Evangélikus Hírlevél

Létrehozás: 2008. április 15., 10:00 Legutolsó módosítás: 2008. október 03., 12:53

III. évfolyam, 2. szám (2008. január 15.)

 

 

Evangélikus Hírlevél


 

 

III. évfolyam, 2. szám

2008. január 15.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: Hafenscher Károly szóvivő, orsz. irodaigazgató

Felelős szerkesztő: Kőháti Dóra hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

 

 

 

 

 

A Biblia Éve 2008 - sajtótájékoztató - Január 14.

 

Eddig nem látott érdeklődést tapasztaltak azon a Biblia évéről szóló sajtótájékoztatón, amelyet a történelmi egyházak és a projekt fő médiatámogatója, a Magyar Televízió tartott a Református Egyház Zsinatának Abonyi utcai Székházában. 

A Magyar Katolikus Egyházat dr. Erdő Péter bíboros, prímás érsek, a Magyarországi Református Egyházat Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke, evangélikus egyházunkat Ittzés János elnök-püspök képviselte. Jelen volt D.Szebik Imre ny. püspök, a Bibliatanács elnöke. Mindhárom egyházvezető személyes vallomásokkal színezve beszélt a Szentírás életfontosságú szerepéről, kulturális és erkölcsi hatásáról. A történelmi egyházak közös programjaiban és saját rendezvényeiken az egész esztendőben hangsúlyt helyeznek arra, hogy a Bibliával intenzíven foglalkozzanak közösségeik és híveik. Ismeretterjesztés, hitmélyítés, kulturális programok, teológiai munkák – ezekről a feladatokról és lehetőségekről szólt minden résztvevő, a maga kontextusába helyezve. Rudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke több programterv között kiemelte az ősszel tartandó bibliaismereti vetélkedőt (Ki tud többet a Bibliáról), és a bibliai témával foglalkozó amatőr-filmes fesztivált. 

Az újságírók kérdései közül a legizgalmasabb téma a közös bibliafordítás lehetősége volt. Ha erre a közeljövőben nincs is reális esély, elkezdődhetne egy munka egyetlen bibliai könyv – pl. Lukács evangéliuma – közös fordításának és magyarázatának elkészítésével. 

Forrás: OI

 

 

 

 

"…szüntelenül imádkozzatok" - "Boldog, aki olvassa…" - Imahét a Krisztushívõk egységéért - Biblia Éve 2008

 

Az ezévi Ökumenikus Imahét megnyitó istentiszteletére - amely egyben a "Biblia Éve 2008" ökumenikus megnyitó istentisztelete is - 2008. január 20-án, vasárnap este 6 órakor

kerül sor a Pozsonyi úti Református Templomban: XIII. Pozsonyi u. 58. (A Szent István körút felõl megközelíthetõ a Budai Nagy Antal utcából induló 79-es trolibusszal, amelyrõl a 3. megállónál, 

az Ipoly utcánál kell leszállni.)

Szentbeszédet mond dr. Udvardy György püspök, általános helynök. Igét hirdet dr. Bölcskei Gusztáv református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke. A Biblia Évét D. Szebik Imre ny. evangélikus püspök, a Magyar Bibliatársulat elnöke nyitja meg. Az istentisztelet liturgiájában az Ökumenikus Tanács tagegyházainak püspökei, vezetõ lelkipásztorai vesznek részt.

 

  Magyar Bibliatársulat                                   Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa

     Dr. Pecsuk Ottó                                                         Dr. Bóna Zoltán fõtitkár

 

Kapcsolattartó:   oikumene@meot.hu

Honlap: http://oikumene.meot.hu/

 

 

 

Az ökumenikus imahét rendezvénysorozatának keretében január 22-én a Mátyás templomban szolgál dr. FabinyTamás evangélikus püspök. Január 23-án délután 5 órakor pedig Győrben, a Bencés Gimnáziumban tart áhítatot az Északi egyházkerület püspöke.

Kapcsolattartó: eszaki.kerulet@lutheran.hu

Január 20-án a délelőtt 11 órakor kezdődő istentiszteleten a Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Gyülekezetének meghívására Xeravits Géza katolikus diakónus, a pápai református teológia tanára hirdeti Isten igéjét. Január 21-én, Szegeden az este 6 órakor kezdődő ökumenikus istentiszteleten, a szegedi Dómban Gáncs Péter evangélikus püspök hirdeti az igét. Az ökumenikus imahét keretében a katolikus Dóm templomba dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök hívta meg Gáncs Péter evangélikus püspököt az igehirdetői szolgálat elvégzésére.

 

Január 24-én Békéscsabán, a délután 5 órakor kezdődő ökumenikus istentiszteleten a békéscsabai kistemplomban Gáncs Péter evangélikus püspök szolgálatával imádkoznak a Krisztushívők egységéért.

Az ökumenikus imahét keretében közös istentiszteletet tartanak a békéscsabai evangélikus kistemplomban dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és Gáncs Péter evangélikus püspök szolgálatával. A 17 órakor kezdődő istentiszteleten dr. Kiss-Rigó László hirdeti Isten igéjét.

Kapcsolattartó: gabor.petri@lutehran.hu

Január 21-én hétfőn este 6 órakor a győri római katolikus bazilikában tartják az ökumenikus imahét győri nyitóalkalmát, amelyen Ittzés János evangélikus elnök-püspök hirdeti az igét. Ittzés püspök  január 22-én este 6 órakor Székesfehérváron szolgál, január 23-án  18 órakor pedig  az esztergomi evangélikus templomban hirdeti az igét.

Kapcsolattartó: gyula.menyes@lutheran.hu

 

 

Könyvbemutató - Január 17

.

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója 2007 karácsonyára jelentette meg az  "Egy csepp emberség esték" 

című könyvet. A kötet bemutatója 2008. január 17-én, csütörtökön 17 órától lesz   

a Luther Kiadóban. (Cím: Budapest VIII. ker., Üllői út 24., földszint) Az eseményt a január 20-án kezdődő ökumenikus imahét „nyitó eseményének” is szánják a szervezők. Az eseményre meghívták az Egy csepp emberség sorozat korábbi lelkész szereplőit is. Természetesen jelen lesz a könyv két szerkesztője, Lengyel Anna, a MEE országos felügyelő-helyettese, a Déli Egyházkerület felügyelője és férje, Rados Péter.

Kapcsolattartó: kiado@lutheran.hu 

Honlap: http://bolt.lutheran.hu

 

 

 

Nyílt nap a Zeneakadémia egyházzene tanszakán,    - Január 18.

 

Nyílt nap lesz január 18-án, pénteken 15–17 óráig, a Régi Zeneakadémia (VI. Vörösmarty u. 35.) épületének 302. termében. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a most folyó tanévben kezdõdött el az új, kétciklusos (bolognai) képzés. Az új rendszer remélhetõleg lehetõséget nyújt arra, hogy a fiatalok szakmailag is, egzisztenciálisan is „több lábon” álljanak, tanári és egyházzenei diplomájukkal elhelyezkedési lehetõségeik jobbak legyenek, és a kettõt összekapcsolva szolgálhassák a magyar zenekultúra és egyházzene ügyét.

 

 

 

FELHÍVÁS! - "Apróval az aprókért"

A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa "Aprókkal az aprókért" elnevezéssel mozgalmat indít. 

Tavasszal kivonják a forgalomból a legapróbb pénzérméket: az 1 és 2 forintost. Az egyház arra kéri gyülekezeteit, hogy külön perselybe gyűjtsék az aprókból származó adományokat. Ezekkel az aprókkal is szeretné támogatni egyházunk az aprók (gyermekek) között végzett munkát. Tekintettel arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank február 29-ig veszi át az összegyűjtött forintokat, a gyűjtés a gyülekezetekben február 24-én vasárnap zárul. Ezt követően az összegyűlt aprópénzeket az Északi Egyházkerülethez kell eljuttatni. 

Kapcsolattartó: eszaki.kerulet@lutheran.hu

 

 

 

 

 

 

Impresszum

A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: Hafenscher Károly szóvivő, orsz. irodaigazgató

Felelős szerkesztő: Kőháti Dóra hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

 

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben