Evangélikus Hírlevél

Létrehozás: 2008. május 26., 10:00 Legutolsó módosítás: 2008. október 03., 14:25

III. évfolyam, 29. szám (2008. július 9.)

 

 

 

Evangélikus Hírlevél


III. évfolyam, 29. szám

2008. július 9.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: dr. Fabiny Tamás, a MEE médiamunkáért felelős püspöke

Felelős szerkesztő: Kőháti Dóra hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

 

 

 

 

 

 

Gáncs Péter püspök Tanzániában, a Lutheránus Világszövetség ülésén - Tanzánia, Arusha; június 24.–július 2. 

Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke a Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében vett részt a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) Tanzániában megrendezett idei tanácsülésén június 24. és július 2. között Az LVSZ tanácsülésének - melyen mintegy 170 résztvevő volt jelen -, az arushai nemzetközi kongresszusi centrum adott otthont. A konferencia mottója egyaránt utalt a földrajzi és a globális kontextusra: „A Kilimandzsáró olvadó hósapkája – a szenvedő teremtettség tanúságtétele"Mark Hanson amerikai püspök, az LVSZ elnöke témafelvezető előadásában istenkáromlásnak minősítette mindazt, amit a teremtett világ ellen vétkezik az emberiség, főleg a fejlett, gazdag, úgynevezett „keresztény” országokban. Thomas O. Laiser tanzániai püspök a nyitó istentiszteleten arra hívta a világ evangélikusságát prédikációjában, hogy  "só és világosság legyenek" a világ számára. A tanzániai ma a világ negyedik legnagyobb lutheránus egyháza, nem véletlen, hogy itt rendezhették meg az LVSZ első afrikai nagygyűlését 1977-ben Dar es Salaamban „Krisztusban új közösség” mottóval. Szintén ott választották meg a világszövetség első afrikai elnökét Josiah Kibira tanzániai püspök személyében. Az LVSZ tizenegyedik nagygyűlésének 2010 nyarán Stuttgart ad majd otthont.

Forrás: LWF News; Evangélikus Élet - Égtájoló

 

 

Elhunyt Szibéria első evangélikus püspöke - Július 1. 

A szibériai németajkú evangélikus gyülekeztek első felszentelt püspöke, Ernst Schacht 55 éves korában, július 1-én daganatos megbetegedés következtében elhunyt. Nagy szerepe volt abban, hogy az urali, szibériai és távol-keleti evangélikus gyülekezetek élete újra megindult. Az elektromérnöknek tanult Schacht 1990 után ment ki Kazahsztánból Németországba, ahol teológiát tanult. Tanulmányai befejezése után azonnal hazatért, és az omszki egyházi központ felépítésében oroszlánrészt vállalt. 1996-ban választották meg szuperintendenssé, 1997-ben püspökké. A következő évben kezdődött betegsége, ekkor feladta hivatalát, és Peine evangélikus lelkésze lett, ahol most végső nyugalomra helyezték. 

A szibériai evangélikus egyház a világ legnagyobb kiterjedésű egyháza, 200 gyülekezetében mintegy 3 500, főként németajkú evangélikus gyakorolja hitét. 

Forrás: idea.de 2008-07-06 – dr. békefy 

 

A vallási műsorok közvetítésének módosulása az olimpiai játékok idején az MR1 Kossuth adón - 2008 augusztus

Ahogyan azt az MR1 Kossuth Rádió főszerkesztő-helyettese ez év elején előzetesen már jelezte az egyházak vallási műsorszerkesztőinek, az olimpia rendezvényeinek közvetítése miatt műsorváltozásra kerül sor 2008 augusztusában. A műsorváltozás ennek értelmében az augusztus 10-24. közötti időszakban érinti az egyházi műsorokat, az alábbi rend szerint:

- az egyházi félórák időpontja: hétfőtől- péntekig 21.30-22.00;

- a hitéleti alkalmak, istentiszteletek sugárzása: vasárnap, 21.04-22.00.

Az olimpia után a vallási műsorok sugárzási ideje ismét a megszokott rend szerint történik.

Az MR1 Kossuth rádió munkatársai, valamint a vallási műsorok szerkesztői a hallgatók szíves megértését kérik.

Forrás: Hírszolgálat

 

Lelkészjelölteket avatnak mindhárom egyházkerületben - 2008 nyár

 

Északi Egyházkerület

Dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke lelkésszé avatta Torzsa Tamás lelkészjelöltet (július 6-án), továbbá Balázs Viktória lelkészjelöltet (július 13-án), és 

Tóth Katalin lelkészjelöltet (augusztus 24-én).        

 

Déli Egyházkerület

Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke lelkésszé avatja Hajdú Erzsébet végzett teológust a nagyszénási templomban augusztus 30-án.

 

Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület

Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke lelkészeket avat az alábbi helyszíneken és időpontokban:

Győri Veronika lelkészjelöltet  az alsósági evangélikus gyülekezet templomában július 5-én, szombaton.

Udvardi Andrea lelkészjelöltet a kemenesmagasi evangélikus gyülekezet templomában július 5-én, szombaton.

Hasza Mónika lelkészjelöltet a szakonyi evangélikus gyülekezet templomában július 12-én, szombaton, a 11 órakor kezdődő istentiszteleten.

Lackner Eszter lelkészjelöltet a kőszegi evangélikus gyülekezet templomában július 12-én, szombaton, a 15.30 órakor kezdődő istentisztelet keretében.

Bittner Abigél lelkészjelöltet az esztergomi evangélikus gyülekezet templomában július 27-én, vasárnap, a 17 órakor kezdődő istentiszteleten.  

 

 

29. Kaláka fesztivál - Miskolc-Diósgyőr, július 10-13.

Ökumenikus istentiszteleten hirdeti az  igét Fabiny Tamás püspök a 29. Kaláka fesztivál zárónapján, július 13-án, vasárnap 11 órakor a miskolci Belvárosi Evangélikus templomban. 

(Miskolc, I. kerület, Hunyadi u. 8.)Az istentiszteleten közreműködnek a fesztivál művészei.

Kapcsolat: http://www.kalakafesztival.hu

 

Figyelem: hamarosan Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó!

Kőszeg, július 16-20.                        

A Szélrózsa a Magyarországi Evangélikus Egyház ifjúsági munkájának legnagyobb, kétévente megrendezett eseménye, amely fiatalok széles rétegét kívánja és tudja megszólítani. A Szélrózsa 2008-ban július 16. és 20. között Kőszegen kerül megrendezésre. Ez a találkozó is – a korábbiakhoz hasonlóan – fesztiváljellegű, különféle programok tömegét kínálja. A rendezvényre elsősorban a fiatalokat és fiatalokkal foglalkozó vezetőket várják a szervezők, de gondoltak a gyermekekkel érkező családokra, és bíznak abban, hogy egyházunk minden tagja korra való tekintet nélkül talál magának programot, kihasználja a testvérekkel való találkozás lehetőségét. Helyszín: Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézet; 9730. Kőszeg, Kiss János utca 31.

További információ, részletes program: www.szelrozsatalalkozo.hu

 

                   

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa közleménye - Bibliával a mindennapokban  - Október a Reformáció Hónapja I.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa június 18-i ülésén – egyebek mellett – meghatározta az ez évi reformációi programsorozat fő irányvonalát. 

A Reformáció Hónapja témájában csatlakozik a Biblia Évéhez, amelyet mottójában így kifejez: Bibliával a mindennapokban. E kifejezés nyilvánvalóan utalni akar arra, hogy számunkra sem a Biblia, sem pedig az abban gyökerező protestáns értékrend nem szorítkozhat a jeles napok spirituális, vagy kulturális emelkedettségéhez, hanem – mint az éltető, s meg nem unható jó kenyér – mindennapos táplálékunk. A hétköznapi élethelyzetek is felelős döntésekre, megnyilatkozásokra hívnak, amelyekben vagy a bibliai értékekre hagyatkozunk, hivatkozunk, vagy pedig ingoványos talajra térünk. A Reformáció sok középkori ünnepnapot azzal a szándékkal szüntetett meg, hogy hirdesse, Isten üdvözítő jelenléte mindennap személyesen megerősít, és mindennap a közösség javát is szolgáló gyümölcstermésre hív. A protestáns (szociál)etikának/értékrendnek ez az alaptétele nyer kifejezést a mottóban, és vár sokfajta megtestesülést a rendezvényekben. 

Október 1-jén 14 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődnek a rendezvénynek, amelyet az Ökumenikus Tanács és az Egyetemi Lelkészségek székházának kápolnájában tartunk. Ez a rendezvény egyben megemlékező ünnepélye a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa alapítása 65 éves évfordulójának. 1943 óta sokat változott a világ, de hívő testvériségre hívó krisztusi szó ma is érvényes. A megnyitón résztvevők továbbá gazdag Biblia Kiállításban is gyönyörködhetnek.

Október 19-én 17 órakor kerül megrendezésre az Ünnepi Gála az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ünnepi beszédet dr. Csermely Péter egyetemi tanár mond Közös kincsünk a Biblia címmel. A gazdag programot – terveink szerint – az Unicum Laude Énekegyüttes, valamint a Baptista Központi Énekkar biztosítják. Elhangzik Händel: Messiás III. rész. 

Október 26-án 17 órára, az Országos Reformációi Istentiszteletre várjuk a híveket a pécsi Baptista Templomba. Az istentisztelet igei alapvetés így hangzik: Isten Igéje viszont nincs bilincsbe verve (2Tim 2,9). Az úrvacsorás istentiszteleten Igét hirdet: Ittzés János evangélikus püspök, bizonyságot tesz Csernák István metodista szuperintendens. További liturgikus szolgálatokat a református és baptista püspökök és lelkipásztorok végeznek. A felemelő spirituális élményhez a pécsi egyházi énekkarok szolgálatai járulnak hozzá. 

Október 31-én 16 órakor megemlékezést tartunk Budapesten a Protestáns Emlékparkban, amelyre – elsősorban – a budapesti és a Budapest környéki gyülekezetek, egyházi intézmények és szervezetek híveit várjuk. Mint ismeretes, a Damjanich utca és Városligeti fasor sarkán az evangélikus és a református templomok között ez év Pünkösdjén került felszentelésre az Emlékpark. Az emlékparki ünnepséggel, koszorúzással hagyományt kívánunk teremteni. 

Szeretetteljes bizalommal buzdítjuk a gyülekezeteket, intézményeket és szervezeteket, hogy – lehetőleg profiljuknak megfelelően, de nem kizárólagosan – e főtémához kapcsolódva a maguk helyi programját szervezzék meg, s erről a programfüzetünkben való regisztráció érdekében legkésőbb szeptember 10-ig tájékoztatást küldeni szíveskedjenek: Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, 1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 3.; T: 371-2690; e-mail: oikumene@meot.hu . 

Bizalommal kérem, hogy az október 19-én 17 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezésre kerülő Ünnepi Gálára – tekintettel az Uránia Filmszínház befogadóképességére – a jegyek rendelését, amelyekhez 500,- Ft/fő adományt is remélünk, szintén legkésőbb szeptember 10-ig a fenti elérhetőségek egyikén megtenni szíveskedjenek. 

Az Október a Reformáció Hónapja 2008 rendezvénysorozat iránt minden érdeklődő imádságos, aktív részvételét, és a határidők szem előtt tartását kéri a Szervezőbizottság nevében:

 

                                                       Dr. Bóna Zoltán

                                                                                          főtitkár   

 

 

 

 

 

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: dr. Fabiny Tamás médiamunkáért felelős püspök

Felelős szerkesztő: Kőháti Dóra hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

 

 

 

 

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben