Elismerés református egyházi újságíróknak

Létrehozás: 2011. november 01., 14:10 Legutolsó módosítás: 2011. november 01., 14:12

Bagdán Zsuzsanna és Kiss Sándor, a Reformátusok Lapja szerkesztő-újságíró munkatársai kapták idén a Protestáns Újságírók Szövetsége (PRÚSZ) Rát Mátyás-díját. Az elismerést október 30-án, az újpesti baptista imaházban tartott ökumenikus ünnepi istentiszteleten vehették át. Forrás: reformatus.hu / T. Német László

Novotny Zoltán, a PRÚSZ elnöke a Rát Mátyás-díjat ismertetve elmondta, hogy a 2004 áprilisában megalakult Protestáns Újságírók Szövetsége 2005-ben adta át először az első magyar nyelvű újság alapítójáról elnevezett elismerést. A PRÚSZ idén szakított a korábbi hagyományokkal, hiszen az elmúlt években életműdíjként nyújtották át a Rát Mátyás-díjat, mások mellett Visky Andrásnak, Alexa Károlynak és Fábián Gyulának is.

Bagdán Zsuzsanna és Kiss Sándor „hivatásukat magas szinten gyakorló újságírók” – fogalmazott a díjátadást megelőző laudációjában Csoma Áron református lelkész, a Confessio folyóirat főszerkesztője. Mint mondta, Bagdán Zsuzsanna bármelyik műfajban maradandót tud alkotni, Kiss Sándor pedig „vérbeli újságíró”, aki bárhová képes elutazni egy-egy témával kapcsolatban. Csoma Áron felhívta a figyelmet a Reformátusok Lapja újságíróinak Confessioban megjelent írásaira is.

A díjátadót az újpesti protestáns gyülekezetek reformációra emlékező ökumenikus istentiszteletén tartották. A liturgiában – Mészáros Kornél baptista lelkipásztor mellett – közreműködtek az újpesti református és evangélikus lelkészek is. Kádár Zsolt református esperes – a 2Tim 3,16-17 – alapján tartott igehirdetésében a protestáns egyházak közötti együttmunkálkodás elemeit hangsúlyozta: az Írás kutatását és a megismert üzenet továbbadását. Mint mondta, a protestánsoknak van közös öröksége, amit ünnepelni kell. Az esperes, aki a PRÚSZ tagjaként is hirdette Istennek Igéjét, Pál alapján szólt a teljes Írás fontosságáról. Kádár Zsolt rámutatott, hogy a reformációval Isten helyreállította a „közvetítő vonalban” lévő kapcsolatot, hiszen „a kezekbe és a szívekbe adta a teljes Írást”.

Az ünnepi alkalmon Marosi Nagy Lajos baptista presbiter a reformációra emlékezett, Kovács István vezényletével az újpesti baptista gyülekezet énekkara többször is énekkel szolgált, Tóka Ágoston orgonán adta elő Liszt Ferenc Erős vár a mi Istenünk nyitányát.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben