Williamson püspököt a holokauszttagadó történész várta Londonban

Létrehozás: 2009. február 27., 09:42 Legutolsó módosítás: 2009. február 27., 09:44

London - A holokauszttagadó brit tradicionalista püspök - miután kiutasították Argentinából - megérkezett Angliába. A londoni Heathrow-repülőtéren két hírhedt személyiség várta: az Ausztriában nemrég jogerősen szabadságvesztésre ítélt, ugyancsak holokauszttagadó brit történész, David Irving, valamint az utóbbi években harsány antiszemitizmusáról elhíresült társasági hölgy, a 62 éves Michele Renouf. Az angol katolikus egyház vezetői közben elhatárolódtak Williamsontól, és megtagadtak tőle minden segítségnyújtást az „új otthonteremtésben". Forrás: Süddeutsche Zeitung, Die Welt, globusz.net

Williamson püspököt a holokauszttagadó történész várta Londonban

Richard Williamson

Irving, aki az elmúlt időkben már nem egyszer ellátta tanácsokkal a főpapot, 2008 őszén ismerkedett meg Williamsonnal egy kerti parti alkalmával. A történész később - a püspök kérésére - eltávolította honlapjáról a partin készült fényképeket. Renoufról annyi tudható, hogy ő állította össze azt az ügyvédi kört, amely szükség esetén védte volna a püspököt. Renouf egyébként ausztrál állampolgár, de évek óta Nagy-Britanniában él, és eddigi pályáján sokféle foglalkozást űzött már: volt modell, balett-táncosnő, pszichológus, kertész  és szépségkirálynő Newcastle-ban. Nemzetközi „ismertségét" azzal szerezte, hogy 2006-ban egy teheráni a holokausztot tagadó konferencián „undorítónak és gyűlöletkeltőnek" nevezte a zsidó vallást, és az egyik Irving-perben azt követelte: hantolják ki „az úgynevezett holocaust áldozatokat, hogy megállapítható legyen, vajon tífuszban vagy gázmérgezésben haltak-e meg".

Közben a világhírű katolikus teológus, Hans Küng is egyre élesebben bírálja a pápát. Az egyházfő a „kicsi nyáj", a „kevés, de igazi katolikusból álló" elitközösség eszményét hirdeti, ami szemben áll a katolikus egyház hivatásával, mondja Küng. A teológus ismételten bírálta a kiközösítő határozat visszavonását, és rámutatott: a tradicionalista püspökök antiszemitizmusa széles körben régóta közismert. Küng hozzáfűzte: különösen egy német származású pápa feladata volna a II. Vatikáni Zsinattal való szembenállás enyhítése és a zsidósághoz fűződő viszony megerősítése. A Vatikánt a teológus a Kremlhez hasonlította, és azt mondta: a pápa nem bírálhatatlan. A demokratikus elem hiánya a vatikáni államrend alapvető hibája.

Angelo Sodano bíboros a Vatikán részéről visszautasította Küng állításait, mondván: azok „nem járulnak hozzá az egyház egységének helyreállításához".       

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben