„Írd meg, amiket láttál” a lakótelepen!?

Létrehozás: 2010. október 22., 10:00 Legutolsó módosítás: 2010. október 22., 10:09

Több mint kétmillió ember él panelházakban Magyarországon. Évtizedekig nehezen jutott el hozzájuk az evangélium, az utóbbi 20 évben azonban jelentős változást értek el lelkészek, gyülekezetek. Forrás: parokia.hu

Erről az örvendetes növekedésről, a hozzá vezető – nem mindig egyszerű – útról, nehézségekről és örömökről tesznek bizonyságot lelkészek és gyülekezeti tagok az „Írd meg, amiket láttál" című könyvben, amelyet Czövek Tamás szerkesztett. 
A kötetben hét gyülekezet (négy fővárosi és három vidéki) történetét, missziói stratégiáit ismerheti meg az olvasó. 
Az alkotást nem csak lelkipásztoroknak szánják.

Őszintén missziós sikerekről, kudarcokról
A könyv ötlete 8-10 évvel ezelőtt vetődött fel először egy panelkonzultáción – meséli a parokia.hu kérdésére Czövek Tamás lelkész, főiskolai tanár, a könyv szerkesztője –, őt személy szerint Lovas András lelkésztársa kereste meg a feladattal. A tényleges munka 2008 decemberében kezdődött el; a könyvön számos lelkész és gyülekezeti tag is dolgozott – utóbbiak bizonyságtételének külön fejezete is van a könyvben, amelyet a Kálvin Kiadó jelentett meg.

A kötetben a Budapest-Gazdagrét, Budapest-Káposztásmegyer, Budapest-Rákoskeresztúr, Budapest-Őrmező, Pécs-Kertváros, Miskolc Avas-Dél és Szigetszentmiklós-Újváros lelkészei és gyülekezeti tagjai vallanak arról, hogyan formálódott missziói szemléletük, munkatársi közösségük, és milyen sikerek és kudarcok között alakultak gyülekezeteik.

Tankönyv?
„A célközönség elsősorban a Magyarországi Református Egyház" – hangsúlyozza – „és annak lelkészei, akik olyan munkát végeznek, amelyben ez a könyv segítségül szolgálhat számukra." A szerkesztő a kötetet ajánlja még gyülekezeti tagoknak is, „azoknak, akik hasonló környezetben élnek, és hasonló kérdésekkel vívódnak."

„Azok a módszerek, problémák és kérdések, amelyekkel ezek a gyülekezetek küszködtek és küszködnek, jó néhány esetben – bizonyos módosításokkal és átgondolással – alkalmazhatóak, az adott gyülekezetre formálhatók" – szögezi le a lelkész, és hozzáteszi: nem szabad elfelejteni, hogy városi lakótelepi gyülekezetekről szól a könyv, és ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni egy stratégia- újrafelhasználás esetén.

Tankönyvről beszélünk-e? – teszem fel a kérdést a szerkesztőnek. „,Szerintem ezt egy gyülekezetépítést tanító tanártól kellene megkérdezni" – válaszol mosolyogva, majd hozzáteszi – „ez inkább ismertető, valamint kritikai kiértékelése az elmúlt évek munkájának."

Ez a hét az a hét?
A kiválasztást a gyülekezeti panelkonzultáció adta. „Az eredeti terv szerint minden panelgyülekezet szerepelt volna benne, de ez különböző okok miatt nem sikerült."

A hét gyülekezet egybecseng a Jelenések könyvében szereplő hét kis-ázsiai gyülekezettel. A párhuzam kapcsán Czövek Tamás kiemeli a jelenésekbeli gyülekezeteknek is nehéz körülmények között kellett hűségesnek maradni Istenhez: „Olyan feladat ez, amely minden követőjének és gyülekezetének feladata. Olyan feladat, amely minden öröme és áldása ellenére is áldozatokkal, elutasítással, meg nem értéssel, ellenségeskedéssel jár." A szerkesztő hozzáteszi: ez a párhuzam is esetleges, és bárminemű párhuzamállítást tulajdonképpen az olvasóra bíz:, noha az alapötletet a hetes szám összecsengése adta.

Eltérő hangsúlyok a misszióban
„Mind a hét gyülekezet azon volt, hogy új módon próbálja meg az evangéliumot képviselni a lakóhelyén" – ez a gyülekezet vezetésétől, tagságától függően változó volt. Számos gyülekezetben Alfa Kurzus-t illetve Keresztkérdések sorozatot indítottak be, Káposztásmegyeren az úgynevezett „gyülekezeti missziós lehetőségeket", mint pl. keresztelői-temetési beszélgetéseket kezelik kiemelten. Van, ahol beszélgető körök (bibliaórák, énekkarok, nyári táborok) teszik vonzóvá a gyülekezetet, és Szigetszentmiklóson például egészen újszerű dolgokat alkalmaznak, mint a Válóhálót – sorolja Czövek Tamás a gyülekezeti példákat.

Jelen, jövő
„Érdemes lenne olyan gyülekezeti munkákat bemutatni könyvekben, tanulmányokban, amelyek előremutatóak, amelyek azt erősítik meg , hogy a református egyháznak van jövője" – hangsúlyozza a kötet szerkesztője. Hozzáteszi: az esetleges következő kötet még kizárólag ötlet szinten létezik, konkrét elképzelések nincsenek.
Ami persze érthető: ez a könyv is alig néhány hete jelent meg.

A kötet bemutatója október 30-án, 14 órától Szigetszentmiklóson lesz, kerekasztal-beszélgetés keretében.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben