Megáldották a mecseknádasdi Szent István-kápolnát

Létrehozás: 2010. augusztus 24., 11:15 Legutolsó módosítás: 2010. augusztus 24., 11:15

Mecseknádasd – Mayer Mihály megyéspüspök áldotta meg augusztus 22-én az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében felújított Szent István-kápolnát. Forrás: Magyar Kurír

A munkálatok elvégzéséhez szükséges 8,3 millió forintot a Vidékfejlesztési Programon kívül a hívek adományaiból és a Pécsi Egyházmegye segítségével teremtette elő az egyházközség, amely mostantól ismét büszkélkedhet a több évszázados múltú Szent István-kápolnával.

A román és gótikus jegyeket is mutató templom a kora Árpád-kori egyhajós kistemplom alapjaira épült fel a XIV. században. Falain ebből a korból származó, a szentek életét bemutató freskótöredékek láthatók. Amint arról korábbi cikkünkben is olvashattak, az egyenes szentélyzáródású, keletelt Szent István-templomot a XIII. század első felében emelték, mellé rövidesen sekrestyét és tornyot építettek. A XIV. században kibővített épülethez egy évszázaddal később védelmét biztosító kerítőfalat és tornyot húztak. Déli oldalán léphetünk a belső térbe, néhány lépcsővel lejjebb érjük el a padlószintet. A diadalív falán csekély freskómaradványokat tártak fel.

A XVI. századi kerítőfal maradványai még láthatók. Érdemes szétnézni a templomot övező temetőben is: néhány XVIII. századi sírkő emlékeztet az első német telepesekre.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben