Szobrot kap a cigányok szentje

Létrehozás: 2010. november 02., 13:28 Legutolsó módosítás: 2010. november 02., 13:28

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek hétfőn, november 1-jén megáldja a cigányság által szentként tisztelt Boldog Ceferino szobrát a józsefvárosi plébániatemplomban – közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hivatala a Magyar Kurírral. Forrás: Magyar Kurír

A délután 3 órakor kezdődő szertartáson Székely János, a katolikus püspöki konferencia cigánypasztorációért felelős püspökének kérésére közreműködik Johan János cigányprímás, a Kalyi Jag együttes, továbbá Lakatos György hegedűművész és a szendrőládi zenekar. A Szentírásból józsefvárosi romák olvasnak majd fel, a liturgia végén a magyar himnusz a templom orgonáján, a
cigány himnusz a Kalyi Jag együttes művészeinek előadásában hangzik fel.

Boldog Ceferino szobrát Kosztics László roma faszobrász készítette. A szentmise keretében Erdő Péter bíboros megáld egy, a boldogról készült festményt is, amely Kislégi Nagy Ádám festőművész alkotása. A szobor a liturgia után a józsefvárosi templomot díszíti majd.

Ceferino Giménez Malla, cigány nevén el Pelé 1861-ben született Spanyolországban. Szülei vándorcigányok voltak, ő maga nem tudott írni-olvasni. Sokszor ment koldulni is, és sokat éhezett. Miután apja elhagyta családjukat, Ceferino lett a családfő, ő nevelte fel a kisöccsét, el Menino-t is. Ceferinónak és feleségének, Teresanak nem születtek gyermekei, ezért örökbe fogadták a család egyik unokahúgát.

Ceferino lókereskedőként dolgozott Barbastro városában. Naponta járt misére és a körmenetek alkalmával az egyik zászlót mindig ő vitte. Egyszer egy tüdővészes idős embert Ceferino támogatott haza, akiről kiderült, hogy a város előző polgármestere volt. A volt előljáró családjának segítségével az I. világháború után sikeres lóvásárt csinált a korábbi katonalovakból, így egyszerre gazdag ember lett. Sokat segített a cigány származásúaknak, amiért lassan vezérük, a „polgármesterük" lett.

Az 1936-ban kitört spanyol polgárháborúban néhány hónap alatt a Barbastro-i Egyházmegye papjainak 87 százalékát megölték. (Egész Spanyolországban a polgárháború alatt 4184 papot és kispapot, 2365 szerzetest és 283 apácát öltek meg hitük, hivatásuk miatt.) A polgárháború első napjaiban Barbastróban egy fiatal papot elfogtak a vörös katonák. Ceferino meg akarta menteni az atya életét, amiért ő is börtönbe került. Két héttel később, 1936. augusztus 2-án éjszaka húsz társával együtt kihurcolták a temetőbe, ott lőtték őket agyon. Ceferino kezében a rózsafüzért tartva halt meg, miközben azt kiáltotta: „Éljen Krisztus király!"

Ceferino Giménez Mallát II. János Pál pápa 1997. május 4-én, az első roma származású emberként, negyvenezer hívő jelenlétében avatta boldoggá.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben