Szent Márton-nap Pannonhalmán

Létrehozás: 2011. november 22., 12:02 Legutolsó módosítás: 2011. november 22., 15:01

Pannonhalma – November 18-án immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Szent Márton-napot Pannonhalmán. Az ünnepi rendezvényen, amelyet ez évben a bazilika felújítása miatt a könyvtárban tartottak meg, Várszegi Asztrik főapát mondott köszöntőt, továbbá átadták a Szent Márton-díjat. Forrás: Magyar Kurír

„Az ünnep s annak békéje kilépés önmagunkból, a megszokottból. Az ünneplés megtapasztalása annak, amire vágyunk: béke és öröm, ami megteremthető, bár sokszor törékeny, de amelyért mindig érdemes áldozatot hozni” – mondta köszöntőjében Várszegi Asztrik főapát. Felhívta a figyelmet az ünnepből fakadó szolidaritásra is, majd úgy fogalmazott: „Márton püspök krisztusi elkötelezettsége, a szegények, jogfosztottak, peremre szorultak iránti fogékonysága és tettrekészsége példa és kihívás mindannyiunk számára, akik bárhol felelősséget vállaltunk és hordozunk.”

Az Anima Musicae Kamarazenekar előadásában és Rolla János hegedűművész közreműködésével Antonio Vivaldi Négy évszak című művét hallgathatta meg a közélet és a gazdaság képviselőiből álló közönség. Ezt követően Alberto Bottari de Castello érsek, apostoli nuncius köszöntötte a megjelenteket.

A szervezők a program keretében átadták a Szent Márton-díjat, amelyet az alapító okirat szerint az a kiemelkedő személy kaphat meg, aki tevékenységével jelentősen hozzájárult a pannon térség s egyben nemzeti örökségünk és kulturális értékeink megismertetéséhez és megőrzéséhez. Az elmúlt években Nemeskürty István, Pungor Ernő, Nagy Gáspár, Kukorelli István, Mádl Ferenc, Szokolay Sándor, Sebestyén Márta, Melocco Miklós, posztumusz Gál Tibor, Tringer László és Sólyom László vehette át a díjat. Idén Ittzés János evangélikus püspöknek ítélték oda a kitüntetést az alapítók. Ittzés János csodának nevezte, hogy segédmunkásból az újjászülető Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke lett, s ugyanebbe a körbe sorolta elismerését is. A béketeremtő szándék tekintetében párhuzamot vont Szent Márton és Luther Márton között.

A Szent Márton-napi rendezvényt a Herendi Porcelánmanufaktúrával és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokkal együtt, az MKB Bank és az E.ON Hungária támogatásával  szervezte meg a Pannonhalmi Főapátság, idén immár tizenegyedik alkalommal.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben