Evangélikus Hírlevél

Létrehozás: 2006. április 15., 10:00 Legutolsó módosítás: 2008. szeptember 29., 21:25

I. évfolyam, 16. szám (2006. november 15.)

Evangélikus Hírlevél


 

  

 

 

I. évfolyam, 16.  szám

2006. november 15. 13:00

A Magyarországi Evangélikus Egyház Hírlevele

Felelős kiadó: Hafenscher Károly szóvivő, orsz. irodaigazgató

Felelős szerkesztő: Kőháti Dorottya hírfelelős

hirszolgalat@evangelikus.hu

 

 

 

 

A MEE Országos Elnökségének nyilatkozata 

 

 

Egyetértve a Magyarországi Református Egyház Zsinata Elnökségének néhány nappal ezelőtti nyilatkozatával, egyházunk is kénytelen a nyilvánossághoz fordulni azokkal a tényekkel, amelyek károsak, érthetetlenek és elfogadhatatlanok egy magát jogállamnak nevező demokratikus rendben. 

Egyházunk történelmi hagyományai közé tartozik a társadalomban való konstruktív és kreatív magatartás, ennek egyik alapvető megnyilvánulási formája a jogkövető magatartás és a társadalmi feladatvállalás komolyan vétele. A Magyarországi Evangélikus Egyház azonban követhetetlennek és ezért méltatlannak tartja azt az eljárást, amelynek során az állam képviselői egyoldalúan, látszat egyeztetésekkel döntenek a mindkét felet érintő ügyekről - éppen azon a területen, amely az ország jövője szempontjából kulcsfontosságú. Az elmúlt hetek információ-visszatartása és az így nélkülünk meghozott döntések nyomán kialakult helyzet még az önkormányzati iskoláknál is jobban ellehetetlenítik az egyházak igényes oktatási munkáját. 

Megdöbbentőnek tartjuk a Pénzügyminiszter reagálását a zárszámadási törvény meghozatala előtt egyházi oktatási intézményekkel kapcsolatban feltett őszinte kérdésekre. Nem megalapozatlan egyházi igények teljesítését várjuk, hanem a törvényes rend betartását, a kötelezettségek érdemi felvállalását. 

Egyházunk egésze együtt vállalja a nehéz anyagi helyzetben lévő ország terheit az egész társadalommal. Azt azonban visszautasítja, hogy hátrányos helyzetet teremtve méltatlan módon járjanak el vele akkor, amikor társadalmi feladatokat vállal át. 

Kéri a kormányzatot, vizsgálja felül ez ügyben hozott döntéseit, valamint az eddigi eljárási módot, és a Kormány és az Egyházak közti érvényes szerződésben foglaltaknak megfelelően érdemben tájékoztassa az egyházi feleket, és valósítsa meg a szektorsemleges finanszírozást. 

Reméljük, hogy kérésünk teljesítésével az átláthatóság, mint minden demokratikus jogállam működésének alapfelétele, az eddigieknél jobban érvényre juthat. 

 

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház Elnöksége

 

 

 

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben