Jogsértő az MSZP kampánya

Létrehozás: 2009. június 05., 13:41 Legutolsó módosítás: 2009. június 05., 13:42

Budapest – Megsértette a választási eljárásról szóló törvényt az MSZP: szórólapjain olyan, többségében egyházi épületeket szerepeltek melyek felújításában a párt egyáltalán nem, vagy csak érintőlegesen vállalt részt – többek között a jáki templom és a szombathelyi székesegyház is. A megtévesztő kampányanyagokról az MSZP szombathelyi szervezetének elnökét kérdeztük. Forrás: orientpress.hu

Megállapította a választási eljárásról szóló törvény megsértését, és az MSZP-t eltiltotta a jogszabálysértéstől a Pest Megyei Területi Választási Bizottság. A szocialisták országszerte terjesztett szórólapjaikon ugyanis olyan egyházi épületek szerepelnek, amelyek felújításához, megépítéséhez az MSZP egyáltalán nem járult hozzá – ráadásul mindezt az uniós pénzből történő felújítások kapcsán, mintha az épületek renoválása a szocialista jelölteknek lenne köszönhető.

A szórólapok láttán többek között Veres András szombathelyi katolikus megyés püspök és Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek is kifogást emelt, mivel a nyomtatványokon a szombathelyi székesegyház és a kalocsai főszékesegyház is feltűnik – bár az előbbit a hívek adományaiból renoválták, az utóbbin pedig öt éve nem történt változtatás.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Dr. Horváth Attilát, az MSZP szombathelyi szervezetének elnökét, aki elmondta, nem tudott a PMTV döntéséről, de Vas megyei szinten nem indult ilyen jellegű eljárás. „Veres András megyéspüspök írt nekünk egy tiltakozó levelet a szórólapok miatt, én pedig szintén levélben elnézést kértem tőle” – mesélte Horváth, hozzátéve, hogy a szombathelyi székesegyház díszítéséhez azért a baloldali többségű városvezetés is hozzájárult: 30 millió forinttal támogatták egy freskó elkészítését. A kampányanyagon szereplő jáki templom és a helyi víztorony felújítására ugyanakkor tényleg nem érkezett uniós pénz – ismerte el a tagszervezet elnöke.

Horváth Attila tájékoztatása szerint az ilyen kampányokat központilag intézik, és megyénként, városonként kérnek portfóliót a fontosabb épületekről, amiket országszerte is ismernek – ezek kerültek ki aztán az MSZP kampányanyagára.Próbáltunk kapcsolatba lépni az MSZP központi sajtóirodájával is, ám ők telefonon nem voltak hajlandóak a szórólapokról nyilatkozni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben