Evangélikus Hírlevél

Létrehozás: 2008. május 26., 10:00 Legutolsó módosítás: 2008. október 03., 14:21

III. évfolyam, 25. szám (2008. június .9)

Evangélikus Hírlevél


 

III. évfolyam, 25. szám

2008. június 9

A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: dr. Fabiny Tamás, a MEE médiamunkáért felelős püspöke

Felelős szerkesztő: Kőháti Dóra hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

 

 

Magyar evangélikus püspök a Szlovákiai Evangélikus Egyház Zsinatán, Kassán - Június 6.

Az erősödő szlovák-magyar egyházi kapcsolatok jeleként magyar evangélikus püspöki részvétellel tartotta zsinatát a Szlovákiai Evangélikus Egyház. A Magyarországi Evangélikus Egyházat (MEE) dr. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke képviselte június 6-án, Kassán A szintén jelen lévő, cseh és a lengyel evangélikus egyházak képviselői után Fabiny Tamás püspök szólt köszöntő szavakat, beszédében kiemelve a két  - a magyar és a szlovák - egyház közös múltját és a közös jövő lehetőségeit. A Miloš Klátik elnök püspökkel és Slavomír Sabol, Szlovákiai Evangélikus Egyház Keleti Egyházkerületének püspökével folytatott megbeszéléseken megerősítést kapott a MEE, hogy ősztől több éves szolgálatra a rozsnyói magyar evangélikus gyülekezetbe egy magyarországi lelkészt küldhet.

Ünnepi istentisztelet Ljubljanában az 500 éve született "szlovén Luther" emlékére - Június 8.

Magas rangú külföldi állami és egyházi vezetők jelenlétében tartotta ünnepi istentiszteletét a Szlovéniai Evangélikus Egyház június 8-án, vasárnap, Ljubljanában, megemlékezve az ötszáz éve született reformátorról, a „szlovén Lutherről", Primo Trubar-ról. A Magyarországi Evangélikus Egyházat Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke képviselte. Az ünnepi istentisztelet után Fabiny Tamás tárgyalásokat folytatott Geza Ernišaval, a Szlovén Evangélikus Egyház püspökével a magyar-szlovén egyházi kapcsolatok kiszélesítéséről, és a szlovéniai teológusok magyarországi képzéséről.

Hírforrás, kapcsolattartó: istvan.czondor@lutheran.hu

 

Finnugor lelkészkonferencia - Június 10-14.

A hit anyanyelve címmel Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban 2008. június 10-14. között. Ízelítő a programból: 

Június 10: Istentisztelet dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke igehirdetői szolgálatával. Köszöntések: Ittzés János elnök-püspök, Jari Vilén  finn nagykövet, dr. Bereczki András észt főkonzul, Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke. Június 11: "Magyar nap." Előadás, téma: A liturgia és az igehirdetés nyelve; előadó: Krámer György esperes. Éves beszámolók az erdélyi, észt, finn, inkeri és magyar egyházakból, Gáncs Péter püspök  vezetésével. Június 12: "Észt nap." Előadás, téma: A zene nyelve, énekeink; előadók: Ants Tooming lelkész, Mart Jaanson lelkész. 

Június 13: "Finn nap." Előadás, téma: Imádságaink nyelve; előadó: Heikki Kotila teológia tanár. Június 14: Úti áldás, indulás a gyülekezekbe. Június 15: Istentisztelet gyülekezetekben.

Kapcsolattartó: klara.tarr@lutheran.hu

 

Médiaszolgálatunk, mint az evangélium tükre - Június 12.

Az Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület (EBBE) sorozatának az evangélikus egyház médiamunkáját bemutató soron következő előadásán a három egyházkerület sajtójával ismerkedhetnek meg az érdeklődők június 12-én, csütörtökön délután 5 órai kezdettel az Országos Iroda Üllői út 24. alatti földszinti termében. Előadók: Menyes Gyula, a Nyugati (Dunántúli); Petri Gábor, a Déli, és Czöndör István, az Északi Egyházkerület püspöki titkára Áhítattal szolgál: dr. Győri József. Felkért hozzászóló: Győri Tamás.

Kapcsolattartó: janos.szeverenyi@lutheran.hu

 

Tanévzáró az Evangélikus Hittudományi Egyetemen - Június 20.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) tanévzáró istentisztelete június 20-án, pénteken, 14.30-kor kezdődik a Lőcsei úti evangélikus templomban.  (Bp.,  1147. Lőcsei út 32.) Igehirdető: dr. Orosz Gábor Viktor, az EHE lelkésze. Az istentisztelet után, 5 órai kezdettel kerül sor dr. Reuss András tanszékvezető egyetemi professzor köszöntésére, 70. születésnapja alkalmából.

Kapcsolattartó: livia.prohle@lutheran.hu 

 

Ökumenikus Biblikus Szimpózium a Biblia Éve 2008 alkalmából

Esztergom, 2008. június 23-26. Szent Adalbert Képzési, Lelkiségi és Konferencia Központ

A programból: Június 23: Igei megnyitó a Bazilikában D. Szebik Imre, ny. evangélikus püspök szolgálatával Június 24: I. „A Biblia üzenete” – Az ülésszak megnyitása. Isten szólt – a kinyilatkoztatásról – Dr. Bábel Balázs érsek. 1. A bibliai kánon kérdései; Dr. Karasszon István – Dr Zsengellér József – Dr. Székely János.  2. A bibliamagyarázat alapelvei – példákkal (pl. „a teremtés”) Dr. Raj Tamás – Dr. Rózsa Huba

3. Jézus örömhíre; Dr. Kocsis Imre – P. S. Sofronie ortodox püspök 4. A Jelenések könyve és a jánosi irodalom; Dr. Fodor György – Dr. Bolyki János. Június 25: II. „A Biblia kommunikációja a szekularizált és mediatizált társadalomban” 1. A bibliafordítások elmélete, története és hatása a magyar kultúrára; Dr. Thomas Kaut (UBS) – Dr. Benyik György. 2. A Biblia, a művészetek és közelebbről az irodalom kapcsolata

Dr. Dávid Katalin – Dr. Fabiny Tibor. 3. A bibliatársulatok munkája világszerte és Magyarországon; Dr. Tarjányi Béla – Dr. Pecsuk Ottó. 4. „A Biblia mint kommunikáció” - az első kéziratok korában – Dr. Larry Hurtado (Edinburgh) - mai erőfeszítések – Dr. Lénart de Regt (Amsterdam, UBS). 5. A Biblia megjelenítése a modern médiában és a tudományos ismeretterjesztésben; Dr. Fabiny Tamás – Dr. Komoróczy Géza.

Részletes program, további információ, kapcsolattartó: 

www.bibliaeve.hu

otto.pecsuk@bibliatarsulat.hu

www.bibliatarsulat.hu

Szent Adalbert Központ:  2500 Esztergom, Szent István tér 10., info@szentadalbert.hu.

 

Kolozsvári-Budai Lelkészi Munkaközösségi Ülés (LMK) - Június 2-4.

"Rendhagyó" LMK ülésen vett részt a Budai Egyházmegye lelkészeinek 18 fős csoportja június 2-4-e között az erdélyi Torockószentgyörgyön. A lelkészgyűlés fő témája a liturgiai reform volt, melynek elvi-teológiai alapjait Kovács László Attila, a kolozsvári protestáns egyetem tanárának előadása adta meg, majd Benkő Tímea teológiai lektor tartott korreferátumot a liturgiai refom szociológiai háttéről.A Budai Egyházmegye részéről Lajtos János nagybörzsönyi lelkész egy falusi gyülekezet, Csonka Géza gyülekezeti munkatárs pedig egy városi gyülekezet tapasztalatairól számolt be. Az értekezlet istentiszteletét Bence Imre esperes tarotta. Az előadások mellett jutott idő a környék és Kolozsvár megismerésére is. A tervek szerint a jövő évben a kolozsvári testvérek látogatnak Magyarországra, és a közös lelkészértekezletet a Budai Egyházmegye területén tartják majd. 

Kapcsolattartó: imre.bence@lutheran.hu

 

Figyelem: hamarosan Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó!

Kőszeg, július 16-20.                        

A Szélrózsa a Magyarországi Evangélikus Egyház ifjúsági munkájának legnagyobb, kétévente megrendezett eseménye, amely fiatalok széles rétegét kívánja és tudja megszólítani. A Szélrózsa 2008-ban július 16. és 20. között Kőszegen kerül megrendezésre. Ez a találkozó is – a korábbiakhoz hasonlóan – fesztiváljellegű, különféle programok tömegét kínálja. A rendezvényre elsősorban a fiatalokat és fiatalokkal foglalkozó vezetőket várják a szervezők, de gondoltak a gyermekekkel érkező családokra, és bíznak abban, hogy egyházunk minden tagja korra való tekintet nélkül talál magának programot, kihasználja a testvérekkel való találkozás lehetőségét. Helyszín: Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézet; 9730. Kőszeg, Kiss János utca 31.

További információ: www.szelrozsatalalkozo.hu

 

 

 

 

 

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: dr. Fabiny Tamás médiamunkáért felelős püspök

Felelős szerkesztő: Kőháti Dóra hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben