Wolfgang Huber új fejezetet nyit

Létrehozás: 2010. április 06., 11:37 Legutolsó módosítás: 2010. április 06., 11:44

Berlin – Majdnem 16 éves kormányzás után búcsúzott hivatalától Wolfgang Huber 2009. novemberében a Berlin-Brandenburg-Schlesische Oberlausitz Egyházkerületének püspöki székétől és egyben az EKD Tanácsának vezető tisztségétől is. Nyugdíjba vonulásakor letiltotta az interjúadást, és nem is tanított, nem is írt többet. Decemberben hosszabb dél-afrikai tanulmányi útra indult, de még az FDP tiszteletbeli elöljárója, Otto Graf Lambsdorff temetésén a brandenburgi Dómban prédikált egy utolsót. Forrás: epd.de, evangelikus.hu

A dél-afrikai Stellenbosch Egyetemhez kapcsolódó „Institute for Advanced Study” intézményében az igazságosság és a keresztény etika politikai-plurális társadalomra gyakorolt jelentőségéről folytatott kutatásokat, különös tekintettel a dél-afrikai változásokra – mondta azonban most a 67 éves egykori püspök az epd-nek. Hubert szerint 20 évvel az apartheid-rendszer vége után még mindig megfigyelhetők a faji megkülönböztetés következményei az országban.

Négy hónap után tért vissza most Huber Berlinbe, és naptára újra telve van programokkal. Ha másképp lenne az menne csodaszámban egy ilyen egyházi embernél, aki a szabadság egyháza reformfolyamat, valamint a protestáns egyház protestáns profiljának kidolgozására annyi időt fordított az utóbbi években. Az EKD elöljárói tisztségétől való búcsúkor a szövetségi elnök, Horst Köhler is nagyra méltatta ebbéli teljesítményét.

Pár tiszteletbeli feladatot ezután is ellát majd – mondja a teológus, aki utódjával, Markus Drögével is szeretne találkozni, hogy beszéljenek az azóta történtekről.

Huber a Garnisonkirche Alapítvány kuratóriumában elöljárói posztot kapott. Ez a potsdami alapítvány a poroszországi időkből örökül maradt legszebb barokk templom újraépítését tartja fontosnak. Az egykor a háborúban szétrombolt templomot az NDK 1968-ban végképp a levegőbe röpítette, de szeretnék újra felépíteni.

A brandenburgi Dómalapítvány és a berlini Johannes Alapítvány is munkát tartogat számára, és továbbra is egyházi vezetőként elöljárója lesz a Brandenburgi Dómnak.

Május közepén ő is részt vesz majd a Münchenben megrendezésre kerülő II. Ökumenikus Egyházi Napokon. Bibliai munkát vezet és a szövetségi pénzügyminiszterrel, Wolfgang Schäubléval (CDU) valamint a müncheni katolikus érsekkel, Reinhard Marx-szal fog egy pódiumbeszélgetésen az etikáról és a pénzügyi válságról beszélgetni. Sőt emellett még egy sporttal kapcsolatos fórumon is megszólal.

Május végére tervez egy felszólalást a XIV. Dietrich-Bonhoeffer-Felolvasáson, Mainzban. Huber témája a német állam és egyház viszonyának problémái és perspektívája lesz, ennek európai dimenzióira való tekintettel. A mainzi bíboros, Karl Lehmann ugyanezt a témát a vallásszabadság szempontjából járja majd körül.

Hubert az egyházon kívüli életben is szeretnék foglalkoztatni. Még áprilisban részt fog venni a Munich Business School  által rendezett „Leadership 2020” nevű rendezvényen. Gazdasági szakemberekkel szeretné megvizsgálni azt, hogy a jövőben a vezetőknek milyen vezetési kompetenciákkal kell(ene) rendelkezniük.

Baden-Badenben is vendégszerepel egy vállalkozók közötti megbeszélésen és szeptemberben a Berlinben megrendezésre kerülő, 68. Német Jogásznapra is meghívást kapott. Emellett még egy Egyesült Államok-beli előadói út is szerepel a programjai között.

Huber tervei szerint szeretne még a következő súlyponti témákkal foglalkozni:

Gazdasági etika – különös tekintettel a gazdasági válságra; Klímaváltozás és államadósság;
Képzés, mint a társadalom központi jövőtémája,
valamint Bioetika – az élet kezdetére és végére vonatkozó kérdésfelvetésekkel.

Hubert a beszélgetés során kijelentette, hogy aktuális egyházpolitikai történéseket ezután sem szeretne kommentálni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben