Egy bolti lopás margójára: Ki járat le kit?

Létrehozás: 2011. február 07., 13:48 Legutolsó módosítás: 2011. február 07., 15:15

Olvasom az egyik bulvár lapban, hogy lopáson kaptak egy neves újságírót, akit a széles közönség ismerhet a televízióból, rádióból egyaránt. Véleménye sokak számára mérvadó, keresztény meggyőződése pedig köztudott. Most azonban péntek éjjel egy rúd téliszalámit akart elvinni magával fizetés nélkül a budakeszi Tescóból – mert állítólag nem volt pénze. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Azt nem szeretnénk jelen cikkünkben fejtegetni, kiről van szó és mi történt, minden bizonnyal tájékozódni lehet majd a hírekben erről. Itt arról szeretnék írni, hogy a keresztény közszereplőnek mekkora a felelősségük más keresztényekkel szemben is.

„Már megint a papok” – hangzik a szöveg, amikor egy lelkész szerepel a hírekben.

„Na, a nagy keresztény újságíró! Bezzeg ő is csak szövegel, aztán mégis lop” – mondják most a hírt hallók.

Amikor közismert keresztény emberek ellen eljárás indul, mert bűnt követnek el, a közvélemény felhörgül. Ugye, a keresztények sem különbek?! De egy esetből általánosítani azért mégis csak merészség.

De igen, vállaljuk, mi keresztények is emberek vagyunk és nem vagyunk különbek, mi sem vagyunk mások, hiszen követünk el hibákat. Megpróbálunk azonban felállni Isten kegyelmében bízva és a Mester szavai szerint élni. Megpróbálunk jók lenni, aztán mégsem sikerül mindig ez.

De mégis kiknek a cselekedetei azok, amelyek alapján megítélik a keresztényeket? A keresztény kközéleti szereplő a kirakatban van, hiszen emberek elé lépve és ismertté válva példát kell adnia. Nagy a teher, hiszen sokkal súlyosabbá válik a vétek és nagy a felelősség, mit lát a világ és a többi keresztény előtt is. A meggyőződés, a hangoztatott vélemény visszaüt, ha nincsen mögötte cselekedet. Ha láthatóvá akarjuk tenni azt, amiért mi ebbe a világba küldöttekként vagyunk jelen, akkor úgy is kell viselkedni, úgy is kell élni. Könnyebb persze beszélni, megmondani a tutit. De tenni? Igen, tenni is kell! Kicsi dolgokat és nagy dolgokat egyaránt.

Rossz látni és átélni, hogy az ember mindig a saját pitiáner érdekeit tartja szeme előtt, azért mozdul meg és nem számol a következményekkel. Pedig a következmények súlyosak. Nem anyagilag, hanem főleg erkölcsileg.

A felelősség érzet rendkívül fontos. Kirakatban élő keresztényként ha valaki rosszat tesz, nem csak a személye járatódik le. Éppúgy vele együtt az a több ezer, és több millió ember, akik szerte a világban vállalják azt, hogy keresztények, s ehhez nem verik a mellüket, hanem „csak” becsületesen élnek.

Nagy a teher, igen, nagy a felelősség, de ugye, nincsen az a rúd szalámi vagy bármi más, amiért ez megéri?

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Tilos

Elküldte Stermeczki András idő 2011. február 07., 18:16
Persze szomorú és sajnálatos az eset, de Bakács Tiborról a Tilos rádió egykori munkatársáról (ők akarták kiirtani a keresztyéneket), a ballib sajtó egyik szócsövéről nehéz elhinni, hogy pont előttünk lenne mérvadó a véleménye...? Szerintem inkább csak így akar ismét a sajtó nyilvánossága elé kerülni, amit e pár sor is bizonyít... sikerült neki, de kár lenne ebbe nekünk is belekerülni.

Előttünk vagy előttük

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2011. február 07., 18:58
Kedves András!

Az illető nevét te írtad le.:) Hogy kinek a szócsöve jelen esetben ez sem érdekes. A lényeg, hogy kereszténynek vallja magát és a médiában dolgozik.

Viszont nem is az előttünk a kérdés, hanem az előttük, azaz az emberek előtt a világ előtt. Mert ők a hírek alapján ítélnek.

Zsú

bolti lopás, keresztény

Elküldte Szabó-Pap Gabriella idő 2011. február 08., 17:14
Persze, hogy hibáznak a keresztények is, de nem olyan primitíven, mint egy bolti lopás. Keresztény embernek vérében van a Tízparancsolat, és azon túl is egy bizonyos erkölcsiség. Csak bonyolultabb, nehezen megítélhető helyzetben követ el helytelent.
Kezdünk minden trehányságot, mulasztást "szentté avatni" az ilyen mentegetőzésekkel, hogy "mindenki hibázik". Van különbség! Aki ilyet tesz, az nem keresztény, csak kérkedve magára aggatja a jelzőt, alkalmilag még üzletet is csinál belőle.

szerintem

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2011. február 08., 18:48
Szia Gabi!
Szerintem nem mentettem fel az elkövetőt. Sőt, szégyellem magam, hogy lejáratja a keresztényeket. Talán erről szólt ez a cikk.
Zsú