Wolfgang Huber nem ért egyet a nyilvánosságra hozott ökumenikus papírokkal

Létrehozás: 2009. október 14., 10:43 Legutolsó módosítás: 2009. október 14., 10:54

Berlin – Wolfgang Huber, az EKD (Evangelische Kirche in Deutschland – Német Protestáns Egyház) vezetője elhatárolódott attól a napvilágot látott dokumentumtól, amelyben a katolikus egyházhoz fűződő ökumenikus kapcsolatokról írtak. Forrás: epd.de

A vezető püspök elmondta, hogy az EKD vezetősége semmiképpen nem értett volna egyet azzal, a még előkészítő fázisban lévő papírral, amely az internetre a napokban felkerülve megbotránkozást váltott ki a katolikus egyház képviselőiben.

„A szöveg semmiféle összefüggésben nincsen az evangélikus egyház hivatalos állásfoglalásával, ezért nincsen jelentősége” – igyekezett Huber megnyugtatni a kedélyeket.

A Német Katolikus püspöki Konferencia vezetője, Matthias Kopp az epd-nek nyilatkozva elmondta, hogy az evangélikusok már felvették velük a kapcsolatot és párbeszédet kezdeményeztek püspökeikkel. A következő héten kerül sor a véleménycserére.

A kellemetlen ügy úgy robbant ki, hogy a „Frankfurter Allgemeine Zeitung” pénteki kiadásában egy olyan dokumentumból idézett, amely véleményük szerint a két egyház közötti aktuális, ám nem túl rózsás viszonyt tükrözi, ám erről valószínűleg szó sincsen. Azt nem lehet tudni, hogy az újsághoz hogyan kerültek olyan belső papírok, amelyek még az előkészítési fázisban voltak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben