Bérmálkozással és ünnepi misével zárult le a Szentjánosbogár közösség jubileumi éve

Létrehozás: 2011. november 21., 14:29 Legutolsó módosítás: 2011. november 21., 14:41

Ünnepi szentmisével és bérmálkozással zárult november 20-án, vasárnap a Szentjánosbogár közösség húszéves jubileumi éve. Forrás: Magyar Kurír / Szilvay Gergely

Teljesen megtöltötték a résztvevők a budapesti jezsuiták Párbeszéd Házának nemrég felújított kápolnáját november 20-án, vasárnap este a Szentjánosbogár közösség hatkor kezdődő, jubileumi évzáró szentmiséjének alkalmából, amelynek keretében többen is megbérmálkoztak. A közösség másfél éven keresztül készítette fel tagjait a bérmálkozásra.

A Szentjánosbogár Egyesület elnöke, Szödényi Ákos az ünnepi mise végén többeknek is megköszönte a jubileumi év szervezésében, lebonyolításában nyújtott segítségét – mint mondta, több mint száz ember az, akik aktívan részt vettek a szervezésben.

A Szentjánosbogár jubileumi évének eseményeiről a Magyar Kurír is beszámolt. Ennek keretében nem csak a minden év nyarán megrendezett gyermek-, kamasz-, ifi-, szenior- és családos táborok várták az érdeklődőket (az előző húsz évben a közösség több mint 120 tábort rendezett nyaranta), hanem a közösség átgondolta saját működését, reflektált saját magára – emlékeztetett Szödényi Ákos. Augusztusban védőszentet választott magának a közösség Szent János apostol személyében (a szentjánosbogár, mint rovar nem róla, hanem Keresztelő Szent Jánosról kapta a nevét).

Az Ignáci Pedagógiai Műhely könyvsorozatában megjelent az Isten küldött szentjánosbogárnak - A Szentjánosbogár közösség első húsz éve című vékony kötet, amely a közösség történetét és lelkiségét, pedagógiáját mutatja be, nagy hangsúlyt helyezve a közösség életében fontos szerepet játszó játékpedagógiára. Egy keresztény közösségen belül megélni az evangéliumot, szükségszerűen egyfajta ellentétet, kontrasztot jelent a világ hangosabbik felének gondolkodásához, logikájához képest – olvasható a kötetben, amelyet a Kurír is recenzált.

A legfontosabb eseménye az év folyamán a jubileumi hét volt szeptemberben, amely a Jezsuita Sziget programjának része volt. Ennek folyamán rendeztek városjátékot lengyel mintára (hogy micsoda a városjáték, arról a Kurírnek mesélt Teresa Worowska, a közösség egyik alapítója és vezetője), pedagógiai workshopot, zenés-irodalmi estet. A jubileumi hetet egy egész napos fesztivál zárta szeptember 24-én a budai Amfiteátrumban, ahol előadásokkal, koncertekkel, beszélgetési és játéklehetőséggel, baba-mama sátorral és kreatív kézműves foglalkozásokkal találkozhattak a látogatók. Novemberben pedig ünnepélyes, jubileumi bált is tartott a közösség.

„A bogártáborból mindig úgy megyek haza, hogy kicsit rájövök, hogy hogyan kéne élni, mindig rengeteget kapok, tanulok magamról meg az emberekről, és az elfogadásról.” „Hazavihettem a fényt, ami itt a táborban megerősödött bennem, és remélem, hogy tudom majd sokáig sugározni is!” – két vallomás a Szentjánosbogár közösség táborairól. A Szentjánosbogár célja kettős: közösségépítés és a keresztény hit átadása.

Teresa Worowskával a Kurír a nyáron készített interjút, amiben elmondta: a Bogárban kiemelten fontos a személyközi viszonyok minősége, a kölcsönös elfogadás, egymás nem bántása, a másik szempontjainak, indokainak megértésére irányuló igyekezet.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben