Jótékonysági gálaműsor volt Veszprémben

Létrehozás: 2010. október 18., 11:09 Legutolsó módosítás: 2010. október 18., 11:10

Veszprém – Tizenkét veszprémi iskola fiataljainak részvételével jótékonysági gálaműsort rendeztek a Padányi Biró Márton Római Katolikus Iskolaközpontban október 15-én a város hátrányos helyzetű ifjúságáért. Az Együtt egymásért című programot a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalokért Egyesület szervezte, fővédnöke pedig Márfi Gyula érsek volt. Forrás: Magyar Kurír / Toldi Éva

Bevezetőben a szervező egyesület elnöke, Molnár F. Rudolf bejelentette, hogy a gálaműsor bevételéből az iszapkatasztrófa áldozatainak is juttatnak. Összetartozunk – hangsúlyozta –, és közös felelősségünk, hogy a nehéz helyzetben lévők, a bajbajutottak érdekében összefogjunk.

A természet önmagában nem mindig biztosítja az igazságosság és a szeretet győzelmét a világban – fogalmazott a főpásztor a gála kezdetén, s erre példákat hozott fel az állatvilágból, ahol az erősebb gyakran elpusztítja a gyengébbet. – Sajnos, ez gyakran az emberek között is így van. Aki erősebbnek érzi magát, kiszorítja a gyengébbet. Ezért van szükség többek között erős államra – mutatott rá –, amely szabályozza például a szabadversenyt. S ezért van szükség az egyházra és a vallásra is, mert a vallás az embert arra tanítja, hogy a legfőbb törvény a szeretet, az Isten és a felebarát iránt. Arra tanít, hogy a gyengébbekhez le kell hajolni, s föl kell emelni őket. Amikor a kereszténység a világba lépett, pártfogásába vette a betegeket, a lenézett leprásokat, a szegényeket és a rabszolgákat is, s hirdette, hogy Krisztusban mindnyájan testvérek vagyunk. E gondolat, amelyet valamennyi vallás hirdet, nagyon szükséges – hangsúlyozta. Az egyházakra nemcsak azért van szükség, hogy hirdessék: a halál után is van élet, van örök igazságszolgáltatás, hanem azért is, hogy itt a földön az élet elviselhetőbb legyen. Hogy a társadalomban az erkölcsök el ne szabaduljanak, hogy az erősebb el ne pusztítsa a gyengébbet, hogy a szeretet ereje enyhítse az igazságtalanságokat. Az érsek végül köszönetét és elismerését fejezte ki a részt vevő iskoláknak, hogy hozzájárulnak a nemes célkitűzéshez.

A gálaműsort musicalek, népdalok, kamarazene, pánsíp-, trombita- és hegedűmuzsika, countrydallamok és néptáncbemutató gazdagította. Részleteket hallhatott a hallgatóság többek között a Légy jó mindhalálig című musicalből, s a diákok mellett fellépett a jótékonysági rendezvényen a veszprémi Petőfi Színház művésze, Módri Györgyi, valamint a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, Keller János is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben