Tajvan beengedi a dalai lámát

Létrehozás: 2009. augusztus 27., 17:07 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 27., 17:10

A tajvani kormány jóváhagyta, hogy a dalai láma a jövő héten a szigetre látogasson – jelentette be csütörtökön Ma Jing-zsou (Ma Ying-Jeou), szigetország elnöke. Forrás: MTI

Jing-zsou korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a dalai láma újabb látogatása a szigeten Kína felháborodásához vezethet, és ezért a mostani időszak – amikor Tajpej és Peking viszonya javulófélben van – nem alkalmas arra, hogy Tajvanon fogadják a buddhista vallási vezetőt. Az elnök bejelentését a dalai láma fogadásának az engedélyezéséről Tajvanon ezért sokan meglepetésnek tartják.

A dalai láma az elmúlt 12 évben háromszor járt Tajvanon, és mindegyik vizitje felbőszítette Pekinget. A hivatalos Kína szemében a száműzetésben élő dalai láma a tibeti szakadár erők irányítója.

A tajvani hivatalos hírügynökség korábban jelentette, hogy a dalai látogatása hétfőn kezdődne a sziget déli részén elterülő Kaohsziung megyében. Ebben a megyében végezte a legnagyobb pusztítást augusztus elején a Tajvanon is átvonuló Morakot tájfun. Tajvan 1949-ben szakadt el a Kínai Népköztársaságtól, de Peking azóta is az ország egyik tartományának tekinti.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben