Megújult a középkori ferences rendház épülete

Létrehozás: 2011. november 02., 11:10 Legutolsó módosítás: 2011. november 02., 11:11

Szinte teljesen befejezték a szegedi alsóvárosi ferences templom rendházának 265 millió forintos átalakítását. A kiemelkedő beruházás során egy kétszintes látogatóközpontot hoztak létre, melyen interaktív eszközök segítségével ismerhetik meg a látogatók a külvilág elől elzárt kolostor mindennapjait. A Múzeumok Őszi Éjszakájának nyílt napján gyertyafényben csodálhatja meg a nagyközönség a megújult rendházat. Forrás: Magyar Kurír

Több mint egyéves munka után megújult Szeged egyik legrégebbi műemléke, az alsóvárosi ferences templom rendháza. A 265 millió forintos beruházásnak köszönhetően turisztikai célponttá alakult hazánk legjelentősebb gótikus épületegyüttese: egy kétszintes látogatóközpontot, vetítőtermet és kiállítótereket hoztak létre. A több mint ötszáz éves templom hazánkban – Pannonhalmát követően – a második legnagyobb megmaradt középkori épületegyüttes, mely mind a mai napig eredeti funkciójának megfelelően működik.

Az átalakításnak köszönhetően a látogatók interaktív eszközök segítségével ismerhetik meg a rendház nyilvánosság elől elzártan zajló életét, és a ferences szerzetesek több mint nyolcszáz éves történetét. A kiállítóterek mellett egy gyógynövényes kertet is kialakítottak, melyben likőrök, gyógynövény-pálinkák és teák alapanyagául szolgáló növényeket termesztenek majd a látogatók bevonásával.

A Múzeumok Őszi Éjszakájára különleges programokkal készül a kolostor: nyílt napot tartanak, a nagyközönség ekkor csodálhatja meg először az átalakított rendházat. A Havi Boldogasszony-templomban hangversennyel várják az érdeklődőket, majd egy sétán vehetnek részt a gyertyákkal kivilágított templomon, kőtáron és kerten át – mondta Medgyesi Konstantin, a projekt sajtóreferense.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben