Összefogtak a leégett vilmányi református gyülekezeti házért

Létrehozás: 2010. december 10., 11:31 Legutolsó módosítás: 2010. december 10., 11:42

Az eddig is nagyon sanyarú helyzetben lévő vilmányiaknak újabb nehézséggel kell szembenézniük: szerdára leégett a református gyülekezeti ház teteje. A község iskolájában a gáz kikötése óta már eddig sem volt rendesen fűtés, így ezt az épületet is használták oktatási célokra is. A Zsinati Tanács szerdai ülésén az egyházkerületek négymillió forintos rendkívüli segélyt szavaztak meg a helyreállításra. Forrás: reformatus.hu / Csepregi Botond

Egy épület leégése sohasem jön jókor, de az Abaúji egyházmegyében található Vilmányban most még a szokásosnál is nagyobb csapást jelent, hogy szerdára virradóra lángra kapott a több mint hatvanéves gyülekezeti ház födémje és tetőszerkezete. Tudni kell ugyanis, hogy az 1300 lelkes település önkormányzata nagy tartozást halmozott fel a gázszolgáltatóval szemben ezért az önkormányzati épületekben, így az iskolában és az óvodában is kikapcsolta a Tigáz a fűtést októberben.

Ez érintette a református gyülekezetet is, mert egy megállapodás alapján helyiségeikben átvállaltak bizonyos feladatokat, de ennek fejében az önkormányzat fizette a közüzemi díjakat. Mivel ez nem történt meg, a gyülekezeti házban is kikötötték a gázt a szakemberek – tudtuk meg Sohajda Leventétől, Göncruszka, Hejce és Vilmány lelkészétől.

Pedig az egyházközség nemcsak speciális oktatási feladatokat vállalt át; az „Esélyt adunk” Tanoda projektben száz roma gyerek felzárkóztatásában vettek részt református lelkipásztorok, pedagógusok és önkéntesek. Emellett a gyülekezeti ház hátsó helyiségében a fűtés nélkül maradt óvoda egyik csoportja kapott elhelyezést.

A helyzet tehát eddig sem volt rózsás, a fűtés októberi kikapcsolása miatt hat hétig szünetelt a tanítás Vilmányban, csak november végén mehetett újra iskolába a háromszáz helyi gyerek.

Az 1946-ban – református iskolának – épített gyülekezeti házban keletkezett tűznek is köze van a szükséghelyzethez. A fűtést kandallókkal oldották meg, a kémények azonban a gerendákhoz tapadtak, és így azok átizzottak. Sohajda Levente elmondta, hogy előbb a füstre lettek figyelmesek, majd felbontva a födémet, látszott, hogy izzanak a gerendák. Aztán tovább bontották és egyértelmű lett, egyre nagyobb helyre terjed ki a tűz. Aztán a hatvanéves tetőszerkezet sem menekülhetett meg, és ahogyan az ilyenkor sajnos előfordul, a vízzel oltás is nagy károkat okozott az épületben.

A lelkipásztor elmondta, még nem egyértelmű, mekkora kárt szenvedett az épület, és mennyibe fog kerülni a helyreállítás. Pénteken jönnek a szakemberek, de az már most biztos, hogy nemcsak a tetőt kell újjáépíteni, hanem a födémmel is lesz munka.

A tűzeset szerdára virradóra történt, aznap ülésezett Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsa. Az ülés végén Csomós József, a Tiszáninneni Egyházkerület püspöke azt indítványozta a testületnek, hogy a négy egyházkerület rendkívüli segélyként összesen négymillió forintot jutasson el a vilmányi gyülekezetnek. A Zsinati Tanács egyhangúlag elfogadta a javaslatot.

„Nagyon nagy dolog, hogy ilyen gyorsan reagáltak erre a helyzetre. Korábban többször éreztük azt, hogy – nem az egyház részéről – magunkra hagytak minket. Nem is az anyagiak miatt fontos az, hanem azért, mert tudjuk, számíthatunk másokra is” – mondta Sohajda Levente. A munkálatokat azonnal meg szeretnék kezdeni, mert lehetőség szerint december végére helyre szeretnék állítani a károkat. Az sem segít, hogy a hathetes iskolai kényszerszünet miatt Vilmányban idén a téli szünet is elmarad.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben