arnót

Kapcsolattartó: gabor.orosz@lutheran.hu

Honlap: teol.lutheran.hu/

 

Ima Magyarországért  - Március 19.

Ima Magyarországért címmel közös fohászra várnak minden érdeklődőt március 19-én este 6 órától a győri Öregtemplomba (9025. Győr, Petőfi tér 2.).

A magyar kulturális és szellemi hagyományokat megjelenítő műsorban a jelenlévők együtt kérik Isten áldását hazánk sorsának jobbrafordulásáért. Felcsendülnek egyházi és népénekek, Erkel Ferenc dallamai, a Himnusz, a Szózat, az áhítat során elhangzanak - egyebek mellett - Ady Endre, Antall József, Dsida Jenő, dr. Fabiny Tamás, Jékely Zoltán, Jókai Anna, Kölcsey Ferenc, Luther Márton, dr. Papp Lajos, Reményik Sándor és Széchenyi István gondolatai.  

További információ: www.peterfy.hu

 

János passió nagyszombaton a Deák téri evangélikus templomban - Március 22.

Március 22-én este 6 órakor a Deák téri evangélikus templomban a Lutheránia Énekkar és a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok előadják 

J.S.Bach János passióját. Vezényel: dr.Kamp Salamon.

Közreműködnek:

Zádori Mária - szoprán

Schöck Atala -alt

Megyesi Zoltán - tenor

Berczelly István - basszus (Jézus)

Kovács István - basszus

Trajtler Gábor - orgona

Dobozy Borbála - csembaló

Kapcsolattartó: herenyi.istvan@compargo.hu

Honlap: lutherania.lutheran.hu 

 

Balaton-parti keresztény életmódtábor - Révfülöp, március 26-28.

Isten teremtett bennünket, testünket, lelkünket - s ezért az ajándékáért felelősek vagyunk. Az emberiség öngyilkos módon él. 

Fokozottan igaz ez az európai emberekre nézve. Mozgáshiány, egészségtelen táplálkozás, rossz beidegződéseken alapuló életmód - mindezek 

tönkreteszik életünket. Mentalitásváltásra, gondolkodásmódunk teljes megújulására van szükség. Ehhez segít a - legalább kezdőimpulzusokat

kínáló -, alábbiakban ajánlott életmódtábor, melyet a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban szerveznek.

Ízelítő a programból:

- Tóth Gábor (biblikus alapokon álló táplálkozás-szakértő) előadása;

- Nordic walking (északi gyaloglás) oktatása kezdőknek;

- Reformkonyha a gyakorlatban: a gyenesdiási Zöldház Egészségcentrum (bio-panzió, bio-pékség és vegetáriánus étterem) képviseletében:

  Visontai Anna előadása

- Napi négyszeri elcsendesedés

Az életmódtábor ideje: március 26. szerda du.-tól március 28. péntek délig

Jelentkezési határidő: 2008. március 21.

Az életmódtábor vezetője: Bogdányi Mária evangélikus lelkész, életmódtanácsadó és terapeuta

Részvételi díj : 8.500.- Ft (evangélikus gyülekezeti tagoknak), 12.000.- Ft (nem evangélikusoknak)

Jelentkezés az oktatási központnál: 06-20/770-3829, illetve a revfulop@lutheran.hu címen.

Információ a programról: www.eletmodtaborok.hu 

Az oktatási központ honlapja: http://www.lutheran.hu/z/honlapok/revfulop/ 

 

Zákeus Média Centrum filmes esték Pesterzsébeten - Március 29.

"ZMC filmes esték" keretében március 29-én, szombaton délután 5 órakor levetítik a 2007 decemberében elhunyt dr. Fabiny Tibor egyháztörténész professzorról "Lehulló lepel" címmel készített filmet. Az alkalom vendége a professzor özvegye, dr. Fabiny Tiborné lesz. A vetítés után beszélgetésre lesz lehetőség szeretetvendégséggel egybekötve. A Zákeus Média Centrum a Budapest, XX. kerület, Ady Endre utca 89. szám alatt található.

Kapcsolattartó: zmc@enternet.hu

 

Pályázati lehetőség

MEE Gyermek és Ifjúsági Osztálya (GYIO) arra buzdít minden gyermek és ifjúsági munkában szolgálót, hogy ne szalassza el a MEE GYIO által kiírt pályázat lehetőségét. A pályázaton elnyerhető támogatás programokra, eszközbeszerzésre és kiadványok, sajtótermékek megjelentetésére fordítható. A pontos kiírás és a pályázati űrlap a pályázati útmutatóval együtt megtalálható és letölthető az ifjusag.lutheran.hu oldalon, továbbá indokolt esetben postai úton is kérhető. Minden további kérdésben  Huszák Zsolt ifjúsági referenst ad tájékoztatást a következő elérhetőségeken: zsolt.huszak@lutheran.hu

MEE GYIO; 1450 Budapest,Pf.:21. Telefon: 06-1-429-20-37; Mobil: 06-20-824-38-70

 

                                                                                                  

                                                                                                   

                                                                     FELHÍVÁS!

 

Kérjük, támogassa adójából az evangélikus egyházat!

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház technikai száma: 0035

 

A személyi jövedelemadó törvény alapján idén is lehetõség van adónk kétszer 1%-ának felajánlására. Az elsõ 1%-ot valamely közhasznú tevékenységet folytató alapítvány illetve társadalmi szervezet részére, és még egyszer 1%-ot valamely egyház részére lehet eljuttatni. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy rendelkezõ nyilatkozatot kitölteni és azt a jövedelemadó-bevalláshoz mellékelni. Akinek adóját a munkahelye intézi, annak a munkahelyén kell leadnia rendelkezõ nyilatkozatát.

Ha valaki nem rendelkezik errõl a 2x1 %-ról, úgy ez az összeg is az állami költségvetésbe kerül. Ez a támogatási forma a megelõzõ években a Parlament által évenként megszavazott költségvetési támogatást váltja ki, külön terhet nem jelent, kiadást nem ró a rendelkezõkre, hiszen az adó összegét amúgy is meg kell fizetnie.  

Egyházunk számára nagyon fontos ez a támogatás, amely hozzájárul ahhoz, hogy fedezni tudjuk egyházunk mindennapi mûködését.

Ezért szeretettel kérjük egyházunk tagjait: SZJA-juk elsõ 1%-át valamelyik evangélikus gyülekezet, vagy iskola alapítványa, társadalmi szervezete számára ajánlják fel, a második 1%-ot pedig a Magyarországi Evangélikus Egyház (technikai száma 0035) részére ajánlják fel. 

A rendelkezõ nyilatkozat kitöltése után azt egy borítékba kell tenni. A borítékon tüntesse fel nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, zárja le és a lezárást azon keresztülmeno aláírásával hitelesítse. Ezután, ha önadózó, a beküldendõ adóbevalláshoz mellékelje, ha munkahelye intézi, adja oda az ügyintézõnek. 

Az evangélikus társadalmi szervezetek listája - melyek az 1%-ot szívesen fogadják - megtekinthető a http://www.lutheran.hu/z/portal/hirdetes/1szazalekinternetes oldalon.

 

Köszönjük támogatását!

 

 

 

 

 

 A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: dr. Fabiny Tamás médiamunkáért felelős püspök

Felelős szerkesztő: Kőháti Dóra hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben