151 éve született Prohászka Ottokár – megemlékezés Székesfehérváron

Létrehozás: 2009. október 12., 15:17 Legutolsó módosítás: 2009. október 12., 15:18

Székesfehérvár – A Székesfehérvári Egyházmegye – immár hagyományos módon – ünnepi külsőségek között emlékezett meg 15. püspökéről, Prohászka Ottokárról születésének 151. évfordulóján. Forrás: Magyar Kurír

A püspök hamvait őrző Prohászka Emléktemplom kápolnájában rendezett szimpozion első részében Frenyó Zoltán filozófus és Mózessy Gergely levéltáros mutatta be az érdeklődőknek a püspökről a közelmúltban megjelent kiadványokat. Ezután a 2008 augusztusában Spányi Antal megyéspüspök által életre hívott Prohászka Imaszövetség megalapításának körülményeit elevenítette fel Ugrits Tamás pápai káplán, püspöki irodaigazgató – egyszersmind mérleget vonva működésének első évéről. A statisztikai adatokból kiderült, hogy a jelenleg csaknem 2100 világi és több mint 100 pap tagot számláló egyesület nem csak a Székesfehérvári Egyházmegyében népszerű. Az előadó egyértelműen imádságaik által kiesdett kegyelemként fogta fel, hogy az egyházmegye 2009. évi kispapfelvételére évek óta nem látott számú jelölt érkezett.

Smohay András művészettörténész a Prohászka Imaszövetség számára Páger Bernadett textilművész által készített, 2009 áprilisában Budapesten megáldott zászlót mutatta be az érdeklődőknek.

A zsúfolásig megtelt Prohászka emléktemplomban az egyházmegye határain túlról is számos helyről érkeztek zarándokok. Spányi Antal megyéspüspök Takács Nándor nyugalmazott püspökkel és a nagy számban megjelent papsággal együtt mutatott be koncelebrációs szentmisét. Az ünnepi szentbeszédben Spányi Antal fölelevenítette Prohászka püspök születését, aki megjárta az élet csúcsait, de szörnyű mélységeit is. Az élethez hozzátartozik a szenvedés: az örömök mellett ott a kereszt is. Prohászka Ottokár nemcsak élete példáival, hanem írásaival is utat mutat nekünk: nem nézhetjük tétlenül a halál kultúráját; meg kell tapasztalnunk, észre kell vennünk a szeretetet még akkor is, ha a bűn sötétségbe vonja körülöttünk a világot. Krisztus alázatos lélekkel fogadja a keresztet: nem magáért a szenvedésért, hanem Istenért és emberért. Ha nem elkerülhetetlen csapásként, hanem ezzel a krisztusi lelkülettel fogadjuk mi is a szenvedést, megtapasztaljuk: az elviselhetetlennek tűnő nehézség sokszor a továbbhaladás felé nyitja meg az utat. A szenvedésben Krisztushoz kapcsolódunk, ezért ne keseregjünk, hanem értsük meg Prohászkát, aki rámutat: keresztjeinkkel Isten országát építjük, keresztjeinkkel szolgálunk.

Az eucharisztia befejezésekor Spányi Antal az asszisztenciával Prohászka Ottokár sírjához vonult és ott imádkozott.

Bővebb beszámoló, további képek, Smohay András előadása, valamint a Prohászka-évvel kapcsolatos anyagok megtekinthetők a Székesfehérvári Egyházmegye honlapján, ahol meghallgatható Spányi Antal püspök szentbeszéde is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben