Ünnepséget tartanak a reformáció emléknapján

Létrehozás: 2009. október 30., 15:41 Legutolsó módosítás: 2009. október 30., 15:43

Budapest – A reformáció emléknapja alkalmából ünnepséget tartanak a protestáns egyházak szombaton Budapesten. A fáklyás felvonulással és istentisztelettel folytatódó rendezvénnyel hivatalosan lezárul a reformáció hónapjának több mint száz programot magában foglaló eseménysorozata. Forrás: MTI

A reformáció emlékparkjában tartandó eseményen Tőkéczki László, a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka mond ünnepi beszédet – tájékoztatta Csoma Áron, a Magyarországi Református Egyház zsinatának szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Közlése szerint az ünnepségen imádságot mond Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a reformáció hónapjának programsorozatát szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke. Műsort adnak a Baptista Teológiai Akadémia, a Fasori Evangélikus Gimnázium és a Julianna Református Általános Iskola diákjai, közreműködik az Üdvhadsereg fúvószenekara.

Az ünnepség fáklyás felvonulással folytatódik, majd befejezésként zenés istentiszteletet tartanak a Fasori Református Templomban.

Az idén a „biztonság-bizalom-bizonyosság” jegyében rendezték meg az Október a reformáció hónapja elnevezésű programsorozatot, amelynek keretében istentiszteleteket, kiállításokat, konferenciákat tartottak, valamint fiatalok számára rajzpályázatot hirdettek.

Október 31-én világszerte arra emlékeznek, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, a reformáció megindítója 1517-ben ezen a napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

A reformáció emlékparkját tavaly pünkösd hétfőjén nyitották meg. A parkban emelt emlékművet, Lestyán Goda János szarvasi szobrászművész alkotását Bogárdi László István református püspök, Gáncs Péter evangélikus püspök és Mészáros Kálmán baptista egyházelnök avatta fel.

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben