Evangélikus Hírlevél

Létrehozás: 2008. május 26., 10:00 Legutolsó módosítás: 2008. október 03., 14:31

III. évfolyam, 37. szám (2008. szeptember 8.)

 

Evangélikus Hírlevél


III. évfolyam, 37. szám

2008. szeptember 8. 

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: dr. Fabiny Tamás, a MEE médiamunkáért felelős püspöke

Felelős szerkesztő: Kőháti Dóra hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

 

 

 

 

 

 

Magyar és szlovák evangélikus püspökök rimaszombati lelkésziktatáson - Szeptember 6. 

Szeptember 6-án, szombaton, Mgr. Dušan German esperes beiktatta hivatalába Liszák Viktóriát, a Rimaszombati Evangélikus Egyházközség megválasztott lelkészét. 

Az ünnepi istentiszteleten igehirdetéssel szolgált dr. Fabiny Tamás, a MEE Északi Egyházkerületének püspöke és Mgr. Milan Krivda, Szlovákia Nyugati Egyházkerületének püspöke. 

Kapcsolattartó: istvan.czondor@lutheran.hu

 

 

Van kiút -Egyházaink és a civil szféra szerepe a XXI. században - Társadalmi nehézségek és a kivezető út  - Szeptember 4.

A fenti címmel rendezett fórumot a Kereszténydemokrata Néppárt Barankovics Izraelita műhelye a nyíradonyi önkormányzattal együtt, szeptember 4-én. A fórumra hazai és erdélyi egyházak vezetői és társadalmi életünk kiválóságai érkeztek a Móricz Zsigmondról elnevezett Művelődési Házba, hogy együtt keressék a kiutat hazánk válságos helyzetéből. 

Mások mellett Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Bölcskei Gusztáv püspök, református zsinati elnök, Tempfli József nagyváradi római katolikus püspök, Tőkés László Királyhágó-melléki református püspök, európai parlamenti képviselő, Jókai Anna író, Papp Lajos szívsebész, Semjén Zsolt a KDNP elnöke szólt országunk nehéz helyzetéről, annak lelki, szellemi hátteréről és a kiút megtalálásáról. Közreműködtek Pitti Katalin és Mohai Gábor előadóművészek.

A MEE képviseletében Szeverényi János országos missziói lelkész beszélt arról, hogy a világ Ura és Megváltója az út, tehát a kiút is. Martin Luther King jézusi elvei alapján meg kell állapítani az igazságtalanságot, a törvénytelenséget, meg kell tisztulni a gyűlölettől, és cselekedni kell. 

Kapcsolattartó, forrás: janos.szeverenyi@lutheran.hu

 

 

Veni Sancte tanévnyitó istentisztelet - Szeptember 14.

A Budapesti Evangélikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészségen (XI. Budapest, Magyar Tudósok körútja 3.) budapesti egyetemistákkal és főiskolásokkal szeptember 14-én 18.00-kor együtt ünnepeljük a Veni sancét, a tanévnyitó istentiszteletet. Előtte uzsonna és beszélgetés, érkezés 16 órától.

Kapcsolattartó: Körmendy Petra; kormendypetra@yahoo.com 

 

 

Asztali beszélgetések a Deák téren - Szeptember 14.

Az Asztali beszélgetések című sorozat vendégeként "Vallási sokszínűség Nyugat-Szibériában - Szibériai nyelvrokonaink hitvilága"címmel Csepregi Márta, az ELTE Finnugor Tanszékének a Finn Oroszlán érdemrenddel kitüntetett docense tart előadást szeptember 14-én, vasárnap este 6 órakor, a Deák téri Gyülekezet nagytermében. (V. Deák tér 4.

Kapcsolattartó: Cselovszky Ferenc; deakter@lutheran.hu 

 

Figyelem! Idén is lesz evangélikus gyülekezeti munkatárs-képző tanfolyam Piliscsabán, november 23-25. között.

A képzés ismertetése, a jelentkezés feltételei és a meghívó letölthető az Országos Iroda honlapjáról, a http://orszagos.lutheran.hu/igazgatosag/titkarsag oldalon a megfelelő dokumentumokra kattintva.

 

 

 

 

Bibliával a mindennapokban… - OKTÓBER A REFORMÁCIÓ HÓNAPJA 2008

 

A magyarországi protestáns egyházak intézményesen vallják, a gyülekezetek és az egész magyar társadalom számára komoly elkötelezettséggel hirdetik és művelik, hogy: OKTÓBER A REFORMÁCIÓ HÓNAPJA. Ennek jegyében a magyarországi református, evangélikus, baptista és metodista egyházak és ezekhez kötődő intézmények és szervezetek országszerte több száz rendezvénnyel jelenítik meg a bibliai spirituális, kulturális és morális értékeket. 

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, 1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 3.; T: 371-2690; e-mail: oikumene@meot.hu – mint a programsorozat gazdája – az alábbi központi rendezvényekkel készül a reformáció hónapjára.

A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitójára október 1-én 14 órakor a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Székházában (1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 3.; T: 371-2690) kerül sor. Az ünnepélyes megnyitó egyben a Biblia Éve 2008 kiállításnak is otthont ad, valamint az Ökumenikus Tanács alapításának 65 éves évfordulójáról is megemlékezik. Az alapító atyák tiszteletére és a 65 éves szolgálat hálás elismerésére az épület falán emléktáblát helyezünk el. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A hónap kiemelkedő Kulturális Gálájára október 19-én 17 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül sor. Ünnepi beszédet – Közös kincsünk a Biblia címmel – dr. Csermely Péter egyetemi tanár tart. Az ígéretesen gazdag kulturális műsort a Bolyki Brothers Énekegyüttes, a Baptista Központi Énekkar, valamint Balázsfalvi Balázs biztosítja. 

Az Országos Reformációi Istentiszteletre október 26-án, 17 órakor a Pécsi Baptista Imaházban kerül sor. Igét hirdet Ittzés János evangélikus püspök, bizonyságot tesz Csernák István metodista szuperintendens. A liturgiában a protestáns egyházak püspökei, vezető lelkipásztorai és pécsi lelkipásztorai vesznek részt. Az istentisztelet ünnepélyességéhez a pécsi egyházi énekkarok is hozzájárulnak.

Központi rendezvényként tervezünk még Missziói Napot „Bibliával a mindennapokban” címmel Ócsán, a műemlék református templomban, a Bólyai Parkban és a Baptista Imaházban október 5-én. Theologiai Szemle Napot „Biblia, Teológia, Ökumené” címmel Győrben, az Evangélikus Püspöki Székházban, október 9-10-én, Területi Női Találkozót  „Életet és jövőt formáló Biblia” címmel Szentesen a Felsőpárti Gyülekezetben, október 25-én, valamint Reformációi Megemlékezést Budapesten (Városligeti Fasor, Bajza u. sarok) október 31-én.

Az Október a Reformáció Hónapja 2008 – Bibliával a mindennapokban című rendezvénysorozatunk központi eseményeire is mindenkit szeretettel várunk. Érdeklődni a fenti elérhetőségeken lehet.

 

Dr. Bóna Zoltán

főtitkár         

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: dr. Fabiny Tamás médiamunkáért felelős püspök

Felelős szerkesztő: Kőháti Dóra hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben