Esti beszélgetés Erdélyi Zsuzsannával

Létrehozás: 2011. november 21., 14:43 Legutolsó módosítás: 2011. november 21., 14:44

A Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye „Esti beszélgetések” közéleti vitafórumán november 17-én Erdélyi Zsuzsanna néprajztudóssal, az archaikus népi imádságok kutatójával beszélgethettek a jelenlévők. Forrás: Magyar Kurír

Az est házigazdájaként Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi püspök köszöntötte az archaikus népi imádságok kutatóját, majd Erdélyi Zsuzsanna, Várhelyi Ilonával közösen kiadott Századokon át paptalanul című kötetét mutatta be Küllős Imola, az ELTE néprajzprofesszora – írta beszámolójában Gáti Magdolna.

A résztvevők a 90 éves Erdélyi Zsuzsanna személyes, életútjának sorsdöntő eseményeivel, élményeivel is megismerkedhettek. A beszélgetést Dénes Zoltán plébános, etnográfus vezette.

1970-ben az Új írás című folyóirat szeptemberi számában jelent meg a Hegyet hágék, lőtőt lépék kezdetű moldvai-diószéni imádság. Azóta elhíresült sorai megindították egy meglehetősen hosszú és termékeny befogadás történetét az archaikus népi imádság világában. A szájhagyomány útján terjedő, ma is élő archaikus imádságok elterjedtsége mutatja, hogy gyökerei egészen a középkori Mária-imádságokig, valamint a passió-epikáig nyúlnak vissza, amelyet elsősorban a ferences szellemiség ihletett meg. A népi imádságok kutatása interdiszciplináris jellegű, több tudományterülettel is érintkezik: a folklór, a történettudomány, az irodalomtörténet, az összehasonlító nyelvészet, nyelvtörténet, zene – mind-mind erőteljes tudománytörténeti hozadékot nyernek a szövegek vizsgálatával. Az elitkultúra és a falusi emberek szintjén egyaránt megjelennek ezek az imádságok. Így fontos mentalitástörténeti szövegekké is válnak – hangzott el november 17-i vitafórumon.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben