Wolfgang Huber püspök a lengyel nép áldozataira hívta fel a figyelmet

Létrehozás: 2009. szeptember 02., 11:28 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 02., 11:37

Jauer – Német és lengyel keresztények együtt emlékeztek szeptember elsején, egy ökumenikus istentisztelten a II. világháború 70 évvel ezelőtti kitörésére. Az EKD elnök-püspöke, Wolfgang Huber (Berlin), prédikációjában arra utalt, hogy a német lerohanás után a lengyel népnek mennyit kellett szenvednie. „Egyetlen országnak és egyetlen népnek nem kellett annyit szenvednie, mint a lengyeleknek, akiknél rengeteg meggyilkolt és szenvedő ember áll a háborús áldozatok listáján.” – mondta a püspök. Forrás: idea.de

„A háborús erőszakban az emberi bűnök mutatkoztak meg. Azok, amelyek elválasztják az embert Istentől és egymástól, hatalmi érdekeknek rendelnek alá emberi lényeket, emberi életeket tesznek tönkre elképzelhetetlen módokon és olyan károkat okoznak, amelyeket soha nem lehet jóvá tenni. Sőt, még a tetteseket is szétrombolják” – emlékezett Huber, aki hálásan gondol a német-lengyel kapcsolatok újrakezdésére. Ennek az útnak az állomásai, az EKD részéről a stuttgarti bűnösség elismerő nyilatkozat (1945), a békeszolgálatok békéltetési szolgálatai, és az EKD 1965-ben kiadott emlékiratai voltak.

„De az igazságosság iránti igény nem az utolsó szó. A német protestánsok, akik korábban lengyel területeken éltek, elöljáróik voltak abban, hogy a német-lengyel kapcsoaltok erősödjenek és még ma is ezen munkálkodnak” – magyarázta Huber, aki szerint a háborúk jogosságát sosem lehet elismerni. A püspök felszólította ezért az egyházakat, hogy közösen tegyék le voksukat az igazságosság, a béke és a megbékélés mellett.

Az istentiszteleten többek között részt vett a Lengyel Evangálikus Egyház püspöke, Ryszard Bogusz és Legnica/Liegnitz római-katolikus püspöke, Stefan Cichy is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben