A keresztényüldözés ellen emelték fel szavukat az európai püspökök

Létrehozás: 2008. október 10., 09:48 Legutolsó módosítás: 2008. október 25., 16:14

Forrás: MTI/Inforádió

Esztergom - Az etnikai gyűlöletkeltés és a vallásüldözés ellen a világ vezető politikusainak és a katolikus egyháznak is fel kell emelnie szavát. Az erről szóló nyilatkozatot Sólyom László köztársasági elnöknek adták át az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának vezetői.
A politikusoknak tenniük kell azért, hogy az ázsiai és latin-amerikai országokban előforduló keresztényüldözések mihamarabb megszűnjenek - mondta az InfoRádiónak Erdő Péter bíboros, prímás a testület elnöke az esztergomi tanácskozás után.
Az egyházi vezető utalt arra, hogy az egyik indiai államban egy keresztény asszonyt meggyilkoltak, több ezer ember pedig fedél nélkül maradt, mert felgyújtották házaikat; emellett tízezrek menekültek el otthonukból. Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa szolidaritását fejezte ki India keresztény lakosságának és főpásztorainak.
- Irakban és Latin-Amerikában szintén támadások érik a keresztényeket, a közel-keleti országból emiatt több ezren menekültek el, mert vallási hovatartozásuk miatt nem érezték magukat biztonságban. Fontos, hogy akinek valóban menekülnie kell hazájából, lehetősége legyen menedéket találni - hangsúlyozta Erdő Péter.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben