XVI. Benedek: A vallásszabadság elősegítése hozzájárul a társadalom fejlődéséhez

Létrehozás: 2010. október 25., 10:57 Legutolsó módosítás: 2010. október 25., 10:58

Róma – A keresztények a valós vallásszabadság megteremtésének és a vallási öntudat kialakításának az elősegítésével járulhatnak hozzá a társadalmi fejlődéshez – hangoztatta XVI. Benedek pápa vasárnap, a Vatikánban befejeződött különleges közel-keleti püspöki szinódus zárónapján. Forrás: MTI

A kéthetes esemény lezárása közös imával zajlott, amelynek résztvevői nem csak olaszul és latinul, hanem anyanyelvükön, így arabul, törökül, héberül és fárszi nyelven fohászkodhattak.  

A pápa ismételten hangoztatta, hogy a Közel-Keleten a béke megteremthető és sürgős feladat. A katolikus egyházfő utalt arra, hogy a térségben hosszú ideje dúlnak konfliktusok, háborúk és gyakoriak a terrorcselekmények.    

A béke, amely Isten adománya, ám ugyancsak a jó szándékú emberek erőfeszítéseinek a gyümölcse is – hangoztatta a pápa. Sürgette a nemzeti és nemzetközi intézményeket, hogy találjanak megoldást a konfliktusok lezárására. Sohasem szabad beletörődni a béke hiányába, mert a béke az egyén és a társadalom méltóságteljes életének elengedhetetlen feltétele – mondta a pápa, aki sajnálattal állapította meg, hogy több közel-keleti országban a vallás szabadsága még nem teljesedhetett ki kellő mértékbe.    

XVI. Benedek hangoztatta, hogy e szabadságjog érvényesülésének terét ki kell szélesíteni, garantálni kell minden felekezet hívei számára a szabad vallásgyakorlást, és ez a témakör a keresztények és a muzulmánok közötti párbeszéd egyik tárgya lehet.    

A pápa közölte, hogy a következő általános püspöki szinódust 2012-ben tartják meg, s amelynek középpontjában a  keresztény hitre térítés kérdése fog állni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben