Vallási okokból kapott menedékjogot egy német család az USÁ-ban

Létrehozás: 2010. január 28., 10:39 Legutolsó módosítás: 2010. január 28., 10:40

Politikai menedékjogot kapott az Egyesült Államokban egy német család, amely nem akarta iskolába járatni gyermekeit, hanem otthon szándékozott őket tanítani – közölte kedden egy bevándorlási ügyekben eljáró bíró. Forrás: MTI

A döntéssel Uwe Romeike, felesége és öt gyermeke letelepedhet a Tennessee állambeli Morristownban, ahol 2008 óta lakott. A férfi azt állította, hogy családját üldözték evangéliumi keresztény hite miatt, valamint azért, mert Németországban nem járatták iskolába gyerekeitek, ahol ez kötelező. A szülők otthonukban gondoskodtak az oktatásról.

Négy évvel ezelőtt, 2006 októberében, miután a Romeike család nem engedelmeskedett a többszöri hatósági felszólításra, a rendőrség vitte be a gyerekeket a tanintézménybe.

A német alkotmány szerint a gyerekeknek ugyanis kötelező állami vagy magániskolába járni, ha ezt nem teszik, akkor a szülőket pénz- vagy börtönbüntetéssel sújtják.

Németországban 2007-ben a fellebbviteli ügyekben eljáró szövetségi felső bíróság egy ügyben úgy döntött, hogy súlyos esetekben, amikor a szülők nem járatják gyerekeiket iskolába, a gyámügyi tisztviselők kiemelhetik családjukból őket.

Ezt követően határozott a Romeike család, hogy elhagyja Németországot. A férfi elmondta, azért akarta otthon tanítani gyermekeit, mert az elmúlt 10-20 évben a német állami iskolákban a tananyag egyre jobban a keresztényi értékek ellen fordult.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben