Evangélikus Hírlevél

Létrehozás: 2008. május 26., 10:00 Legutolsó módosítás: 2008. október 03., 14:23

III. évfolyam, 27. szám (2008. június 24.)

Evangélikus Hírlevél


 

III. évfolyam, 27. szám

2008. június 24.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: dr. Fabiny Tamás, a MEE médiamunkáért felelős püspöke

Felelős szerkesztő: Kőháti Dóra hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

     

 

 

 

 

Sajtótájékoztató a Biblia Éve 2008. és az esztergomi Nemzetközi Biblikus Szimpózium alkalmából - Június 23.

Sajtótájékoztatót tartott D. Szebik Imre ny. evangélikus püspök, a Magyar Bibliatársulat elnöke, Bábel Balázs katolikus érsek (Kalocsa-Kecskeméti Főgyházmegye), valamint Szerdahelyi  Csondor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK)sajtóiroda-vezetője június 23-án a MKPK budapesti székházában. A tájékoztató két fő témát érintett: elsőként a Biblia Éve 2008. rendezvénysorozat első féléves eredményeiről és tapasztalatairól adtak rövid áttekintést, majd a június 23-25. között Esztergomban tartandó tudományos Nemzetközi Biblikus Konferenciáról hangzottak el információk. D.Szebik Imre elmondta: a Biblia Éve kitűnő alkalom a keresztény álláspont megfogalmazására. Várakozáson felüli a rendezvénysorozat első féléves mérlege, Bibliakiállításokt, Bibliaolvasó-és magyarázó rendezvények, versenyek, kutlurális és művészeti programok sorát rendezik országszerte a protestáns és a katolikus gyülekezetek. A Biblia Éve emellett "átment a köztudatba is", az evangélikus püspöknek tudomása van róla, hogy sok kisegyház is csatlakozott a három nagy történelmi felekezet által meg Biblia Évéhez.

Bábel Balázs érsek hozzátette: örömmel jelenti be, hogy meghosszabbítása várható a sikeres, a Szentírást a fókuszába állító esztendőnek. A katolikus egyház június 29-én kezdi meg a Szent Pál apostol éve elnevezésű programsorozatát, abból az alkalomból, hogy az apostol születése körülbelül 2000 évvel ezelőttre tehető. Erre, a Biblia Évében induló emlékévhez hívják meg a protestáns egyházakat is. 

A BIblia Éve központi rendezvénye, az Esztergomban, június 23-25. között rendezett Nemzetközi Biblikus Szimpózium kapcsán kiemelték: az előadók neves katolikus, református, evangélikus, ortodox és zsidó szakemberek közreműködésével fogalmazzák meg a Biblia üzenetét és helyzetét a szekuláris, medializált társadalomban. Június 25-én délelőtt dr. Fabiny Tibor evangélikus világi teológus tart előadást a Biblia és a művészetek kapcsolatáról, délután dr. Fabiny Tamás evangélius püspök ad elő "A Biblia megjelenítése a modern médiában, a felsőoktatásban és a tudományos ismeretterjesztésben" címmel. 

A konferencia helyszíne: Szent Adalbert Képzési Központ; 2500 Esztergom, Szent István tér 10., info@szentadalbert.hu.

Forrás: Hírszolgálat

 

 

Új épületszárnnyal bővült a rákospalotai szeretetotthon - Június 22.

Június 22-én, vasárnap délelőtt 10 órakor a Rákospalotai Evangélikus Kistemplomban, a Juhos utca 28. szám alatt hálaadó istentiszteletet tartott a közösség egyrészt már működő evangélikus szeretetotthona 3 éves évfordulóján, másrészt köszönetet mondott az elkészült új szárnyrészért, Ittzés János elnök-püspök, diakóniáért felelős püspök igehirdető és otthonavató, valamint Bátovszky Gábor, a gyülekezet lelkésze szolgálatával.

Amint azt az otthon tervezője, Krizsán András építész és Rózsahegyi Barnabás kivitelező elmondta, a 40 milliót meghaladó beruházás eredményeként a szeretetotthonhoz csatlakozó új épületszárnyban további öt lakószoba került kialakításra. Kiss Péter  kancelláriaminiszterGulyás Kálmán, az egyházi kapcsolatokért egykor felelős címzetes államtitkár és Hajdu László kerületi polgármester, országgyűlési képviselő.  Az eseményen jelen volt Kákay István országos irodaigazgató is.

Kiss Péter kancelláriaminiszter az istentisztelet után, az épületszrány megnyitása és a szalag átvágása előtt kifejezte örömét és köszönetét, hogy részt vehetett a 42 millió forintos beruházás megvalósításában. A "nehezebb feladat" annak a 32 milliónak az előteremtése volt, ami adományból, az otthon eddigi gazdálkodásából gyűlt össze, s a kisebb, könnyebb feladat, ahogy fogalmazott a miniszter, az a 10 millió forint átutalása, amellyel az állam támogatta az evangélikus gyülekezet diakóniai intézményének bővülését.

Az építkezés 2007 júliusától 2008 januárjáig tartott. Modern, nővérhívóval, füstjelző berendezéssel, lifttel felszerelt otthonban, ideális természeti környezetben biztosít családias otthont az idős lakóknak a rákospalotai evangélikus gyülekezet.

Forrás: Hírszolgálat 

 

 

 

 

 

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: dr. Fabiny Tamás médiamunkáért felelős püspök

Felelős szerkesztő: Kőháti Dóra hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben