Átkelt a Tevere folyón a pápa

Létrehozás: 2008. október 10., 10:24 Legutolsó módosítás: 2008. október 25., 16:14

Forrás: Magyar Rádió

Róma - A katolikus egyházfő átlépte a Vatikán falait, átkelt a Tevere folyón, és a Vatikánnal szembeni parton, Róma laikus részében ellátogatott az olasz köztársasági elnökhöz. Az események

megvan a maga szertartása, hiszen egykor a Tevere folyó mindkét partja a pápai államhoz tartozott; a köztársasági elnöki palota Olaszország egyesítéséig az egyházfő rezidenciája volt, majd az olasz királyé, 1946 óta pedig az olasz államfő költözött ide.

A XVI. Benedek vezette vatikáni delegációt a pápai állam és Olaszország közötti határtól, vagyis a Szent Péter tér végétől az olasz köztársasági testőrök motorral kísérték először a Capitoliumhoz, ahol Róma főpolgármestere köszöntötte az egyházfőt, innen pedig az olasz államfő lovas testőrei kísérték XVI. Benedeket a Quirinale dombon magasló államfői palotáig.

A jelképes látogatáshoz egész Róma szokás szerint lelkesen csatlakozott, hiszen a pápa ilyenkor végighalad a városközponton, rómaiak és turisták üdvözlése közepette. A Vatikán és Itália közötti kölcsönös elismerés óta ez a kilencedik pápai látogatás: igaz 1939-ben XII. Pius még a királynál, III. Viktor Emánuelnél járt. Három köztársasági elnökhöz látogatott el II. János Pál, XVI. Benedeknek pedig ez a második látogatása Róma laikus részében, a baloldali, egykori kommunista politikusnál, Giorgio Napolitano államfőnél.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben