Kéretlen reklámból NEM KÉRÜNK!

Létrehozás: 2009. május 07., 15:40 Legutolsó módosítás: 2009. május 08., 09:30

Időről időre felbukkannak gyülekezeteinkben, egyházi intézményeinkben olyan tolakodó cégek, amelyek begyűjtik nyilvános név és címtárunkból egyházunk adatait, felteszik honlapjukra, majd telefonos beszélgetéseket kezdeményezve közlik, hogy mi már régi ügyfeleik vagyunk, sőt ügyfélszámot is megadnak, amin a gyülekezet regisztrálva van és az oldalukon való megjelenésért pénzt követelve, számlát és fizetési felszólításokat küldenek. Bolla Zsuzsanna írása.

Évente több ilyen telefont is lebonyolítanak gyülekezeteink lelkészei, intézményeink vezetői, akik szélmalom harcot folytatnak, mert hiába kezdeményezik egy oldalról a címek és elérhetőségek levételét, ez vagy nem történik meg, vagy ha meg is történik, pár hónap múlva egy másik hasonló jellegű oldalon bukkannak fel az adatok és újra kezdődik a bonyodalom előröl.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa már egy 2005. szeptember 20-án tartott tárgyaláson hozott határozatában megállapította, hogy az egyik ilyen szakmai telefonkönyvet működtető cég, jelesül a www.sargaoldalak.com üzemeltetője, a Sárgaoldalak Cégnévsorkiadó Kft. versenyjogsértő ajánlatokat küldött ügyfeleinek.

A Versenytanács akkor a jogsértő magatartás további folytatását megtiltotta, és 10 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást. Az akkori sajtóban megjelent hírek szerint „a Sárgaoldalak Cégnévsorkiadó Kft. a fogyasztók választási szabadságát indokolatlanul korlátozó üzleti módszert alkalmazott, amikor szerződési ajánlatát olyan formában juttatta el a fogyasztóknak, amely egy már korábban megkötött szerződés alapján kibocsátott számla látszatát keltette. Az Sárgaoldalak Cégnévsorkiadó Kft. által alkalmazott üzleti fogás azt eredményezte, hogy a postai küldemény ajánlat jellege rejtve maradhatott az üzletfelek előtt, és azt hihették, hogy az egy előzőleg már létrejött szerződés következményeként került megküldésre. Sárgaoldalak Cégnévsorkiadó Kft. megtévesztése abban állt, hogy úgy tett, mintha már szerződése lenne az adott potenciális hirdetővel.”

A Gazdasági Versenyhivatal oldalán is rábukkantunk egy 2006-ban kelt újabb határozatra is. (Itt olvasható el.) Valamint van egy 2008-as újabb határozat is (Itt olvasható el.) az ügyben.

A cég azonban tapasztalataink szerint azóta is gyűjti a címeket és módszerét továbbra is alkalmazza gyülekezeteinkkel szemben. A cég honlapján a mai napig számos evangélikus egyházhoz tartozó gyülekezet és intézmény neve szerepel.

A szerkesztőségünkhöz számos evangélikus gyülekezet lelkésze által eljuttatott számlákból azonban kiderül, hogy továbbra is alkalmazzák fent említett módszereiket.

A sárgaoldalak honlapján az impresszumban egy email címes elérhetőség van, amelyre többször is elküldött levelünket válaszra sem méltatták. Szerettük volna ugyanis megszólaltatni őket is az ügyben, kíváncsiak lettünk volna marketingpolitikájukra, módszereikre, véleményükre.

A fent említett céghez hasonlóan dolgozik azonban a Vállalattár Bt. által üzemeltetett www.vallalattar.hu oldal is. Honlapjukon több telefonos elérhetőség szerepel a céghez. Az első telefonvonal az előfizető kérésére nem kapcsolható, míg a többi vonalon egy irodaház telefonos ügyintézője jelentkezik, aki érdeklődésünkre elmondta: a cég korábban valóban ezeken a telefonvonalakon elérhető volt, de elköltöztek és új elérhetőséget nem hagytak náluk.

Úgy tűnik, egyelőre azt tehetjük, hogy hangsúlyozzuk a gyülekezeteinket e cégektől felkeresőknek a telefonbeszélgetések alatt, illetve számos levélben, hogy az általuk kínált kéretlen reklámból NEM KÉRÜNK és figyelmeztetjük a testvéreket: óvakodjanak ezektől és a hasonló módszereket alkalmazó cégektől.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

disztribútor

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2011. szeptember 15., 10:22
A mai napon is kerestek, tehát még nem lankadt el ez a fajta becsapási ág. A legújabb szöveg: „P. N. vagyok, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hivatalos disztribútoraként jelentkezem önöknél adategyeztetésre. 2008 óta állunk kapcsolatban az Önök egyházával, tartjuk nyilván címeiket.”
Újra arra kértem a telefonáló hölgyet, hogy nem kérünk szolgáltatásaikból és töröljenek a nyilvántartásból, szüntessék meg a velünk kötött nem létező szerződésüket.
Horváth-Bolla Zsuzsanna