Luther-mellszobor először és másodszor...

Létrehozás: 2011. május 17., 08:25 Legutolsó módosítás: 2011. május 17., 08:29

„Répcelakon leplezték le Luther Márton első olyan magyarországi szobrát, amely közterületen áll” – írta elmúlt heti számában az Evangélikus Élet. Ez azonban nem fedi a valóságot. 1998-ban Békéscsabán, az evangélikus gimnázium előtt állították fel az első alkotást, amely Széri-Varga Géza munkáját dicséri. Szöveg: Ribár János, fotó: szoborlap.hu

Hazánkban az első köztéri Luther-szobrot Békéscsabán állították fel az evangélikus gimnázium nemes épülete előtt, átlósan szemben az evangélikus kistemplommal.

Ezt a mellszobrot – amely méreteit tekintve jóval nagyobb egy emberi mellkasnál – 1998-ban készítette az 1951-es születésű Széri-Varga Géza helyi szobrászművész, akinek az ismertetőjében szerepel is „köztéri művei” felsorolásban ez az alkotás: Luther Márton (bronz portré, 1998, Békéscsaba).

1998-ban a békéscsabai evangélikus gimnázium akkori igazgatója, dr. Nánai László idején született meg ez az alkotás, és az említett esztendőben, a ballagás (május 16.) alkalmával került leleplezésre a mellszobor.

Ez az itt látható nagyméretű mellszobor hivatalos jegyzékekben is szerepel. Békéscsaba, Szeberényi tér 2,; Alkotó: Széri-Varga Géza
Felállítás éve: 1998.

Érdemes és illendő tudni, hogy 1998 óta Békéscsabának van egy köztéri Luther-szobra. Úgy véljük, hogy mind e mellett a legfontosabb Luther Márton útmutatása alapján Jézus Krisztust követnünk.

Az evangelikus.hu cikkei a témában:

http://www.evangelikus.hu/aktualis/luther-martont-kobe-vestek-2013-szoboravatot-tartottak-repcelakon
http://www.evangelikus.hu/lapszemle/szobrot-allitottak-luther-martonnak-repcelakon

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Melyik is az első?

Elküldte Molnár Balázs idő 2011. május 17., 13:00
Ha jól tudom akkor még ennek a cikknek a kiegészítése is pontatlan mert Budapesten a Rákóczi úton már sokkal régebb óta áll nem is csak Magyarország hanem Közép-Európa legnagyobb köztéri Luther szobra.

Köztér?

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2011. május 17., 13:06
Az a Rákóczi úton látható szobor nem köztéren áll, hanem egy épület homlokzatán van. Nem önállóan, hanem egy épületegyüttes részeként található meg. A pontosítása sajnos nem állja meg a helyét.

Még egy megjegyzés, mielőtt valaki újabb javaslattal él: Luther-szobor áll még ezen kívül az Evangélikus Hittudományi Egyetem udvarán is, de az sem köztér!