Evangélikus Hírlevél

Létrehozás: 2008. május 26., 10:00 Legutolsó módosítás: 2008. október 03., 14:34

III. évfolyam, 39. szám (2008. szeptember 23.)

Evangélikus Hírlevél


 

III. évfolyam, 39. szám

2008. szeptember 23.

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: dr. Fabiny Tamás, a MEE médiamunkáért felelős püspöke

Felelős szerkesztő: Kőháti Dóra hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

 

 


 

Lelkész és esperes iktatás Pápán - ünnepség a Veszprémi Egyházmegyében - Szeptember 27.

A Pápai Evangélikus Egyházközség és a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye szeptember 27-én, szombaton 15 órakor ünnepi istentiszteletet tart a pápai evangélikus templomban. Az alkalmon beiktatják hivatalába Polgárdi Sándor eddigi somlószőlősi lelkészt, a pápai gyülekezet megválasztott lelkészét, az egyházmegye megválasztott esperesét.

Az istentiszteleten igét hirdet Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, aki az iktatás szolgálatát Görög Zoltán lelkész közreműködésével végzi.

Kapcsolattartó: sandor.polgardi@lutheran.hu 

 

Országos Papné-Csendesnap - Balatonszárszó, szeptember 26-28.

Papné találkozó lesz szeptember utolsó hétvégéjén, 26-28.között a balatonszárszói Evangélikus Konferencia és Missziói Otthonban. Áhítatok, beszélgetések, kszabadfoglalkozás, kötetlen testvéri együttlét szerepel a csendeshétvége programjában. A papnék találkozója úrvacsorai istentisztelettel ér véget vasárnap.

Honlap: http://szarszo.lutheran.hu/ 

 

Meghívó az „Október a Reformáció Hónapja” megnyitó ünnepségére

és az Ökumenikus Tanács alapításának  65 éves évfordulójának megünneplésére

Október 1.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tisztelettel meghívja a kettős ünnepi alkalomra, 2008. október 1-én délután 2 órára az Ökumenikus Tanács kápolnájába (1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 3.)

Program:

megnyitó áhítatot a MEÖT tagegyházainak püspökei, vezető lelkipásztorai végzik.

Az "Október a Reformáció Hónapja" rendezvénysorozatot megnyitja D. Szebik Imre, ny. evangélikus püspök, a MEÖT és a Magyar Bibliatársulat Alapítvány 

(MBTA) elnöke

Ünnepi előadást dr. Márkus Mihály, a MEÖT alelnöke, korreferátumot pedig Dr. Hafenscher Károly emeritus professzor tart.

Ökumené és az újabb lelkipásztori generációk címmel dr. Szabóné Mátrai Marianna intézetvezető, Ökumenikus Ifjúsági Misszió – Közös Pont címmel 

Turcsik Ferenc, egyetemi lelkész tart.

Az Alapításról megemlékező Emléktáblát dr. Bölcskei Gusztáv református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke és Ittzés János evangélikus elnök-püspök 

leplezi le. Az ünnepségen – amelyen a Deák téri Evangélikus Gimnázium Énekkara, valamint a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes szolgál – gazdag Biblia Kiállítás is megtekinthető.

Honlap: http://oikumene.meot.hu/

Kapcsolattartó: oikumene@meot.hu

 

 

Ülésezik a zsinat - Október 3.

MEE zsinatának 8. ülésszakára - amely ez alkalommal egy napos lesz - október 3-án, pénteken délelőtt 10 órai kezdettel kerül sor a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében (1071. Budapest, Városligeti fasor 17-21.).  

Kapcsolattartó: zsinat@lutheran.hu

 

 

Tamás mise a Fasorban - Október 5.

Tamás mise, azaz a keresők istentisztelete legközelebbi alkalma október 5-én, vasárnap este 6 órakor lesz a Budapest-Fasori Evangélikus Templomban (1071. Damjanich u. 28/b).

tamasmise.mindenkilapja.hu/

 

 

Magyar Művészetért Díjat kapott Polgár Rózsa

A Magyar Művészetért Díj Alapítvány kuratóriuma - több kortárs művész között - ebben az évben Polgár Rózsa kárpitművésznek ítélte oda a Magyar Művészetért Díjat

A Petőfi Irodalmi Múzeumban a Szakrális Művészetek Hete rendezvény sorozatában szeptember 14-től  „Az Istennek viselőse” (Ady Endre) címmel tekinthető meg a magyar 

költők verseiből és Polgár Rózsa kárpitjaiból és rajzaiból álló kiállítás. A nyilvános díjátadásra október 11-én, szombaton 18 órakor, ezen a kiállításon kerül sor.

Forrás: belaharmati@t-online.hu 

 

A teremtés ünnepe - tanulmányok, képek, liturgikus szövegek 

A Luther Kiadó gondozásában megjelent új kötet a Déli Evangélikus Egyházkerület teológiai és fotópályázatára beérkezett munkákat teszi közkinccsé. A kiadvány egyik célja, hogy megfelelő liturgikus szövegekkel lássa el a lelkészeket, amelyeket fel tudnak használni az egyházi esztendő részeként bevezetésre kerülő teremtésünnepi istentisztelet liturgiájában. Idézet a könyvajánlóból: "Manapság lehetetlen keresztény emberként élni úgy, hogy ne érdekeljen a teremtett világ jövője, s hogy a teremtő Istenbe vetett hit ne határozza meg fogyasztói szokásainkat, felelős vagy felelőtlen életmódunkat. A kötet teológiai tanulmányai, a hozzájuk kapcsolódó fotókkal együtt, megnyithatják szemünket, hogy újra rátaláljunk helyünkre, felelős küldetésünkre a teremtménytársak között. A kidolgozott istentiszteleti rend, a Lutheránus Világszövetség 2008-ra ajánlott LVSZ-vasárnapi liturgiája segíthet, hogy gyülekezeteinkben az ügyhöz méltó tartalommal, illő formában ünnepeljük a Teremtőt és ajándékait, bekapcsolódva a világkereszténység sokszínű, gazdagító családjának éltető vérkeringésébe."

További információ: http://bolt.lutheran.hu/cms/index.php

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: dr. Fabiny Tamás médiamunkáért felelős püspök

Felelős szerkesztő: Kőháti Dóra hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben