Fogadalmi szentmisével kezdtek

Létrehozás: 2009. augusztus 17., 14:23 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 17., 14:26

Székesfehérvár – Fogadalmi szentmisével kezdődtek meg pénteken a hagyományos Szent István napi egyházi ceremóniák Székesfehérváron, az államalapító városában. Forrás: MTI

Fogadalmi szentmisével kezdtek

Spányi Antal

A székesegyházban Spányi Antal megyéspüspök - megújítva azt a felajánlást, amelyet Szent István király tett 1038-ban, a halála előtti napon - Szűz Mária oltalmába ajánlotta az országot.

Az ünnepi liturgiában a Szent István-i hagyományokhoz hűen a Magyarok Nagyasszonya pártfogását, közbenjárását kérte "népünkért, nemzetünkért". Spányi Antal - párhuzamot vonva Szent István felelősségvállalása, valamint a mai ember felelőssége között - arra hívta fel a figyelmet, hogy "a mi életünk is döntések sorozatából áll. Vállalnunk kell a felelősséget tetteinkért, szavainkért, életünk példájáért".

Mint mondta, a felelősséget nem háríthatjuk át másokra. Nem mindegy, hogyan neveljük gyermekeinket, milyen eszményképeket fogadunk el, tudunk-e áldozatot hozni a hazáért, azért, amire Szent István az életét tette fel, vagy csak az anyagi hasznot nézzük. A felelősség alól senki nem vonhatja ki magát, egyikünk sem menthető fel alóla - hangsúlyozta a főpásztor, aki úgy fogalmazott, a közös sors összeköt bennünket, és közös felelősséget is ró ránk.

Az egyházi ünnepségek sora szombaton a Nagyboldogasszony napi szentmisével folytatódik. Szent István napján, augusztus 20-án püspöki szentmisét tartanak, majd a hívek az egyházmegye papjaival, a megye és a város vezetőivel, s az államalapító fejereklyéjével körmenetben vonulnak István király szarkofágjához. Ott Szent István közbenjárását kérve mond imát a megyéspüspök, majd a város főterén megáldja az új kenyeret.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben