„Kálvin János Isten igájában élve volt tevékeny” – tudományos emlékülés a nagy reformátorra emlékezve

Létrehozás: 2009. július 13., 10:17 Legutolsó módosítás: 2009. július 13., 10:20

Miskolc – Tudományos emlékülést tartottak Miskolcon Kálvin János születésének 500. évfordulóján a Magyar Tudományos Akadémia székházában. A MRE tudományos testülete, a Doktorok Kollégiuma, a Kálvin János Emlékbizottság és az MTA Miskolci Területi Bizottságának Vallástudományi Szekciója képviselői előadásokkal emlékeztek a reformátorra. Forrás: reformatus.hu

A résztvevőket Szűcs Endre a Tiszáninneni Református Egyházkerület főjegyzője köszöntötte, aki beszédében az első Zsoltárból idézett: "Boldog ember az, a ki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódók székében nem ül".
"Kálvin János Isten igájában élve volt tevékeny"- ezt Kádár Zsolt mondta beszédében. A Doktorok Kollégiumának főtitkára hozzátette: a reformátor nemcsak egyházat, hanem társadalmat is adott nekünk.

Kálvin és a magyarországi kálvinizmus címmel tartott előadást az MTA Miskolci Székházában Huszár Pál. A Magyaoroszági Református Egyház zsinatának világi elnöke kiemelte: Kálvin fogadtatása válságos időszakban érkezett a 16. században hazánkba, de Kálvin megmutatta, hogy van kiút. Az elnök elmondta: ma is hasonló helyzetben van az ország, mint akkor, és most 500 év után újból az ő segítségével kell kiutat találni. Huszár Pál beszédében kitért arra is, hogy ha Kálvin ma élne, akkor valószínűleg nem nézné jó szemmel a róla elnevezett utcákat, az őt ábrázoló szobrokat, de Huszár Pál szerint "nem a Mesternek, hanem nekünk van rá szükségünk."

Márkus Mihály püspök Kálvin János örökségéről és annak megőrzéséről beszélt. A Kálvin Emlékbizottság elnöke elmondta: számottevő anyagi örökségről nem beszélhetünk, de ezzel szemben a szellemi hagyaték meghatározó még születésének 500. évfordulója után is.
"Kálvin nem mindenáron akart változtatni, hanem az evangélium által." Ezt Fazekas Sándor, a Debreceni Hittudományi Egyetem rektora mondta. Majd hozzátette Kálvin hatása nem jellemezhető csak klisékben.

Dienes Dénes, a Sárospataki Református Theológia professzora Kálvin és szervét kapcsolatáról tartott előadást. A professzor azt mondta: "reméljük, hogy ez a jubileumi esztendő segít tisztázni, hogy Kálvin János nem okolható Szervét Mihály haláláért.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben