Élő szív: Adventi adományokat gyűjt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Létrehozás: 2009. december 03., 09:39 Legutolsó módosítás: 2009. december 03., 09:41

Budapest – Lévai Anikó és Kovács Kokó István gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 14. országos adventi pénzadománygyűjtő rendezvényén, amelyet november 29-én Budapesten, az Iparművészeti Múzeum aulájában tartottak. Az alkalmon egyházunkat Gáncs Péter képviselte. Forrás: MTI, HírTV

Kevesebben adakoznak, és csökkent a céges adományok mennyisége is az elmúlt egy évben – az Ökumenikus Segélyszervezet tapasztalatai szerint pedig egyre több a rászoruló. Advent első vasárnapján a szervezet országos pénzadománygyűjtést indított és óriás „élő szívvel” hívták fel a figyelmet az összefogás fontosságára.

„Mi egyszerű önkéntesek vagyunk, ez olyan szépen hangzik, hogy jószolgálati nagykövet, de ugyanazt az önkéntes segélyszervezeti munkát végezzük, mint bárki más, tehát ételosztásokon szoktunk rész venni, vagy valamelyik intézménybe megyünk ki” – fogalmazott Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete. Hozzátette: „A nagyobb munka az akkor van, amikor egy konkrét krízis, tehát egy természeti katasztrófa, egy árvíz van, mert akkor, amikor terepen dolgozunk, akkor az embert próbálóbb.”

A segélyszervezet 45 szociális szolgáltatót működtet az országban. A rászorulóknak melegételosztást is szerveznek.

Lehet László szerint nagyon sokakat meg fog érinteni a Szeretet-éhség üzenet, amit látni fognak plakátokon, televízióban, rádióban hallanak róla, újságokban, postákon. „Hiszünk abban, hogy van adakozói készség, hiszünk abban, hogy van emberi jó szándék, hiszünk abban, hogy van szeretet” – fogalmazott a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója.

Az egyik hazai energetikai vállalat 15 millió forintot adományozott a szervezetnek. Kutas István, az E.ON szóvivője közölte: „Látjuk, hogy válság van, látjuk, hogy sokan nehezen fizetik a számláikat, úgy gondoltuk, hogy ez egy olyan év, amikor lemondunk arról, hogy a partnereinket megajándékozzuk, hogy az üzletfeleinknek nagy rendezvényeket szervezzünk, ehelyett úgy döntöttünk, az erre szánt összeget odaadjuk a rászorulóknak.”

Az adománygyűjtés december 31-ig tart. Az ökumenikus segélyszervezetnek évente 30 ezren adakoznak. A korábbi években több 10 milliós felajánlást gyűjtöttek össze, a szervezetek abban bíznak, hogy az adakozási kedv jövőre, az adományok megadóztatása után sem csökken majd.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben