Protestáns médiaműhelyt tartottak Berekfürdőn

Létrehozás: 2011. március 23., 11:19 Legutolsó módosítás: 2011. március 23., 11:20

Berekfürdő – Idén Berekfürdőn szervezte meg médiaműhelyét a Protestáns Újságírók Szövetsége. A március 18–20. között megtartott konferencia szervezői az internetes újságírás témakörét tűzték programjukra. Forrás: Reformátusok Lapja, reformatus.hu

A rendezvény résztvevőit köszöntő videóüzenetében Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke kifejtette, hogy mind a médiaszabályozás munkáját, mind az újságírói tevékenységet szolgálatnak tekinti. A médiaműhely fővédnöke az új médiatörvényt és a hatóságukat ért politikai támadások kapcsán megjegyezte: az egészséges társadalmakban az egyéni és a közösségi érdekek nem állnak szemben egymással, hanem éppen ellenkezőleg, egymást erősítik.

Faggyas Sándor, a Protestáns Újságírók Szövetségének alelnöke köszöntőjében elmondta, az egyházak számára nagy kihívás lépést tartani az információs robbanással, és hangsúlyozta, hogy a sok információ még nem feltétlenül jelent sok tudást is. Hős Gábor, a Polgári Média Egyesület elnöke arra figyelmeztetett: bár általában a média társadalomra gyakorolt hatásáról szoktunk beszélni, de a társadalom is vegye ki a részét a média alakításából. Völgyesi Zoltán, a médiaképzést is folytató debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola igazgatója hozzátette: ahogy a reformáció a média korabeli eszközeit használva tudta a tömegeket maga mellé állítani, úgy ma is ismerni és használni kell a modern kommunikáció nyújtotta lehetőségeket.

A médiaműhely résztvevői megismerkedtek a Magyar Református Egyház lapjával, az évente egyszer megjelenő Kálvincsillag című orgánummal, amelyet annak főszerkesztője mutatott be. Fekete Károly elmondta, hogy októberben százezerre emelik az idén másodszor megjelenő újság példányszámát, és várják az olvasóknak, köztük a református újságíróknak a kiadvánnyal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait.

Pásztory Ádám a református egyház idei egyszázalékos kampányáról számolt be a protestáns újságíróknak. A Zsinati Kommunikációs Szolgálat igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a szokatlan, sokak által vitatott képi világot és üzenetet megjelenítő kampányfilmmel nem az egyházhoz szorosan kötődő híveket szándékoznak megszólítani, akik mindenképpen a református egyháznak adják adójuk egy százalékát, hanem az egyháztól távolabb lévő potenciális felajánlókat.

Az internetes újságírás témakörét a programjára tűző konferencia résztvevői a Médiatanács tagjaitól tájékozódtak az új médiaszabályozásról, és több internetes újságíró-fejlesztő előadását is meghallgatták, valamint a Kölcsey-főiskola tanárainak vezetésével televíziós és rádióinterjú készítésében is kipróbálhatták magukat.   

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben